I denna artikel kommer jag redogöra för hur din plånbok har blivit en av de viktigaste accessoarerna, både för män och för kvinnor, samt utveckla vad du ska tänka på när du väljer vilken typ av plånbok du ska köpa nästa gång.

 

Plånbokens historia

För länge sedan såg plånböcker inte alls ut som de gör idag, utseendet har historiskt sett styrts mycket av våra betalmedel. Då man först började använda mynt som betalmedel så var plånböckerna inte mer än en läderpung som man knöt ihop med ett snöre. Det fanns helt enkelt inget behov av att ha separata fack för betalkort, id-handlingar eller sedlar. Men allt eftersom dessa uppfanns så ändrades även utseendet på plånboken. Så fort det fanns ett behov av att kunna bära med sig sedlar, så utvecklade tillverkarna medeller som hade sedelfack. På likande vis så tillkom kortfack och id-kortfack då konsumenterna efterfrågade detta. Utseendet kunde däremot skilja sig mycket från dagens plånböcker. Då sedelfacket introducerades var mynten fortfarande vanligast, så sedelfacket upptog ganska lite utrymme bredvid det stora myntfacket. Tittar vi däremot på dagens plånböcker så vet vi ju att myntfacket knappt får någon plats alls. Detta beror på flera orsaker; dels att färre kunder efterfrågar myntfack, dels är det ett designval från tillverkarnas sida, och till sist beror det även på att vi har så många betalkor och kundkort så att det helt enkelt inte finns någon plats över.

 

Olika typer av plånböcker

Som beskrivet ovan så var i stort sett alla plånböcker, eller myntpungar, från början tillverkade av läder, d.v.s. skinnet från de djur man jagade. Idag ser det helt annorlunda ut. I och med den industriella revolutionen under början av 1900-talet så utvecklades en rad nya material. Idag är till exempel plast, aluminium och syntetiskt läder vanligt, det är även vanligt med en blandning av de tre. En plånbok med ytterhölje tillverkad av aluminium går naturligtvis inte att ha i bakfickan, men till sin fördel har den sin lätthet och slitstyrka. När en läderplånbok går sönder relativt fort vid högt slitage så håller en aluminiumplånbok desto längre. Därför brukar många hantverkare föredra det senare då de väljer ny modell, just för att de tål de tuffa tagen på bygget. Nackdelen är dock att aluminiumhöljet lätt får fula repor och bucklor eftersom materialet inte är lika elastiskt och följsamt som läder, tyg eller syntetiskt läder. En plånbok tillverkad av syntetiskt läder, eller PU (polyuretan), har i princip samma materialegenskaper som vanligt läder. Den kan dock kännas lite plastig och åldras inte med samma värdighet som riktigt läder. Syntetiskt läder brukar framförallt användas av lågpristillverkare, varför plånböcker av syntetiskt läder ofta går sönder tidigare än de som tillverkas av riktigt läder. Kanske mest på grund av att lågpristillverkarna även drar ner på andra detaljer, så att den generella kvaliteten på dessa produkter helt enkelt är sämre. Fördelen med syntetiskt läder är som sagt priset, men även att det inte går åt några kor, ormar, krokodiler eller andra djur för att tillverka dessa produkter.

 

Plånbok som accessoar i framtiden

Historiskt sett har plånboken setts som ett nödvändigt ont som man måste släpa med sig för att inte tappa bort alla mynt, kort, sedlar och familjefoton. Ofta har man haft en plånbok, helst helt svart, så länge man kunnat tills sömmarna gått sönder. Idag börjar dock detta vända till att plånboken ses som vilken accessoar som helst. Vi köper fler plånböcker än någonsin förut, och vi använder olika plånböcker för olika tillfället. En liten och färgglad variant med plats för 2-3 kort och lite sedlar för utekvällen, en överstor plånbok med plats för extra allt till vardags, då man ändå kan ha den i väskan, samt en lite finare i till exempel ormskinnsimitation då man vill känna sig lite extra lyxig.