När man äntligen lyckats klara uppkörningen och tagit körkort är det dags att få känna på hur det är att köra bil på riktigt utan att ha någon anhörig handlare eller trafikskolelärare brevid sig. Förmodligen kommer man snabbt inse att det finns mycket man kan störa sig på i trafiken om man inte redan gjort det när man övningskörde. Det är många som inte kan köra ordentligt trots att många av dom haft körkort en längre tid. Här nedanför kommer en lista på 10 saker som folk ofta retar sig på i trafiken.
1. Förare som inte blinkar
Det folk stör sig mest på i trafiken är folk som inte blinkar. Många förare verkar tro att man kan läsa deras tankar eftersom de vägrar blinka vid korsning, byte av körfält, utfart av rondell samt vid avfart från landsväg eller motorväg. Tro det eller ej men det finns faktiskt en anledning till varför bilar och andra fordon är utrustade med blinker (körriktningsvisare). Som förare i trafiken bör man hela tiden vara så tydlig som möjligt med sina avsikter.
2. Förare som ligger för nära
En annan sak som också retar väldigt många är när folk ligger för nära. Att köra på landsväg eller motorväg och bara ha några meters avstånd till framvarande fordon kan vara väldigt farligt. Skulle bilen framför bli tvungen att göra en kraftig inbromsning finns det inget chans att bilen bakom hinner reagera. Det kan leda till allvarliga olyckor.
3. Förare som använder mobilen
Ett annat störande trafikbeteende som är välidgt vanligt nu förtiden är när folk använder mobilen när dom kör. Att sitta och prata i telefon, sms:a eller surfa är väldigt farligt då man helt tappar fokus på sin körning. Den lagen som började gälla 1 december 2013 som innebär att man kan bötfällas om man använder mobil eller annan kommunikationsutrustning på ett trafikfarligt sätt har inte haft så stor påverkan. Många fortsätter ändå att hålla på med mobilen under sin körning.
4. Gående som inte ser sig om
Det händer ofta att oskydaddade trafikanter plötsligt går ut mitt på vägen utan att se sig om vilket tycker många förare tycker är väldigt irriterande. Om det är mörkt ute och den gående inte har mörka kläder och inga reflexer på sig är det dessutom mycket svårt för en förare att upptäcka personen. Bara för att bilar och andra fordon har väjningsplikt för gående vid obevakade övergångsställ betyder inte att man som gående ska ta för givet att det är fritt fram att gå över utan att se sig om.
5. Förare som kör för sakta
Att köra för sakta kan göra att trafiken stannas upp och inte flyter på lika bra. Det är därför inte så konstigt att man blir störd av förare som inte kan hålla ett jämt tempo med resten av trafiken. Att köra lugnt och säkert betyder inte att man måste köra som en snigel. Många inser inte att det kan vara en säkerhetsrisk i sig att köra för sakta speciellt på större vägar.
6. Oaktsamma cyklister
Det är väldigt vanligt att man möter cyklister som tror att dom inte behöver följa några trafikregler eller som tror att de är odödliga då de struntar att se sig om. Detta kan vara väldigt frustrerande för bilförare eftersom det kan vara väldigt svårt att förutspå cyklisters plötsliga beslut.
7. Håller inte samma hastighet
Även om en hel del av dagens bilar är utrustade med farthållare så tycks många strunta i att använda denna funktionen i bilen. Det är vanligt att man hamnar bakom förare som inte tycks kunna hålla en jämn hastighet utan ständigt sänker och ökar hastigheten trots att det handlar om längre raksträckor med samma hastighetsgräns hela vägen. Det är svårt att inte reta sig på ett sådant körbeteende.
8. Farliga omkörningar
Vi har nog alla varit med om förare som kör slalom mellan alla körfält och sedan kör in precis framför ens bil. Oftast så kör dessa dårar dessutom bara några kilometer i timmen snabbare än man själv gör. De riskar inte bara sina egna liv men också andras.
9. Missbruk av vänsterfilen
I vänsterfilen ska mana bara ligga i under omkörning. Trots detta finns det många bilister som ligger kvar i vänsterfilen och därmed blockerar andra bilar från att passera som kör snabbare.
10. Kör för fort fram till korsning eller rondell
Det är både farligt och störande när folk kommer i fullfart fram till en korsning eller rondell då det är svårt att veta för andra medtrafikanter om dessa förare kommer följa väjningsplikten eller inte. Att följa väjningsplikten innebär inte att man bara ska stanna utan också att man ska vara tydlig med sina avsikter.