Det fokuseras mer och mer på miljöproblemen, människan släpper ut för mycket växthusgaser, vi konsumerar på tok för mycket och slösar helt enkelt på jordens resurser. Ett problem är klädindustrin, i dagens mode så är de flesta kläder antingen oljebaserade, gjorda av bomull eller av viskos som kommer från cellulosa.
Oljebaserade kläder leder till att vi använder ännu mer av våra fossila tillgångar och det i sin tur leder till mer koldioxidutsläpp. Dessutom så är det inte förnybart och människan kommer därför inte att kunna använda den källan i all oändlighet. Bomull är inte heller hållbart för miljön, eftersom det för det första kräver enormt mycket vatten och för det andra används ofta mycket bekämpningsmedel til bomullsodlingar. Viskos kommer från cellulosa som finns i alla växter, bland annat tallar. För att odla tallar krävs inte alls lika mycket vatten eller bekämpningsmedel som till bomull och det är hållbart i motsats till olja, däremot så krävs mycket kemikalier för att framställa viskos och man kan inte få fram samma egenskaper i tyget som till exempel jeans har.
Forskare på KTH har arbetat för att få fram cellulosafibrer ur bland annat tallar genom att lösa upp cellulosan och sedan trycka ut den i munstycken för att få ytterst tunna trådar som sedan kan spinnas till garn och vävas till tyg. Med hjälp av denna teknik kan man få fram styvare tyger, vilka inte kräver lika mycket kemikalier vid framställningen som viskos, det leder till att kläderna i framtiden kommer att bli mer hållbara.
När kläder har blivit tillräckligt trasiga idag, så pass trasiga att de inte längre duger att ge till second hand-butiker eller ens att användas som trasmattor så brukar de slängas och brännas upp. Nu håller man med hjälp av en liknande teknik som det står om ovan på att utarbeta ett sätt att återvinna klädfibrer, så att man kan spinna nya kläder av gamla plagg.
Framtidens kläder kan vara lösningen på dagens miljöproblem
Ickeförnybara energikällor som kolkraft kommer inte att finnas till hur länge som helst, förr eller senare kommer vi att göra av med dessa tillgångar, dessutom bidrar de till den globala uppvärmningen. Kärnkraft släpper visserligen inte ut några växthusgaser, men i gengäld får vi radioaktivt avfall som restprodukter vilka kan ha en halveringstid på flera tusen år. De förnybara energikällorna har många negativa sidor de också, exempelvis solcellen är dyr att tillverka och använder i dagsläget kisel som kan komma att ta slut. Dessutom har den ofta låg verkningsgrad, fungerar inte vid alla temperaturer och går lätt sönder.
Solcellen kan dock komma att bli viktig för vår energiförsörjning i framtiden inte minst inom modet. Man håller bland annat på Chalmers på att utveckla en organisk solcell som inte använder kisel och i USA och Sydkorea håller de på att utveckla solceller som går att klistra på andra material och kan även gå att böja så att de inte går sönder så lätt.
Om man kombinerar dessa solceller med kläder som klänningar och tröjor kan vi få kläder som laddar våra mobiler och datorer när vi är ute och går. Det håller redan på att göras försök med detta och man kan få fram en klänning med solceller i framtiden som laddar en vanlig mobiltelefon på cirka två timmar en solig dag. Även om det verkar som lite energi med tanke på allt som vi använder, kan det ändå vara ett steg på vägen. Tänk bara om alla skulle börja använda solcellskläder, det skulle kunna sparas mycket energi och i kombination med till exempel energisnålare hus kan det vara en början för oss att minska den globala uppvärmningen.
Kläder med solceller på kan också vara riktigt snygga och trendiga, vilket betyder att man kan kombinera mode med teknik och hållbar utveckling.