Intresset för Australien har ökat starkt det senaste årtiondet och förklaringen till det ligger nog i att Australien är lagom mycket annorlunda. Klimat, växt-och djurliv är inte alls det samma som vi är vana med här i Sverige. Det finns bra kommunikationer och möjligheter till billig övernattning är det som gör det lätt att luffa runt på egen hand. Australiensarna är ett vänligt och hjälpsamt folk och det är lätt att komma i kontakt med dem. När man reser till Australien behöver man gott om tid. Från norr till söder är det ungefär 350 mil och från väst till öst ca 400 mil. Man bör tänka på att inte planera in för stort område om man har lite tid till förfogande. Satsa då hellre på ett begränsat område och utforska det mer noggrant.

Det finns två populära resrutter om man vill upptäcka Australien på egen hand. Den ena kan man utgå från Melbourne eller Sydney och åka längs östkusten. Mina favoritplatser på vägen är Byron Bay. Det är den östligaste punkten i Australien, där kan man gå ut på udden med dess magnifika utsikt, och har man tur kan man få se både delfiner och jättesköldpaddor. Byron bay har med åren blivit otroligt välbesökt, speciellt av ryggsäcksfolket som huserar i de många vandrarhemmen som finns. Sen kan man göra ett besök i miljonstaden Brisbane och ta en tur ut till Strandbroke-öarna med dess långa sandstränder och lugna miljö. Vidare tar man sig upp till Townville och Cairns. Därifrån kan man utgå ifrån för att uppleva ett av Australiens måsten, nämligen det stora barriärrevet. Prova gärna på möjligheten att ta dykcertifikat, om ni inte redan har ett. Det är en helt fantastisk upplevelse att få se korallreven på nära håll. Därifrån fortsätter man en resa över Mt Isa till Alice Springs. Nu är vi i hjärtat av Australien, the red centre. Det är väl värt ett besök. Härifrån har man inte långt till Ayers rock som är den största sevärdheten i Northern Territory.Här finns den märkliga bergsformationen som är över 600 år gammal, 348 meter hög ,9 km i omkrets och som reser sig direkt upp från det platta ökenlandskapet. Därifrån åker man via Adelaide till Great ocean road. Kustlandskapet där är helt fantastiskt med sina branta stup som påminner mycket om Irlands kustområden. Sen avslutar man färden i Melbourne/Sydney. Man behöver omkring en månad på sig för att ta sig runt.

Den stora resrutten utgår också från Melbourne eller Sydney. Man tar vägen västerut mot Adelaide och Perth. Perth är en vacker stad på östkusten. Klimatet påminner om det kring Medelhavet, där sommartemperaturen kan gå upp till 30-35 grader. Här kan man ta en tur ut till det välkända Fremantle. Ett mysigt ställe med gott om folk på gatorna och på de många utekafeerna och restaurangerna som finns. Därifrån följer man kusten upp till Darwin. Darwin ligger högst upp i Australien och har en stor blandning folkslag, bl.a asiater, européer och aboriginals. När man är här bör man göra ett besök i Kakadu National Park. Här är djurlivet omfattande med ca massor av fågelarter och över 100 olika slag av djur. Här finns dingon, kängurur och ödlor, men här finns även gott om sötvattenskrokodiler. Det är lätt att följa med på olika expeditioner. Sedan Därifrån kan man ta sig till Alice Springs. Nu är vi i hjärtat av Australien, the red centre. Det är väl värt ett besök. Härifrån har man inte långt till Ayers rock som är den största sevärdheten i Northern Territory. Här finns den märkliga bergsformationen som är över 600 år gammal, 348 meter hög, 9 km i omkrets och som reser sig direkt upp från det platta ökenlandsskapet. Därifrån åker man till Cairns och Townsville. Nu är vi i delstaten Queensland. Cairns ligger i den nordöstra delen av delstaten, alldeles utmed havet. Cairns har ca 150000 invånare, en liten stad som har mycket att erbjuda för en turist. Här finns gott om vandrarhem och mindre hotell. När man besöker den här delen av Australien under perioden december-februari, kan man få ta del av riklig nederbörd, stormar och orkaner. Bästa tiden är maj till oktober. Cairns är ett av de bästa ställena att bege sig till Barriärrevet från, då detta ligger närmare land här än längre söderut. Det finns gott om arrangörer som erbjuder turer ut till revet. Man kan med fördel ta dykarcertifikat här, något som jag starkt kan rekommendera. Det är det bästa sättet att komma nära det marina livet. Cairns har ett bra utbud av trevliga restauranger och här kan man finna en levande stad även under kvällstid, något som är sällsynt i Australien.