Att köpa ny stationär speldator idag är för många inte det lättaste. Har du inte så mycket pengar att röra dig med men ändå vill kunna spela de nyaste spelen, ja då måste du vara extra noga med att jämföra olika alternativ. När du ska köpa en stationär speldator ska du börja med att fundera över huruvida om du ska bygga din egen eller köpa en färdigbyggd. Vilket alternativ som passar dig bäst känner du nog bäst själv. Är datorer och datorkomponenter inte något stort intresse och din plånbok inte tillhör den minsta, ja då är det antagligen smartast att köpa en färdigbyggd stationär speldator. Är hårdvara däremot något du brinner för och du vill kunna välja precis vilka datordelar du vill samt eventuellt spara lite pengar, ja då är det ofta en god idé att bygga din egen.

Färdigbyggd speldator eller bygga själv?

Om du känner att en färdigbyggd stationär speldator är det bästa alternativet för dig ska du helst undvika alla märkesdatorer (Asus, Acer med flera.), då dessa normalt sett inte ger särskilt mycket valuta för pengarna. Dessutom innehåller ofta ett av de sämre grafikkorten, som ju är den viktigaste komponenten i en stationär speldator. Att köpa en märkesdator innebär också att kan det uppstå komplikationer vid eventuella uppgraderingar eller om du skulle behöva byta ut någon komponent. Mitt tips är därför att köpa din stationära speldator från en datorbutik som erbjuder ett särskilt sortiment av stationära speldatorer. Ha dock i åtanke att dyra datorer snabbt förlorar värde. Det innebär att det oftast är mer ekonomiskt lönsamt att köpa en medeldyr stationär speldator nu för att sedan beställa en ny efter något år, än att köpa en extremt dyr direkt.

Om du har bestämt dig för att köpa lösa delar och montera ihop själv, gör du klokt i att undersöka utbudet och jämföra priser på en prisjämförelsesajt som exempelvis Prisjakt. Något du ska ha i åtanke är att endast köpa datorkomponenter från välkända datorbutiker och att räkna in eventuella fraktkostnader. Här nedan kommer jag snabbt gå igenom vad du ska tänka på när du ska köpa de olika komponenterna.

När det är dags att köpa komponenter till din stationära speldator ska du tänka på att grafikkortet bör vara den dyraste komponenten eftersom denna påverkar prestandan mest av alla. Det är dock sällan någon idé att lägga mer än 4000 kr på ett grafikkort. Är du ute efter massiv prestanda bör du istället köpa två likadana och koppla ihop. Vidare är det en god idé att köpa en fyrkärning processor från Intel. Mer än 2000 kr bör den dock inte kosta eftersom dyrare processorer oftast inte ger särskilt mycket högre prestanda. Vad gäller internminnet bör det vara på 8 eller 16GB fördelat på två moduler. Tillverkare osv. spelar ingen större roll. När det kommer till lagringsenheter ska du definitivt inte glömma inte att köpa SSD för att få snabbare laddningstider. Behöver du mycket utrymme för bilder, filmer osv kan du även köpa en vanlig hårddisk. Moderkortet har ingen större betydelse för prestandan i en stationär speldator, men denna komponent bör vara av formfaktorn ATX.  Nätaggregat ska ha hög effekt, komma från en välkänd tillverkare samt vara av bra kvalitet. Chassit har ingen större betydelse, men undvik de allra billigaste och se gärna till att det medföljer ett par fläktar

Sammanfattning

Följer du dessa köper kommer du garanterat ha en stationär speldator som du kan njuta av flera år framöver. Jag hoppas att denna lilla guide har hjälpt dig att välja rätt stationär speldator! Eftersom det ofta handlar om mycket pengar, är det viktigt att du tar det lugnt och noga tänker igenom vilken typ av stationär speldator som passar dina behov bäst och om det är värt pengarna eller inte.