Vi uppe i norden hänger inte alltid med i vad som händer i resten av världen. En sådan sak som att cigarrer är tätt förknippat med rökning är ett exempel på detta. I stora delar av världen så har cigarrer ett lika starkt släktskap med mat och dryck som vin har. Att puffa på en cigarr tillsammans med vänner och diskutera dess smak och upplevelse är lika självklart som att göra det samma om ett glas vin eller whisky. Likaså är en avslappnande stund på balkongen eller altanen, med en cigarr som ger 2,5 till 3 timmars avkoppling. Hur ser situationen ut för cigarren i Sverige idag?

Har du verkligen provat en riktig cigarr?

Av alla svenskar som har provat en cigarr så är det troligen under 5 % som faktiskt har rökt en levande cigarr, det vill säga en cigarr som har förvarats och åldrats på rätt sätt. Att köpa en cigarr i närmsta tobakshandel eller bensinmack är sällan en bra idé då dessa högst troligt inte har förvarats under rätt förutsättningar gällande fuktighet och temperatur. En cigarr är som en levande organism, den behöver rätt förutsättningar för att leva, en dåligt förvarad cigarr kan dö inom en månad. Notera att en cigarr i låda, plast eller tub inte håller sig bättre än en utan. Dessa är bara till för att skydda cigarren från yttre åverkan, de håller alltså inte fuktighetsnivån. Att avnjuta en cigarr i lugn miljö och ge den uppmärksamheten den förtjänar hör troligen inte heller till vanligheterna då de flesta har dragit i sig en cigarr under, mer eller mindre, hetsiga förhållanden på nyårsnatten. Dessutom med en hel del alkohol i kroppen vilket omöjliggör en rättvis bild av hur bra en cigarr faktiskt kan vara.

Tiderna börjar dock sakta ändras och cigarren har mer och mer börjat komma in i finrummet. Många har börjat upptäcka den otroliga mångfald som finns och cigarrprovningar har börjat bli allt mer populära. Kombinationer av distrikt, inlaga, omblad, täckblad, tillverkningsteknik med mera börjar diskuteras och ju mer man nördar ner sig desto intressantare upptäcker man att cigarrens fantastiska värld är. När man lärt sig grunderna så kan nästa steg vara att gifta cigarrer med olika drycker för att ta njutningen till nästa nivå.

Vad behövs för att börja njuta av cigarrer?

Precis som många andra intressen så kan cigarrer vara både dyrt eller billigt. Det finns kubanska cigarrer för så lite som en 20-lapp och någon övre gräns finns nästan inte. En vintage-cigarr som lagrats i 100 år kan kosta 10 000-tals kronor. Det samma gäller för de tillbehör man behöver, en humidor, en snoppare och en bra tändare behövs för att på riktigt kunna ge sig in i cigarrens värld. Dessa cigarrtillbehör behöver inte kosta skjortan utan man kan få samtliga för under 1000 kronor. Den övre gränsen är även här högst flytande, det finns handgjorda humidorer för i princip hur mycket pengar som helst. För att enkelt kunna hitta den cigarr som passar en själv bäst så har cigarrspecialisten.se gjort en cigarrguide där du enkelt kan söka på olika kriterier och få fram de cigarrer som passar in på just din sökning. Denna guide är den enda i sitt slag i Sverige och har blivit mycket uppskattad.

Var kan jag hitta bra cigarrer online?

Vi på cigarrspecialisten.se erbjuder billiga cigarrer online och vår strävan är att utbilda svenska folket i cigarrernas värld. Inom varje människa finns en aficionado som alltid strävar efter det där lilla extra i vardagen, vi kan hjälpa dig med detta med vårt sortiment av cigarrer i premiumskiktet. Vår e-butik erbjuder dock mer än bara köp av cigarrer, på sidan hittar du även vår blogg som tar upp ämnen om allt mellan himmel och gjord. Vi lär bland annat ut hur man tänder en cigarr, hur man snoppar en cigarr och hur man förvarar en cigarr. Vår kunskapsbank utökas hela tiden med nya inlägg och förklaringar av den terminologi som kan vara svår att förstå för dig som nyligen upptäckt cigarrernas värld. Kort sagt, vi står på din sida för att ge dig en bra grund att bygga vidare på. Vi ser våra kunder som tobaksbladens bröder och systrar, välkommen in i gemenskapen!