Ronaldo började som åttaåring i den portugisiska klubben CF Andorinha. Klubben är hemmahörande i staden Funchal och är alltså den klubb där man anser att Ronaldo fostrades. Redan som tioåring köptes dock Ronaldo av den större klubben CD Nacional. Karriären fortsatte sedan till Sporting Lissabon där han debuterade år 2002 som sjuttonåring.

Innan dess hade han hunnit med att spela i U16, U17, U18, b-lag och tillslut hamnade han i a-laget under en och samma säsong.

I sin första match för a-laget lyckades han göra två mål och framgångssagan om Ronaldo tog sin start. Liverpool hade visat intresse för Ronaldo redan när han var sexton år gammal men det blev Manchester United som blev första storklubben för Ronaldo.

Enligt uppgifter så ska Manchester United spelare uppmanat tränare Sir Alex Ferguson att köpa den unga talangen efter att de förlorat mot Sporting Lissabon sommaren 2003.

Sagt och gjort Ronaldo skrev på kontrakt för Premier League klubben 12 augusti 2003. Köpesumman för portugisen blev cirka 12 miljoner pund och till en början ville Ronaldo ha tröjnummer 28 (samma som han haft i Sporting Lissabon). Detta för att slippa leva upp till de extra förväntningar som de innebar att ha tröjnummer 7. Detta tröjnummer hade tidigare burits av bland andra David Beckham, George Best och Eric Cantona. Sir Alex Ferguson övertygade dock Ronaldo om att bära tröjnummer 7 och det skulle visa sig att han levde upp till mer än förväntningarna.

Under sin första säsong 2003/2004 blev det fyra mål på 29 spelade matcher.

Det dröjde fram till 2007 innan Ronaldo gjorde sitt första mål i Champions League. Manchester United mötte AS Roma och laget vann med hela 7-1 och Ronaldo gjorde två av målen.

Trots att det spekulerades mycket om att Real Madrid redan då ville köpa Ronaldo och var villiga att betala 80 miljoner euro så skrev Ronaldo på ett nytt femårskontrakt med Manchester United. Hans nya lön på 120 000 pund gjorde han till den högst betalade spelaren i klubbens historia.

Ronaldo skulle dock återigen visa att han var en bra investering och säsongen 2006/2007 gjorde han 17 mål på 34 matcher och hans karriär började ta fart på allvar.

Under 2007 blev han nominerad till Ballon d´Or och slutade på en andra plats efter Kaká.

Säsongen 2007/2008 skulle visa sig vara den säsong som Ronaldo presenterade sig på riktigt för fotbollsvärlden. Han gjorde under denna säsong sammanlagt 42 mål. 31 av målen gjordes i Premier League, 3 i FA-Cupen och tre stycken i Champions League.

Efter sina framgångar under denna säsong belönades han med Ballon d´Or och guldskon 2008.

Återigen började spekulationer ta fart om en eventuell flytt till Real Madrid men Ronaldo sa själv att han trivdes bra i den engelska klubben och tänkt stanna där.

Det blev ytterligare ett år för Ronaldo i Manchester United och sista säsongen gjorde han 26 mål på sammanlagt 53 matcher.

2009 skulle det som det länge spekulerats om besannas. Ronaldo skriver på ett kontrakt för Real Madrid och köpesumman blev 80 miljoner pund. Summan var då den högsta någonsin för en fotbollsspelare och kontraktet sträckte sig över sex år. För Ronaldo själv skulle lönen hamna på 2,7 miljoner i veckan med en årlig löneökning på 25%.

Första målet för Ronaldo i den spanska ligan La Liga kom redan i hans första match. Målet kom på straff mot Deportivo la Coruna och laget vann med 3-2.

Under sin första säsong för Real Madrid spelade han sammanlagt 35 matcher och gjorde 33 mål.

Säsongen 2010/2011 stod Ronaldo för 40 mål i La Liga av lagets sammanlagda 102 mål. Han delade senare en första plats med Lionel Messi som europas mesta målskytt med sammanlagt 53 mål.

Han bidrog också i allra högsta grad till att Real Madrid vann spanska cupen (för första gången på 18 år) när han gjorde matchens ända mål i finalen mot Barcelona.

Säsongen 2011/2012 skulle Ronaldo återigen visa att han är en av världens bästa fotbollspelare. På 55 matcher gjorde han sammanlagt 60 mål vilket gör att han översteg det prestigefyllda mer än ett mål per spelad match.

Detta ledde bland annat till att Real Madrid vann ligan med hela 7 poäng före ärkerivalen Barcelona.

Ronaldo har också varit med att vinna Champions League med Real Madrid. Finalen i turneringen avgjordes mot Atletico Madrid och efter straffläggning stod alltså Real Madrid som slutgiltiga segrare. Finalen i sig var historisk då det var första gången en final i Champions League har avgjorts mellan två lag från samma stad.