Man ser ett ökat intresse av att resa, då allt fler bokningar av utlandsresor börjar strömma in till resebolagen. En resa till Spanien tillhör favoriterna bland svenskarna, både Kanarieöarna och fastlandet, framför allt Mallorca, Marbella och Barcelona.

Visst kan det vara en avgörande faktor med att en resa till Spanien och Kanarieöarna ligger så nära till hands. Till fastlandet tar det 3,5 – 4 timmar med flyg och till Kanarieöarna cirka 5 timmar, från Sverige. Kanarieöarna är även varmt att besöka under vintertid. Svenskar gillar medelhavsklimatet och det spanska folket, och oavsett vilken plats man åker till så får man mycket upplevelse och många goda minnen med sig hem.

Kanarieöarna är Spaniens mest besökta region och varje ö har sin egen specialitet. Den gröna vackra ön Lanzarote drar framför allt en stor del av de svenskar som bara vill ta det lugnt och njuta i vackert klimat och ta det lugnt på härliga sandstränder. De som även söker partyliv söker sig hellre till Gran Canaria eller Teneriffa. Dock har alla öar mycket mer än så att erbjuda, som spännande utflykter i olika miljöer och chans att ta del av öarnas historia.

I det stora hela kan man säga detsamma om svenskarnas favoriter på fastlandet. En resa till Spanien förser dig med fina stränder, deras unika kultur och historia, partyliv och många trevliga lokalbor som gärna hjälper till med att ens semester ska bli ett fint minne. En bonus är nog också att spanjorerna blir allt bättre på engelska, vilket förenklar kommunikationen, och det finns mer historia och kultur att uppleva på fastlandet.

Många valmöjligheter på Kanarieöarna

Kanarieöarna är en ögrupp som består av totalt sju större och sex mindre öar, och tre av de större tillhör svenskarnas stora favoriter: Gran Canaria, Teneriffa och Lanzarote. Ögruppen ligger väster om Afrika, men tillhör Spanien och det officiella språket på öarna är spanska.

I den kanariska kulturen inser man snabbt att mat och dryck är en stor del för dem. De gillar att samlas med familjen eller vännerna, då de alla hjälps åt med att tillaga maten och de gör gärna detta utomhus. Vare sig de befinner sig på privat mark eller i en park eller på en strand. Denna kultur är något som många svenskar älskar och tar gärna del av den under sin semester.

Typiskt för många kanarier är antingen Paella, som är en risrätt med olika grönsaker och köttsorter, och flera olika smårätter som kallas för Tapas. Tapas och att tillaga mat utomhus, även om det inte är vår eller sommar, är något som många svenskar försöker ta med sig hem till Sverige. På grund av klimatet är det såklart inte lika lätt i Sverige, men det är en stor del till att intresset för utekök har ökat så stort.

Resa till Spanien

En resa till Spanien förknippas ofta med fastlandet och där finns minst lika många trevligheter att uppleva. Även på fastlandet är matkulturen en stor del, men kanske inte riktigt på samma sätt som på Kanarieöarna. På många delar på fastlandet finns det bättre möjligheter till eget jordbruk och djurhållning.

Städerna Marbella, Mallorca och Barcelona är de orter som flest svenskar väljer att besöka på fastlandet. De sträcker sig från söder och upp längs västkusten, och de har alla många likheter om man skulle sammanfatta dem. Däremot kan det råda stor skillnad när det gäller kultur och historia samt festliv.

Alla tre städer har mycket historia att erbjuda, som gamla slott, fästningar och kyrkor. Några av dessa är belägna i större områden där det även finns gott om shopping, restauranger och fik. Och på kvällen öppnas det upp med mer festliv, med olika typer av barer, nattklubbar och underhållning längs gatorna.

En del svenskar som älskar fotboll väljer gärna en resa till Spanien för att uppleva matcher och festerna kring dem, på plats i Barcelona. Fotboll är en omtyckt sport i Spanien och FC Barcelona är även älskat av många svenskar, som gärna bokar en resa för att kunna se deras matcher på deras egna arena.