Att bygga sin egen speldator har sina fördelar jämfört med att köpa en färdigbyggd. Dels kan du välja exakt vilka komponenter du vill, dels kan du spara lite pengar. Dessutom får du med originalkartonger och tillbehör till alla komponenter. För att du ska få en så bra speldator som möjligt för pengarna måste du dock noga undersöka utbudet och jämföra priser. Denna process är inte helt enkel och det är många som vill ha hjälp med att välja rätt komponenter. I denna lilla guide kommer jag därför gå igenom de ingående komponenterna i en speldator och vilka faktorer som du måste ta hänsyn till.

 

Speldatorns komponenter

Processor

Vilken processor du ska välja till din speldator beror på vilka datorspel som du ska spela (vissa är mer processorkrävande än andra) och hur du prioriterar spelgrafik respektive spelflyt. Om den visuella upplevelsen (det vill säga hög upplösning och höga grafikinställningar) är viktigast för dig, behöver du inte välja en särskilt dyr processor (max 2000 kr). I detta fall är det nämligen grafikkortet som har den avgörande rollen för vilken prestanda du kommer att få. Om du istället vill ha så bra flyt som möjligt, kan det finnas anledning att köpa en något dyrare processor till din speldator. Mitt råd är att gå in på Prisjakt och välja en av populäraste processorerna från Intel. Då kommer du troligtvis bli nöjd!

Grafikkort

Som jag nämnt ovan är grafikkortet den absolut viktigaste komponenten i en speldator om du vill kunna spela på höga grafikinställningar i hög upplösning. Därför bör grafikkortet vara den dyraste av alla komponenter i speldatorn. Att köpa ett grafikkort som kostar mer än 4000 kr är dock oftast slöseri med pengar eftersom prestandaökningen på dessa inte är särskilt stor (i förhållande till priset). Om du är ute efter massiv prestanda är det istället bättre att köpa två grafikkort och koppla ihop dem. Nackdelen med sistnämnda alternativ är dock att strömförbrukningen kan öka rejält och att vissa spel har dåligt stöd för denna teknik.

Internminne

Valet av internminne till din speldator är ganska enkelt. Den enda egenskapen som är av intresse är minneskapaciteten. I dagsläget är 8GB tillräckligt för i princip alla spel, men högre kapacitet är aldrig skadligt och kan behövas för framtida spel. Om plånboken tillåter kan det alltså vara en idé att köpa 16GB direkt till din speldator. Välj det billigaste minnesparet med kylflänsar du kan hitta. Andra faktorer som frekvens och tillverkare spelar i princip ingen roll.

Hårddisk/SSD

Idag finns två typer av lagringsenheter av välja mellan, nämligen en SSD och en traditionell hårddisk. En SSD är enligt mig ett måste till en speldator eftersom denna snabbar upp laddningstiderna enormt jämfört med en vanlig hårddisk. För att få plats med åtminstone ett par spel ska du köpa en SSD på minst 240GB. Behöver du sedan mer utrymme för t.ex. film & musik kan du även köpa en hårddisk, eftersom sistnämnda fortfarande erbjuder mer lagringsutrymme för pengarna.

Moderkort

Moderkortet har minimal påverkan på prestandan i en speldator, så har du inga särskilda krav kan du definitivt välja en av de billigare modellerna och spara ett par hundralappar. Det enda som du ska tänka på är att kontrollera att moderkortet har stöd för processorn och att du helst väljer ett moderkort med formfaktorn ATX.

Nätaggregat

När du ska köpa nätaggregat till din speldator ska du först och främst kontrollera att nätaggregatet har tillräckligt med kontakter för grafikkortet. Därefter är det bra om nätaggregatet har en 80 plus-certifiering och att det är modulärt (har löstagbara kablar).

Chassi:

När det gäller chassit finns inga speciella riktlinjer, men undvik de allra billigaste då dessa ofta är väldigt plastiga och har dålig kylning. Mitt tips är att välja ett chassi som fått positiva omdömen och som passar din smak vad gäller utseende.

 

Hoppas att denna guide hjälpt dig att välja rätt komponenter till din speldator!