De flesta av oss har idag någon gång kommit i kontakt med en blogg på ett eller annat vis. Kanske följer vi en intressant profils personliga blogg eller kanske bloggar vi om vår egna liv. Men idag är bloggande mycket mer än så. Det är inte längre endast en plats där individer kan skriva av sig. Idag finns det många bloggar inom olika områden som skulle kunna kallas expertbloggar. Bloggar som individer besöker för att få kunskap inom ett specifikt ämne. Detta är vanligt förekommande inom allt från smink till aktier.

Att vara expert inom något gör att man drar till sig en del nyfikna besökare. Detta är besökare som annonsörer vill synas framför då de besöker din blogg just av den anledningen. De är intresserade av ditt område. Och den som söker djupare kunskap är också troligtvis närmare ett eventuellt köp.

Hur blir man expert?

Du är sannolikt redan inom något något område. Vad pratar du konstant om med dina vänner? Spelar du schack dagligen? Det finns antagligen något som du pysslar med lite mer än någon annan och därmed har lite mer erfarenhet. Detta är en bra start.

Men det kan också vara så att du har insett att du vill börja köpa aktier eller kanske resa jorden runt. Detta kan vara för dig nya upplevelser inom ett område som du ännu inte har kunskap inom. Detta gör inget. I takt med att du delar med dig av dina erfarenheter kommer du att bli expert så småningom. Idag kan man via Internet dela med sig av sina erfarenheter på en mängd olika vis. I denna artikel diskuterar vi dock bloggande som medium för detta.

Skapa en blogg

För att börja nå ut med din erfarenhet och skapa en auktoritet på nätet behöver du skapa en blogg. Att skapa en blogg är relativt enkelt idag. Det kan göras med några få klick. Men en del bloggverktyg är bättre än andra. I denna artikel går vi inte in i detalj på hur en optimal blogg bör se ut. Den som är intresserad av bloggkunskap kan istället besöka Skapa blogg.

Ta betalt för din expertis

Den absolut vanligaste metoden att tjäna pengar med sin blogg är att placera annonser på den. Man kan även ta betalt för sponsrade inlägg eller genom att recensera produkter på sin blogg. Men för de senare måste man ofta först byggt upp en läsarbas. Börja därmed att placera annonser på din blogg. Detta kan faktiskt göras redan från första dagen då man som bloggare i de flesta fall får betalt i förhållande till sina besökare. T.ex. genom antal visningar, antal klick, antal köp mm.

Den absolut enklaste annonseringsmetoden för bloggar anser vi vara Google Adsense. Smaken är som baken så du kan givetvis tycka annorlunda. Men fördelen med Google Adsense är att annonserna anpassas automatiskt till ditt innehåll och din besökare. Dessa optimerade annonser ökar chanserna till att dina besökare klickar på dem och du därmed får betalt (Google betalar per klick & visning). Du behöver således endast placera annonserna på din blogg sedan sköts resten automatiskt. Vill du kunna påverka dina annonser mer kan du handplocka dem via så kallade, affiliatenätverk.

Case

Bra dejtingsidor är hemsida som tillämpar båda alternativen, något som du också skulle kunna göra. De har valt att nischa sig på nätdejting och delar med sig av nyheter inom ämnet. För att ta betalt för sin expertis visar de handplockade annonser som de tror att sina besökare skulle gilla. Men de kan givetvis ha fel, därför har de valt att även visa Adsense annonser som ett komplement. Därmed har de större chans att leverera önskad information till besökaren.