Nu är det hög tid att börja tänka på sommaren. Vad har du för planer? Om du inte har bestämt vad du ska göra än så skulle jag vilja slå ett slag för mitt, och många andras, favoritresmål Grekland. Detta underbara land som tyvärr brottats med ekonomiska problem och till följd av det svikande turistsiffror.

Men nu har det vänt, förra säsongen hittade turisterna tillbaka till denna pärla i Medelhavet och i år spås ännu bättre siffror. Så ta även du chansen att besöka detta härliga land som har så mycket att erbjuda sina besökare.

Vad kan man göra i Grekland

Grekland har mycket att erbjuda. Är du intresserad av historia så behöver jag nog inte berätta om vilken viktig roll Grekland har spelat och om alla museum och utgrävningar som du kan besöka när du är här. Att klättra upp till det antika palatset Akropolis står nog på alla turister i Atens agenda. Är man intresserad av att springa runt i Aten och titta på antika platser så kan jag rekommendera att undvika de varmaste sommarmånaderna så det är väldigt hett i Aten då och även väldigt mycket turister här att trängas med. Då är det bättre att förlägga denna resa till Grekland till våren eller hösten då det är lite mer behagliga temperaturer att springa runt i Atens folkmyller.

Öluffa

Vill man besöka Grekland under sommaren så passar det bättre att öluffa. Ute på öarna i Medelhavet känns inte hettan lika extrem som inne i storstaden. Ett misstag som många förstagångsbesökare gör är att de planerar in för många öar på sin resa och inte hinner se så mycket utav sina resmål utan istället tillbringar mesta delen av sin tid på resande fot.

Ios är min favoritö

Det finns många öar att välja mellan i Grekland. En del är små andra stora. En del har en väl etablerad turistnäring medan andra är mer eller mindre orörda. En del är barnvänliga, en del lugna och ytterligare andra är rena festöar. En ö som jag skulle vilja tipsa om är Ios i Grekland som är lite av varje. Under högsäsong samlas massor av ungdomar här och ön är en av Medelhavets bästa festöar, men under resten av säsongen är det lugnet som råder över ön. Reser man till Ios under början av sommarsäsongen eller under slutet så kan man njuta av både lugnet och av den härliga sommarvärmen. Nattlivet är igång då men inte lika störande. Bor man dessutom inte mitt i byn på Ios så märker man inte mycket av det ändå. Denna lilla ö har mycket mer än bara festandet att erbjuda sina besökare. Så tag chansen att upptäcka en annan sida av Ios långt borta från nattens dunka dunka. Du hittar massor av små och stora stränder utspridda runt ön. Många ligger avsides och du har stor chans att få stranden helt för dig själv. Populärast är Mylopotas och där är det alltid mycket folk och ofta strandfest på eftermiddagarna. Själv kommer jag resa tillbaka till Ios Grekland i sommar, kanske ses vi på ön?

Vad finns det för fler resmål än Ios i Grekland?

Väljer du att besöka min favoritö, Ios, så finns det även andra trevliga öar i närheten som är värda ett besök om du väljer att båtluffa. Du hittar bland annat romantiska Santorini precis söder om Ios. Öarna ligger så nära varandra att man kan se Santorini i horisonten när man promenerar ner till stranden Mylopotas. Santorini är som sagt känd som en romantisk ö med en fantastisk solnedgång som slår det mest. Detta är även den ö där flest grekiska vykort är fotograferade. Utsikten från de vitkalkade husen i Fira är enastående men du bör inte lida av svindel då husen klamrar sig fast längs klippkanterna och ser ut att vara redo att rasa ner i havet vilken sekund som helst. Men det sker naturligtvis inte så du kan lugnt njuta av en av Greklands vackraste utsikter här.