Gift i leksaker är allt för vanligt i vår moderna värld och varje år dör människor för att de fått in t.ex tunga metaller i kroppen. Det sorgligaste är kanske ofta att det är barn som fått in dessa farliga ämnen i kroppen genom trasiga eller rent ut av farliga leksaker.

Detta är varför jag tycker att man endast ska köpa giftfria leksaker när man handlar åt sitt barn. En förälder ska inte behöva oroa sig för att sitt barn dör pågrund av förgiftning men ska inte heller behöva vara en utbildad kemist för att garantera att inget farligt ämne finns i leksaken.  Jag tror att man måste boycotta stora omiljövänliga företag som inte aktivt jobbar mot en hållbar utveckling utan man bör istället stödja ekologiska giftfria produkter och företag.  Ekologiska leksaker finns i stort utbud och erbjuder konsumenter ett grönare och skönare alternativ. Ekologiska och giftfria leksaker bidrar till en pedagogisk inlärning som är säker och biologisk. Många leksaker kan man inte bara tekniskt sätt slänga ut i naturen men det går med ekologiska giftfria leksaker då de väldigt lätt kan brytas ned i naturen och inte skada djurlivet. Inte för att jag rekommenderar att man slänger leksaker varsom men realistiskt sätt så kommer alltid någon leksak hamna i naturen tillslut. Plast i havet är ett väldigt stort problem och jag förespråkar ofta om hur hårdplast generellt inte är ett bra alternativ. Det är inte det stora färgglada plastbitarna som är farligast utan de små mikroskopiska plasterna som havet och vinden inte längre kan bryta ned, detta skadar djurslivet och havets ekosystem då alltmer plast hamnar i  vattnet varje år. Även om inte all denna plast kommer från leksaker så betyder mindre plastiga giftlekskaker på marknaden mindre plast i havet vilket räddar djurliv

Giftfria och ekologiska leksaker är dessutom inte bara ett bättre miljö alternativ utan fungerar även som en stilfull dekoration, speciellt i småbarns rum som brukar vara fyllt av plastiga färgade leksaker.  Ekologiska leksaker som ofta består av biologiska material ser mycket renare ut och det ser inte lika stökigt ut i barnens rum om dessa leksaker hamnar lite varsom i deras rum. Ekologiska designade leksaker brukar dessutom vara mer lärorika och hjälper ditt barn att få en god start i livet.  Som konsument tycker jag personligen att man bör kolla vilka företag som tillverkar dessa giftfria leksaker som t.ex Lekologiskt var produkter är både ekologiska och helt giftfria allt sker via internet vilket är smidigt för dig som är en stressad förälder.

Ekologismen är en alltmer växande rörelse och även om du inte behöver slänga bort vårt moderna konsument samhälle och flytta ut i skogen för miljöns skull  så bör du överväga att jobba mot en hållbar utveckling i alla läger. Det viktiga är att du vet att vad som är i ditt barns leksaker inte är skadligt eller rent ut av giftigt. Tunga metaller och dylikt hör inte hemma i ett barns sovrum. Det är tyvärr föräldrarnas ansvar idag att se till att dessa farliga ämnen stannar där de hör hemma. Det är dumt att ta risken bara för att du inte orkar. igen och igen kallas leksaker tillbaka till fabriker pga tunga metaller, i många av dessa fall byter företagen ut en tung metall mot en annan för att sänka produktions kostnaderna, det är fel och därför bör man endast köpa varor där du är helt säker på vad du får.

Gör dig din familj dina barn och världen en tjänst och köp det som är helt giftfritt, ekologiskt och stöd den hållbara utvecklingen, alla är en del av detta och det börjar med DIG!