Konsumtionstrenden i Sverige går mer och mer åt det hållet att folk handlar sina saker på Internet. Det är bekvämt att sitta hemma i soffan och klicka hem allt från mat till kläder. Ofta erbjuds dessutom fri hemleverans direkt till dörren så man behöver inte ens gå till affären för att hämta ut paketet. Köpbeteendet på nätet innebär oftast att man jämför priserna innan man handlar. Det faller som en naturlig del av köpprocessen för många tack vare att det är så enkelt och finns så många bra prisjämförelsesajter inom konsumtion. De stora prisjämförelsejättarna Prisjakt och Pricerunner är exempel på sådana sidor som nog de flesta känner till.

När du ska låna pengar till konsumtion eller något annat är det traditionella rådet som ges ”Jämför alltid innan du lånar”. Väljer man att följa det rådet kan man spara pengar men i första läget tänker nog de flesta att det är en jobbig process som tar tid. Att gå runt bland bankkontor på stan och sitta i möten är fortfarande den vanligaste vägen folk går och det är inte speciellt tidseffektivt. Särskilt inte om man vill jämföra flera alternativ.

Låna pengar – utnyttja oberoende webbplatser som jämför lån

Sedan början av 2000-talet har det startats en mängd oberoende jämförelseföretag inom lånesektorn. Dessa kan man dela in i två kategorier. Låneförmedlare och lånejämförelsesajter.

Några av de mest kända låneförmedlarna är Lendo och Compricer. De är starka varumärken som inte levererar några lån själva. Deras tjänst går istället ut på att hjälpa privatpersoner till så bra lånelösningar som möjligt. För privatpersonen är det gratis att använda sig av deras hjälp. Låneförmedlarna får istället sin inkomst från bankerna de förmedlar lånen åt. Hos låneförmedlarna gör man en ansökan som skickas vidare till låneförmedlarens samarbetspartners (banker) som man sedan får valbara lånealternativ från. Man får alltså inte se de enskilda bankernas villkor, avgifter och ränta före man ansöker så att säga.

I den andra kategorin, lånejämförelsesajter, arbetar man helt annorlunda. På dessa webbportaler presenterar man alla banker med deras specifikationer och krav. Besökaren kan således filtrera sig fram till de lån som passar den bäst. Till exempel kan man filtrera fram låneförslag utefter ålder, inkomst, lånebelopp och löptid. När man känner sig nöjd med sin jämförelse klickar man sig vidare till den bank man tycker har det bäst passande erbjudande och ansöker där. Lånejämförelsesajter levererar också en gratis tjänst till besökaren likt låneförmedlare. Två exempel på sajter som jämför lån är Cashloans.se som jämför alla typer av lån och Onlinekreditkonto.se som specialiserat sig på att jämföra den senaste snabblåneprodukten, kreditkonto.

Låneförmedlare eller lånejämförelsesajt. Vilket alternativ ska man välja?

På lånemarknaden idag finns det otroligt många lån- och kreditgivare. Där av är det svårt för en privatperson att få en komplett bild över till vilken aktör denne bör vända sig. Förutom mängden långivare så finns det dessutom många typer av låneprodukter att välja på. Det kan vara lite förvirrande och därför är det bra att lånejämförelsesajter finns. Dessa guidar privatpersonen fram till den låneprodukt och till det kreditbolag som passar just denne bäst för det specifika tillfället. Dessutom försöker de alltid framhålla det billigaste alternativet för att man på så vis inte ska dra på sig onödiga räntekostnader. Genom att använda dessa gratis tjänster kan man alltså säga att låntagaren tjänar både tid och pengar. Att ta hjälp av en låneförmedlare eller en lånejämförelsesajt för att nå målet om ett förmånligt lån kan nästan ses som en självklarhet idag. I alla fall om man inte har lust att ägna massor med tid åt att göra egna jämförelser. Vilken av tjänsterna som är bäst att ta hjälp av är svårt att säga. Om du helt och hållet vill lämna över rodret är låneförmedlare nog det bästa alternativet men vill du ha en hand kvar på roderpinnen är det nog en lånejämförelsesajt du ska använda. En smaksak således.