De allra flesta svenska företag har idag en hemsida som beskriver deras verksamhet, organisation och de tjänster/produkter som de säljer. Vad väldigt få företag tänker på är att optimera hemsidan så den hjälper till att sälja. På så sätt kan hemsidan förvandlas från en tung kostnadspost till en intäktsmaskin.

I princip alla företag som har en hemsida har köpt denna från en webbyrå, företaget har beställt hemsidan och webbyrån har producerat den. Verksamheten hos en webbyrå handlar idag dock om mer än att bara producera webbsidor, det handlar även väldigt mycket om allt som är runt omkring hemsidan. Detta kan innebära allt från var hemsidan och dess information lagras (webbhotell) till hur trafiken drivs till hemsidan.

När trafiken (besökarna) väl landat på hemsidan är det otroligt viktigt att ta hand om dessa besökare på bästa möjliga sätt. En bra säljande hemsida gör just detta och här är några tips på vad som gör en hemsida säljande.

1. Enkel att navigera på!

För att kunden/besökaren ska kunna hitta den information som de söker och för att sedan bli tillräckligt intresserad för att höra av sig är det viktigt att det är enkelt att navigera på hemsidan och hitta just denna information. Om man inte hjälper kunden att hitta rätt vänder de lätt i dörren och går till någon annan leverantör istället.

2. Mobilanpassa hemsidan!

Detta är närbesläktat med ovan nämnt tips eftersom en mobilanpassad hemsida hjälper kunden att hitta rätt oavsett vilken enhet som de använder när de besöker hemsidan. Det är inte helt ovanligt att en hemsida har över 30% mobiltrafik och om det är svårt och krångligt för kunden att besöka sidan så kommer de att vända i dörren här också.

3. Våga visa upp dig!

En stor del i kundens informationsinhämtning handlar om att skaffa sig en bild över de företag som finns tillgängliga. Och en stor del i urvalsprocessen kretsar kring det förtroende som de får för företaget. Ett enkelt sätt att börja bygga upp detta förtroende är genom att visa upp personalen som arbetar på företaget. Visa gärna upp personalen med namn, kontaktuppgifter och bild, på så sätt visar du besökaren vilka ni är. Om ni har en väldigt stor organisation kan du filtrera ned antalet kontaktpersoner till de som har ett mer övergripande ansvar eller de som kunden mest troligt kommer att vara i kontakt med.

4. Var kontaktbar!

Ett misstag som många gör är att de gömmer undan sina kontaktuppgifter till att finnas med på (i bästa fall) en kontaktsida. Andra anger kontaktuppgifterna försiktigt nere i hemsidans sidfot. Våga vara kontaktbar och visa upp ditt telefonnummer tydligt på alla sidor. Lägg vikt på din kontaktsida och våga visa upp ditt företag ur fler än ett perspektiv. Om du har en verksamhet som inte kan hantera större volymer telefonsamtal så kan du arbeta mer med kontaktformulär, både fasta formulär och popup-formulär som kommer upp från exempelvis höger hörn.

5. Ha tydliga mål!

En viktig del i att få en säljande hemsida är att ha klara och tydliga mål med hemsidan. Sidans design och struktur måste följa dessa riktlinjer för att du ska få maximal effekt. Ställ dig själv frågan ”Vad vill du att en besökare ska göra när de besöker din hemsida?” och utforma allt efter detta. Om målet är att kunden ska höra av sig eller visa intresse på något sätt så bör det vara enkelt och tydligt hur de kan göra detta. Om tanken är att visa upp dina produkter ur ett katalogperspektiv för att sedan slussa vidare till återförsäljare så ska detta vara den klara tydliga vägen för besökaren att gå. Vilka mål du har beror på din verksamhet och det viktigaste är att du är noggrann när du bestämmer dem.

För mer information om hur du får en säljande hemsida kan du klicka här.