Att välja rätt speldator idag är inte alltid helt enkelt. Visst, har du gott om pengar i plånboken kan du förstås välja första bästa speldator som du hittar. Men för dig som istället har sparat ihop en summa pengar under lång tid gör du klokt i att jämföra olika modeller och alternativ innan du gör din beställning. Likaså om du har några speciella krav eller om användningsområdena inte är helt självklara. En speldator är trots allt en produkt som du vill kunna använda under lång framöver och köper du fel från början kan det bli en väldigt kostsam historia. I denna artikel kommer jag gå igenom dina valmöjligheter och vad du ska tänka på när du väljer speldator.

Stationär eller bärbar speldator?

Det första du ska fundera över är huruvida du ska köpa en stationär eller bärbar speldator. Valet är ofta ganska enkelt. Om du behöver kunna ta med datorn överallt är en bärbar speldator det självklara alternativet. Har du dock inga höga krav på den visuella spelupplevelsen finns det faktiskt några anledningar till att köpa en bärbar trots att du kommer ha den på samma ställe hela tiden. En bärbar speldator tar minimal plats och är ofta estetiskt tilltalande eftersom de generellt sätt har en elegant formgivning och du slipper se fula kablar. Sist men inte minst har en bärbar speldator betydligt lägre strömförbrukning jämfört med en stationär, vilket både är positivt för miljön och för elräkningen.

Om du har höga krav på den visuella upplevelsen och inte behöver kunna ta med datorn överallt, ja då ska du nog överväga att köpa en stationär speldator. Likaså om du vill komma undan billigt men ändå vill ha en hyfsad speldator som kan hantera de senaste spelen problemfritt. Den viktigaste fördelen med en stationär är nämligen att du får en betydligt kraftfullare speldator för pengarna. Dessutom blir såväl spelupplevelsen som ergonomin bättre med en extern skärm, extern mus och ett externt tangentbord. Andra fördelar med stationära speldatorer är att de är enkla att uppgradera, bygga ut och öka funktionaliteten på. Till skillnad från en bärbar är det också betydligt enklare att byta ut delar ifall något går sönder.

När du har bestämt dig för vilken typ av speldator som passar dig bäst är det dags att avgöra hur mycket pengar du vill lägga ner på denna. Som med mycket annan hemelektronik sjunker speldatorer snabbt i värde, så tänk igenom ordentligt om du verkligen behöver den allra dyraste. Det är oftast mer ekonomiskt lönsamt att köpa ny dator lite oftare än att köpa en svindyr på en gång. För att bestämma hur dyr speldator du ska köpa ska du fundera över vilka spel du ska spela, hur stora krav du har på den visuella upplevelsen och om du har några personliga önskemål.

Färdigbyggd eller bygga själv?

Om en stationär speldator verkar vara det mest lämpliga alternativet för dig kan du välja mellan att köpa en färdigbyggd eller köpa lösa delar och montera ihop på egen hand. Fördelen med en färdigbyggd är att du kan vara säker på (dock inte 100 %) att du får en speldator som fungerar samt att du får garanti på hela systemet ifall någon komponent går sönder. Förhoppningsvis får du även (beroende på pris) en speldator klarar av de spel du tänkt att spela. Om din plånbok är liten eller om du verkligen vill ha bästa möjliga prestanda för pengarna, kan det vara en god idé att bygga din egen stationära speldator. Fördelarna med detta alternativ är att du kan välja exakt vilka komponenter du vill samt att du kan spara en slant (eller bättre speldator till samma pris för att uttrycka det på ett annat sätt).

Slutsats

Sammanfattningsvis finns det en hel del saker att tänka på när du ska köpa speldator. Om du med stor säkerhet vet att du kommer ha datorn på samma plats hela tiden, gör du antagligen klokast i att köpa en stationär speldator.