Idag är det vanligare för privatpersoner att anlita städföretag än vad det var för bara några år sedan. Rutavdraget, som man nu dessutom kan dra av direkt på fakturan, har gjort att hushållsnära tjänster är vardagsmat hos medelsvensson. Det kanske inte är så konstigt då våra liv är mer tidskrävande än förr med många fler fritidsaktiviteter. Städning av hemmet behövs då lejas ut för att man ska få ut kvalitetstid för sig själv och sin familj.

Många valmöjligheter

Utbudet är stort men ändå enkelt att komma åt tack vare det faktum att allting ligger lättillgängligt på nätet. Branschen har sedan nittiotalet fått sig en rejäl uppryckning då de flesta svartfirmorna har försvunnit. Detta mycket tack vare RUT-avdraget som gjort det billigare med hushållsnära tjänster. Idag är det också praxis med städgaranti, vilket gör det tryggare för kund att anlita ett städföretag. Med ett stort utbud kan det vara svårt att välja vad som är bäst. Nedan följer en lista med fem olika städtjänster för privatpersoner.

Flyttstädning

Flyttstädning är den mest anlitade hushållsnära tjänsten i Sverige efter hemstädning. Att flytta kan vara en nog så jobbig sak i sig så att anlita proffs till att hjälpa med städningen kan vara en behövlig hjälp. Idag är det dessutom nästan standard så den som besiktigar din bostad har som krav att den är städad efter professionella standard. Tjänsten i sig varierar i hur omfattande den är beroende på hur stort behov man har och hur mycket man kan betala. Grundnivån innefattar alltid badrum, kök och golv vilket är de tre tyngsta momenten. Men man kan oftast lägga till fönsterputs eller skräddarsy städningen så att det passar de behov man har.

Hemstädning

Från att ha varit stämplat som en överklasslyx har fler och fler börjat anlita proffs till att städa sina hem. Det är inte alls dyrt och yrkeskåren som utför tjänsterna har skäligt betalt och är ofta egenföretagare. En hemstädning kan man välja att lägga upp på ett återkommande schema så kallat abonnemang eller beställa när man känner att det finns ett behov.  Basservice inkluderar damsugning och golvtork, damtorkning, köksrengöring och undanplockande av kläder, leksaker m.m. Har du dessutom behov utöver det vanliga kan företaget som utför tjänsterna oftast tillgodose det. Bland de lite mer avancerade städpaketen kan man hitta tjänster som inkluderar barnpassning eller till och med matlagning.

Fönsterputsning

Att försöka få ett fönster att blänka rent kan driva den lugnaste av oss till vansinne. Det finns hundratals råd men ändå slutar det ränder på fönstret. I åratal har skyltfönster blivit putsade av en skicklig yrkeskår. Fönsterputsare har således börjat anlitas allt flitigare av privatpersoner. De flesta städföretag erbjuder rengöring av fönster som även det kan beställas vid behov. Eller bakas in i ett städabonnemang. Putsning av fönster av ett städföretag innebär att dina fönster dels blir rena men även att de håller sig rena längre och att fönstret i det långa loppet håller längre.

Allergistädning (Ångrengörning)

Det finns de ibland oss som inte tål allt. Allergier är en av de vanligaste folksjukdomarna. Vissa hävdar att det är allt högre användning av kemikalier i vår vardag, främst inom städning, som är orsaken. Städföretagen har därför börjat erbjuda ångrengöring som alternativ till den vanliga städningen. Det är en lika effektiv metod men lämnar inga kemiska spår. Om du har allergier kan det vara svårt att komma ifrån de traditionella städmetoderna och kanske är ångrengöring det alternativ du söker. Även de utan allergiska besvär kan med fördel utnyttja dessa tjänster. Särskilt om det finns barn i hushållet.

Visningsstädning

Med en allt mer svårflörtad bostadsmarknad räcker det inte idag med fina bilder eller löften om söderläge och parkettgolv för att sälja sin bostad. Mäklare har länge använt sig av inredningsdesigners för att göra sina objekt så attraktiva som möjligt inför en visning. För medelsvensson kan det kännas överdrivet men resultaten talar sitt eget språk. Nu har många städfirmor tagit fram en liknande tjänst fast betydligt mer prisvänlig. Visningsstädning innebär i princip att bostaden blir uppiffad lite utöver det vanliga. Skavanker göms och kuddar blir extra fluffiga. Städningen inför en visning kanske kan vara det lilla extra som behövs för att locka in köparen.

Utöver dessa fem olika städtjänster erbjuder städföretagen många fler lösningar för dina behov. Oftast kan du till och med skräddarsy ett paket så att du blir helt nöjd.