När man går ut i garaget eller förrådet för att leta efter den där hammaren eller sovsäcken så kan det vara nog så svårt att hitta dem bland allt bråte, och särskilt om man inte har tillfredsställande belysning. Just för att man inte vistas i garage och förråd särskilt ofta kanske man tänker att det inte är så viktigt att satsa på bra och funktionella lampor, men faktum är att ordentligt ljus gör att ett rörigt förråd blir mer lättanvänt och tilltalande att använda.

Det finns ett otroligt rikt utbud av miljövänliga lågenergilampor som passar utmärkt just för rum som inte behöver vara så estetiskt tilltalande. Dessa lampor ger nämligen ett starkt och ganska kallt ljus och det är perfekt för ett mörkt garage när man behöver hitta verktygslådan. Dessutom är dessa lampor mycket långlivade och kostar minimalt i elkostnad så man behöver inte känna att man slösar pengar på rum som man nästan aldrig vistas i. En lågenergilampa är något dyrare än en vänlig glödlampa men livslängden är som tidigare nämnt enormt mycket längre vilket gör att kostnaden faktiskt blir lägre än om du räknar med att köpa nya billigare glödlampor. Det är ju också skönt att veta om att lampan man satt i armaturen håller och att man slipper bunkra upp med lampor i förråd som tar upp plats. Du kan känna ett helt annat lugn, ett lugn som många uppskattar enormt mycket. För vem har inte varit med om att en glödlampa gått sönder när man verkligen behöver ljus? En enda stark taklampa kan räcka för ett kvadratiskt garage, medan ett oregelbundet förrådsutrymme med exempelvis hyllor också kan dra nytta av ett par mindre lampor med reglerbar höjdnivå alternativt två smidiga och kraftfulla golvlampor som man kan placera i varsitt hörn, som går att förflytta i rummet och som enkelt kan användas då man letar efter småprylar.

Något som också är viktigt då man ska köpa lampor till dessa typer av förrådsrum är att de ska vara tåliga. Till skillnad från rummen i våra hem är exempelvis ett garage ofta kallt och dragigt och därför måste både själva lampan liksom skärm och detaljer vara av tåligt material som inte rostar eller går sönder i första taget. Även inom detta område finns numera gott om prisvärda alternativ som garanterar väl upplysta förråd i vått och torrt.

Belysning i barnrum – för små barn

Barn behöver också se bra i sina rum och även om det kan kännas bekvämast att ha en lampa i taket som man kontrollerar via en knapp från väggen så kan både barn och föräldrar tjäna på en mer varierad form av belysning. Man kan till exempel se till att ha någon form av lampa eller ljus som är lätt att komma åt från sängen. När man börja läsa godnattsagor för barnet så vill man ha en form av ljus som gör att man inte blir trött av att läsa men som ändå är lätt att släcka då barnet ska sova.

Barn kan vara rädda för mörkret och då är det också bra att ha någon form av nattlampa som är enkel att använda sig av. Lampor för barn får inte vara farliga och de ska inte vara gjorda i material som porslin eller glas som lätt kan gå sönder. Man kan använda sig av speciella lampor som är gjorda för att sitta direkt i en kontakt eller kanske välja att ha samtlig belysning i tak och på väggar för att man oroar sig för att barnet kommer att leka med kontakter och sladdar. Ett äldre barn kan få lite mer frihet vad gäller kontrollen av lamporna och med en fjärrkontroll så kan man styra hur intensivt ljuset i rummet är. Detta är något som äldre barn kan ha stor nytta av då de vill skapa en mysig miljö i rummet eller öka ljusstyrkan för att kunna läsa eller umgås med kompisar.