Läsvärda artiklar med minst 600 ord

Månad: juni 2018

Känner du till indexfonder?

Hur intresserad är du av börsen? Hur mycket tid över har du? Vill du betala höga av för förvaltning av ditt kapital? Om svaren på dessa frågor är något i stil med att ”Jag är inte alls intresserad av börsen egentligen, har inte mycket tid över och vill helst inte betala onödigt höga avgifter för kapitalförvaltning” så kan det vara värt för dig att läsa vidare. Denna artikel handlar nämligen om så kallade indexfonder, och dessa adresserar just frågorna ovan.

Vad är en indexfond?

En indexfond är helt enkelt en fond som skuggar index på en viss aktiemarknad. Indexfonden köper samma andel av varje aktie som aktien i fråga har i det index som fonden har valt att följa, exempelvis Stockholmsbörsen. Eftersom detta till stor del kan skötas automatiskt så brukar man säga att indexfonder är passivt förvaltade. Denna automatisering gör också att avgifterna kan hållas nere till skillnad mot aktivt förvaltade fonder där fondförvaltare skall avlönas för sitt jobb med att välja ut aktier och/eller andra tillgångar till fonden. Och fondförvaltare är inte direkt kända för att ha låga löner, snarare tvärtom, och detta medför också att avgifterna brukar vara ganska höga i aktivt förvaltade fonder.

Nedan har du några av de vanliga indexfonderna idag.

Avanza Zero

Avanza Bank har seglat ut som en av de mest populära bankerna för småsparare med intresse för aktier och andra investeringar. En del av framgången för Avanza kan tillskrivas deras indexfond Avanza Zero. Den var banbrytande när den kom eftersom den helt och hållet är avgiftsfri. I samband med lanseringen av Avanza Zero så fick Avanza Bank väldigt mycket publicitet och många kunder valde att byta sina gamla indexfonder mot just Avanza Zero. Vad innehåller fonden då? Jo den skuggar de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen, dvs OMX30.

Superfonden Sverige

En av Avanzas största konkurrenter, nätbanken Nordnet, var inte sena med att kontra när Avanza lanserat sin avgiftsfria indexfond Avanza Zero. Nordnet svarade med sin produkt Superfonden Sverige som också är en indexfond och den speglar upp- och nedgångar i de 70 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Enligt ungefär samma princip erbjuder Nordnet motsvarande produkter som speglar börserna i våra nordiska grannländer. Dessa indexfonder heter följaktligen Superfonden Danmark (speglar de 20 mest omsatta aktierna på Köpenhamnsbörsen), Superfonden Norge (speglar de 25 mest omsatta aktierna på Oslobörsen) och Superfonden Finland (speglar de 25 mest omsatta aktierna på Helsingforsbörsen).

DNB Global Indeks

Om du vill investera i ett index som speglar utvecklingen på världens börser snarare är bara utvecklingen på Stockholmsbörsen eller börserna hos våra grannländer så kan man kolla in det som kallas globala indexfonder. Ett sådan exempel är DNB Global Indeks där ca 62 % av kapitalet investeras på börser i Nordamerika och 22 % på börser i Västeuropa och resten i övriga världsdelar. En nackdel med denna fond kontra de tidigare nämnda är att den har en avgift på 0,32 %. Det är och dock ingen hög avgift om man jämför med många andra aktivt förvaltade fonder.

Fördelar och nackdelar med indexfonder

Man brukar säga att man skall sprida sina risker genom att investera i flera olika aktier och tillgångar. Denna möjlighet ger indexfonder, dessutom till låga eller inga avgifter alls. Samtidigt så innebär det att man aldrig kommer tjäna mer än just det index man följer. Indexfonder är nog därför inte ett investeringsslag för den som vill göra snabba pengar och klipp. Istället kan indexfonder passa den som vill spara långsiktigt och lägga undan en slant varje månad och sedan inte behöva grubbla så mycket över sin investering. Naturligtvis finns det också en risk att indexen går ner (exempelvis vid olika krascher såsom it-kraschen och finanskraschen) vilket innebär att fondvärdet tappar i värde men historiskt så har alltid börserna återhämtat sig och sedan fortsatt uppåt. Om man vill hitta de bästa indexfonderna så kan man få vägledning på morningstar.se som rankar fonder utifrån olika aspekter.

Lär dig om investmentbolag

Letar du efter investeringsmöjligheter men inte riktigt vet vart du skall börja? Då är du inte ensam, men börja här! I denna artikel tänkte vi nämligen redogöra för en typ av bolag som man kan investera i och som medför många fördelar jämfört med andra investeringsformer. Läs vidare så förstår du.

Vad är investmentbolag?

Investmentbolag är företag som har som affärsidé att äga hela eller delar av andra företag. Genom att bistå med kompetens, kapital och annat så är förhoppningen att dotterbolaget skall ges förutsättningar växa snabbare och större jämfört med om de inte var ägda av investmentbolaget. Vissa förväxlar investmentbolag med så kallade riskkapitalbolag men skillnaderna är främst att investmentbolag i regel är långsiktiga ägare och kanske alls planerar för att sälja innehav utan istället vill behålla dem så långe värde kan skapas. Riskkapitalbolag å andra sidan är att beteckna som kortsiktiga ägare vilket innebär att de har en plan, en ”exitplan”, för när de skall sälja ett bolag. Oftast handlar det om ägande i 5 – 10 år.

Fördelar med investmentbolag

Kostnadseffektiv riskspridning

Om man tar råd från en bankman så brukar råden man får vara att köpa fonder eftersom man då får en riskspridning i olika bolag eller andra tillgångar. Detta kan vara bra men nackdelen med fonder är ofta att de är dyra då förmedlare och fondförvaltare tar ut avgifter. Dessa avgifter kan te sig små men i det långa loppet så blir det mycket pengar. Eftersom investmentbolag också äger olika bolag så erbjuder de också en riskspridning, ungefär som en fond. Skillnaden är att kostnaden för att driva investmentbolaget (personal, lokaler osv) är betydligt lägre per aktie jämfört med många fonders avgift per fondandel.

Starka ägare borgar för långsiktighet

En annan fördel med investmentbolag är att de flesta har en stark ägare vilket borgar för långsiktighet, ofta under flera generationer. Det största investmentbolaget i Sverige, Investor, ägs till stor del av familjen Wallenberg, likt Kinnevik som ägs av Stenbeck och Industrivärden av Fredrik Lundberg med familj. Att investmentbolagen har starka ägare inom näringslivet innebär att man i regel kan vara säker på att företagen sköts för att gynna aktieägarna så mycket som möjligt långsiktigt vilket även inbegriper småsparare.

Substansrabatt

Om man läser på lite om investmentbolag så brukar man komma i kontakt med begreppet substansrabatt. Detta är ett fenomen som innebär att man indirekt ges möjlighet att investera med rabatt i olika företag genom att investera i investmentbolag som äger dem istället. Det fungerar ungefär såhär. Om ett investmentbolag äger fyra bolag som vardera, individuellt, är prissatta till 25 kr per aktie så borde rimligen investmentbolaget vara prissatt till 100 kr per aktie (25 kr x 4). I verkligheten brukar dock investmentbolagen vara billigare. I detta exempel så kan exempelvis rabatten vara 10 % vilket då innebär att priset är 90 kr istället för 100 kr. Varför detta fenomen med rabatt på investmentbolag substansvärde uppstår kan jag faktiskt inte förklara men såhär ser det i alla fall ut när det gäller många av de investmentbolag som man kan investera i.

Expertis förvaltar ditt kapital

Ytterligare en fördel med att investera i investmentbolag är att man genom detta låter proffs förvalta sitt kapital. Investmentbolag är defacto kapitalförvaltare så om man inte själv har kunskapen eller tiden att utvärdera bolag så är en enkel väg att investera i just investmentbolag, deras affärsidé är som sagt att investera i andra bolag och då kan man som småsparare så att säga ”haka på” de investeringsbeslut som proffsen tar.

Detta var en text om investmentbolag och när ni läst detta så förstår ni säkert att dessa bolag ligger många investerare varmt om hjärtat.

Om kreditkort och var du hittar det bästa

Nuförtiden hör det inte längre till ovanligheterna att shopping sker med kreditkort. Allt fler har upptäck fördelarna med dessa plastkort. Enligt historien så uppfanns kreditkortet av en amerikan vid namn Frank Mcnamara år 1950. Frank skulle betala restaurangnotan men upptäckte att han glömt sin plånbok. Han löste det genom att göra upp med restaurangen och skriva sitt namn på ett visitkort och sedan betala i efterhand. Vips var det första kreditkortet uppfunnet och Frank Mcnamara startade sedermera företaget Diner Club som än i dag ger ut kreditkort. Kanske funderar du också på att sälla dig till gruppen av kreditortsägare? Kanske är du nyfiken på denna företeelse men vill veta lite mer? Isåfall har du klickat dig in på rätt sida. Här tänkte vi nämligen redogöra övergripande för vad kreditkort är och även vart du med fördel skall vända dig om du vill ansöka om ett.

Kreditkort – en överblick

Kreditkortet utgörs av en form av kontokort men med skillnaden att det är kopplat mot en kredit hos en bank eller annan kreditgivare. Rent praktiskt fungerar det på så vis att en konsument eller ett företag är kortinnehavare och använder kortet för att göra ett inköp av en vara eller tjänst. Men pengarna dras inte från kortinnehavarens konto utan från kreditgivarens. Således får butiken sina pengar och sedermera så kommer kreditgivaren att fakturera beloppet till kortinnehavaren.

Kreditgivaren fakturerar även butiken en viss procentsats av transaktionsvärdet precis som är fallet vid transaktioner med vanliga kontokort. Procentsatsen brukar dock vara högre när det gäller kreditkort vilket innebär att inte alla butiker erbjuder kreditkortsbetalning med exempelvis American Express.

Incitament och kreditkort

Kreditkortföretagen vill naturligtvis att deras kort används så mycket som möjligt eftersom de då ges möjlighet att fakturera butikerna. För att stimulera kortinnehavare till att använda korten mer så har olika incitamentsprogram utvecklats. Oftast handlar detta om att man får poäng för varje köp man gör vilka sedan kan omvandlas till belöningar i form av varor och/eller tjänster. Andra incitament som är vanliga är exempelvis att det ingår försäkringar, avbokningsskydd eller annan service om man betalar med kortet. Särskilt vanligt är detta vid köp av resor. Vissa kortutgivare har till och med egen resebyrå för att kunna erbjuda denna service och stimulera användandet av kreditkortet.

Utöver att kreditkortet kan vara laddat med tjänster och fördelar så kan de även utgöra statussymbol. Vissa kreditkort kräver nämligen en viss förmögenhet eller inkomst, exempelvis svarta kort eller platinumkort. Att använda kreditkort som statussymbol är en aspekt som man inte skall underskatta.

Tack vare enkelheten med att betala på kredit, incitamentsprogram och status så har kreditkort blivit ett etablerat betalningsmedel på global basis. Men hur hittar man ett bra kreditkort? Läs vidare så får du tips på just detta.

Hitta det bästa kreditkortet

Skall man skaffa något så vill man naturligtvis ha det bästa utifrån sina egna behov och premisser. Kreditkort är inget undantag. Det finns idag flera olika kreditkort från utgivare såsom Visa, Mastercard American Express, Eurocard, Diners Club mm. Att utbudet av kreditkort är så stor gör att det kan vara svårt att hitta det bästa kreditkortet utifrån de behov man har. I likhet med mycket annat nuförtiden så kan därför internet vara ett ovärderligt verktyg när det kommer till att jämföra och hitta passande kreditkort. Sajten Finanso.se är ett exempel på en bra sajt som hjälper dig jämföra olika kreditkort. Via denna sajt kan man exempelvis se vilka eventuella årsavgifter och räntor som tas ut för kortet samt vilka förmåner som ingår baserat på de tre kategorierna försäkring, resor och shopping. Denna sajt är helt klart värd ett besök om du är nyfiken på att veta mer om kreditkort och vilka som finns att tillgå.