Var ska man åka på vintersemester? Mycket beror det på vad reskassan tillåter. En stor kostnad är exempel liftkorten. Det är stor skillnad på priserna och detta även inom Sverige.

Två av de populära skidorterna i Sverige är Åre och Sälen. Vi kollar upp priserna på dessa skidorter. Och en sak är tydlig. Ska en familj åka på skidsemester i Sverige så kommer det gå åt betydligt mer än om man tar en charter till Spanien (all inclusive). Att åka skidor är inte helt billigt.

Åre

Åre är Sveriges största skidanläggning och bjuder på många olika typer av backar och åkning. Förutom bra skid- och snowboardåkning är Åre även känt för att kombinera de två med ett stort utbud av övriga nöjen så som barer och restauranger. Men smakar det så kostar det – så här mycket kostar ett liftkort i Åre 2016.

Enstaka dagar

Prislistan erbjuder många olika alternativ som passar nästan vilken vistelse som helst. Vill man vara där 1 dag kostar ett SkiPass 425 kronor för en vuxen och 335 kr för barn och pensionärer. Vid två dagars vistelse kostar kortet 850 kr och man sparar ännu inte pengar genom mångdagsrabatten. Vid 3 dagar har man dock sparat 70 kronor (1205 kr kostar liftkortet) och vid 4 dagar sparar man 195 kr (1 505 kr).

En vecka

Om man vet att man vill vara borta i ungefär en vecka finns ett bra veckopris. För en vuxen kostar en veckas liftkort 2055 kr, vilket man sparar ungefär en tusenlapp jämfört med vad ett dagskort kostar. För barn och pensionärer ligger veckokortet på 1705 kr, och även om man sparar ganska mycket pengar på ungdoms- och seniorkortet också, är mellanskillnaden högre för vuxna.

Två veckor

14 dagars liftkort kostar 2715 kronor, och man sparar därmed in en hel del pengar i förhållande till vad liftkorten kostar per dag och per vecka. Hade man (dumt nog) till exempel köpt liftkorten dag för dag i två veckor hade summan landat på nästan 6 000 kronor.

Säsongspass

Säsongspasset gäller ända från öppningen av första liften till och med stängning det efterföljande året. Ett säsongspass kostar 5195 kronor för en vuxen och 4160 för barn och pensionärer.

Priserna för liftkort i Sälen

Sälen är en mycket populär anläggning för skidåkning i Sverige. Här finns ett varierat utbud av skidåkning och svårighetsgrader. Bland de svåraste backarna kan den läskigt branta väggen nämnas, som har en lutning på hela 45 grader. Nytt för säsongen 15/16 är att Sälen storsatsar på ett knyta ihop de fyra skidområdena Lindvallen, Högfjället, Hundfjället och Tandådalen. Den här satsningen gör att ett SkiPass i Sälen numera gäller för alla dessa områden. Naturligtvis är det dock inte gratis att åka skidor i Sälen – så här ser priserna ut 2016:

En till 5 dagar

En dags liftkort i Sälen ligger på 380 kr för vuxna och 305 kronor för ungdomar och pensionärer. Vid två dagars skidåkning dubblar man helt enkelt priset då det landar på 760 kronor för vuxna. Vid 3 dagars skidåkning kostar det 1090 kr (sparar 50 kr), 4 dagar 1390 kr (sparar 1 520 kr) och vid 5 dagar gäller priset 1695 kronor där man sparar 205 kr.

En vecka (6-8 dagar)

En veckas liftkort i Sälen kostar 1765 kronor för vuxna och 1405 kronor för ungdomar och seniorer. Åker man i sju dagar sparar man alltså nästan 1000 kr på den här mångdagsrabatten. En veckas liftkort omfattar dock 6 – 8 dagar och det finns därför möjlighet att utnyttja det än mer.

14 dagar

Vill man åka i ungefär två veckor kostar ett SkiPass 2425 kronor för vuxna och 1945 för unga och seniorer. Här börjar kunden verkligen utnyttja de ekonomiska fördelarna som ges vid långtidskorten. Adderar man endagspriset och inte köper 14 dagar direkt hamnar man på en summa om 5 320 kronor. Det är alltså inte jättelångt ifrån att vara halva priset man får genom att det här alternativet.