För de företag som riktar blicken mot en global marknad är Magento en tänkbar internationell e-handelslösning.

Vid första anblicken är det mest lockande alternativet för små och nystartade företag Magento Community Edition, den populära gratisvarianten som likt WordPress har en öppen källkod. Det utvecklas och drivs därmed framåt av frivilliga utvecklare och användare. Installationen är snabb, enkel och du bör kunna bygga din butik inom en timme. Faktum är att det bör ta längre tid att beskriva dina produkter än vad det tar att börja sälja dem, men det finns också massvis med spännande sätt att skräddarsy din butik. För den som vill lära sig mer finns det videolektioner att tillgå, samt givetvis Magentos egna utvecklarforum.

Magento
För dig som tycker att strängar i första hand finns på en gitarr kan den gyllene medelvägen Magento Go vara en passande helhetslösning. Denna ”html-fria” lösning, som låter dig ändra utseende och lägga till material med bara några klick, är fullt skalbar och kostar därför från en hundralapp i månaden upp till nära tusenlappen. Men oavsett prisklass ingår de flesta funktioner som man rätt att förvänta sig, vilket förstås inkluderar oändliga möjligheter att kategorisera dina produkter och flera sätt för dina kunder att hitta rätt produkt. Det ingår inte någon betallösning i Magento Go, men däremot ingår SEO optimering, önskelistor, presentkort och mycket mer. Om du dessutom har en viss kodkoll kan du lätt integrera CSS och Javascript (samt köpa färdiga skript) och lägga till ännu fler funktioner och lösningar till din butik i form av extensions.

För den som vill ha en snabb lösning kan Magento Go passa, men kan också bli en onödigt dyr lösning i längden. Magento Community är däremot ett utmärkt alternativ för den som vill känna på och samtidigt lära sig lite mer om e-handel.

WordPress
Med en marknadsandel på 58% är WordPress nätets överlägset mest populära CMS plattform. Det lätta, lekfulla och lättanvända alternativet har vuxit upp och är tack vare de tusentals tillägg som finns överlägset i flexibilitet och snabbhet. Så finns det egentligen någon anledning att inte välja WordPress?

Är du en privatperson och ett litet företag skall inte välja något annat än WordPress. Trots allt, det som gör att WordPress dominerar marknaden är dess förmåga att vända användarens svagheter till plattformens styrka. Har du tummen mitt i den tekniska näven? Har du inte ”tid för internet”? Ingen strategi? Sköter du dessutom sajten själv? Och uppdaterar bara när du hinner? Då ska du använda WordPress! Men vad händer om ditt företag inte nöjer dig med lägsta gemensamma nämnare?

Väldigt få skulle ha problem med sköta sin egen ekonomi med en månadsomsättning på några tusenlappar, men hur snart därefter bör du skaffa en revisor? Om ditt företag har som mål att växa är det en god idé att redan från början fundera på alternativ till WP. Om du bara tänker att en väldigt liten del av dina intäkter ska komma från ehandel finns det ingen anledning att uppgradera. En investering måste tros allt löna sig. Drupal är ett alternativ som brukar kunna hävda sig och erbjuda bra ROI.

Drupal
Byråfavoriten Drupal liknar i mångt och mycket WordPress, men är en lite mer komplex och sofistikerad plattform. Följaktligen är den vanligaste kritiken att Drupal tar flera dagar istället för timmar att lära sig, vilket är sant. Men samtidigt är ”lätt” inte någon garanti för att det går snabbt. Du skulle säkert på egen hand ”lätt” kunna bygga en rymdraket om du fick alla delarna gratis – men snabbt skulle det verkligen inte gå. Drupal har dessutom fördelen att vara bättre säkrad mot både dataintrång och klåfingriga kollegor, och är mycket mindre populärt mål för hackers, som liksom användarna har WordPress som favorit. Om du vill att din ebutik vara integrerad i din sajt bör du definitivt överväga Drupal. Kom ihåg att säkrare inte nödvändigtvis betyder tråkigare!