Det amerikanska varumärket Kiel James Patrick, kända för sina ankararmband, bottnar i ägaren och grundarens med samma namn stora intresse för vintage, antik och gammal kvalité och stil. Vad som började som ett genuint intresse med timmar spenderade i gamla affärer och på vänners vindar kom att växa till ett framgångsrikt modeföretag med preppy, klassisk amerikans stil.

Företagets logotyp består av ett ankare och håller ihop alla olika produkter till samma tema. Det kommer många gånger igen i produkterna, som exempelvis mönster, knäppning eller motiv.

Med den utsökta enkelheten och självklara stil och klass som hittas i designen från exempelvis gamla regements-ränder, mönstret i kiltarna från skotska klaner och andra högkvalitativa vävda varor från Skottland, England, Irland och USA. Som inspiration och grundidé till varumärket, började Kiel James Patrick kombinera tidlösa mönster och högkvalitativa textilier och läder med noggrant uttänkt hantverk, metoder och konstruktion. Till en början på sin farmors gamla symaskin, på vilken han sakta men säkert började lära sig själv olika tekniker. Egna, handgjorda armband och bälten började tillverkas och andra plagg som till exempel skjortor, slipsar och sportrockar började rekonstrueras.

I en intervju säger Kiel James Patrick att han ser det som något av ett uppdrag hela tiden utforska och hitta nya material och att ständigt försöka förbättra sina produkter. Det nautiska temat har han hittat inspiration till i Rhode Islands statflagga som består av ett gigantiskt ankare, nautiska rep och ordet ”Hope”.

Denna passion har sen burit fram varumärket till att självt kunna stå som en, av fler och fler, mer och mer igenkänd symbol för elegant och sofistikerat mode. Från att ha börjat som en personlig hobby, enbart för att uppfylla ett eget intresse till ett framgångsrikt företag som bidrar med ett nytt föryngrat perspektiv av den klassiska New England-stilen. Kvalitét, stilen och integriteten har visat sig vara ett vinnande koncept som fortsätter att växa.

Något företaget tar särskild stolthet i är att alla deras produkter och alla delar av deras produkter är alla 100% tillverkade i USA. Detta är något som varit särskilt viktigt för Kiel James Patrick från start, för att kunna säkerställa kvalitén av varenda liten detalj.

Kiel James Patrick’s designstudio och fabrik ligger båda i Rhode Island, nära de områden som från början varit med och inspirerat till företagets karaktär och inriktning. Trots att produkter och kollektioner kommer fortsätta att växa och utvecklas ska produktionen stanna där den är och kunna stödja andra lokala företag och ge jobb till folket i Förenta Staterna.

Det företaget har blivit allra mest känt för är sina armband i tyg och läder med knäppning i form av ett ankare och nya kollektioner växer hela tiden fram. Varje armbandsmodell får ett fyndigt namn inspirerat av livet till havs, pirater och det marina. Ankararmbanden har blivit otroligt populära bland både tjejer och killar och det breda utbudet av olika färger, modeller och material gör att det finns något för alla. Allt i från pärlor med sidenband till flätat läder och bomull.

För att hålla ordning i det stora sortimentet delas armbanden in i olika kollektioner som också de döps. Exempelvis i kollektionen ”Landyard Hitch” är alla armbanden gjorda i bomull, flätade och virade tre varv runt handleden. ”Classy Girls Wear Pearls” är som namnet avslöjar bestående av olika pärlarmband. ”Quartermaster” liknar mycket i designen ”Landyard Hitch” men är istället för bomull gjord i läder i olika färger. Och så vidare. Gemensamt för de flesta av kollektionerna är dock knäppningen med ett ankare i mässing.

Alla delar av Kiel James Patrick’s varumärke, från dess tidlösa design till den typ av livsstil produkterna representerar är avsiktligt unikt och något som företaget högt prissätter.

Sirjames.se är representant för Kiel James Patrick Sverige och lagerhåller deras KJPs ikoniska armband.