IP65 växtbelysning

Låt inte våra fyra säsonger begränsa välmåendet och tillväxten för dina växter, med en kraftfull 60 Watt växtbelysning strålkastare från Gemma kommer växterna må bra oavsett vilken tid på året det är. Växtlampan är ett utmärkt val för den som inte bara vill övervintra sina växter, men som även vill att de ska fortsätta växa och må bra även under de mörkaste dagarna om året.
Med LED växtbelysning blir inte bara spektrumet optimerat för växternas olika pigment, driftkostnaden blir också mycket lägre än för konventionell belysning. För 60 Watt växtbelysning kan man förväntas ha en så låg driftkostnad som 25 till 30 kr per månad. Jämfört med HPS växtbelysning skulle detta priset lätt kunna uppgå till det tiodubbla.

All växtbelysning från Gemma har samma optimerade spektrum. Detta innebär att så väl klorofyll som andra vitala pigment som är viktiga för växternas hälsa utvecklas med maximal kapacitet. Lamporna använder både rött och blått ljus som primärt är till för fotosyntesen och klorofyllproduktionen, men även grönt ljus vilket växterna behöver för produktion anthocyaning och flavonoider. Dessa pigment utgör både smak och färgämnen i växter, vilket är ett måste för den som odlar blommor eller växter som på något sätt ska konsumeras. De olika grupper av anthocyaniner (cyanidin, delphinidin, malvidin, pelargonidin, peonidin, och petunidin) är alla förknippade till ämnens om har goda hälsoeffekter från den mat vi får i oss. Dessa hälsoeffekter varierar med allt från antioxidanter till kraftfulla anti-cancergena ämnen.
Fördelarna med att använda fullspektrums växtbelysning är heller inte bara för växterna. På grund av att både rött, grönt och blått ljus används finns grunden till vitt ljus. Detta innebär att till skillnad från våra konkurrenter som bara använder rött och blått ljus, så träder också alla färger i det synliga spektrumet. Blommor och blad ser ut som de ska och växtbelysningen blir både behagligt och lätt att arbeta under, så väl som trevligt att ha lysande i offentliga miljöer där man ofta vistas.
En annan fördel med växtbelysning från Gemma är att passiv kylning används. Många konkurrenter använder aktiv kylning för att hålla priset lågt på sin belysning, men detta kräver att de använder fläktar vilket gör ljud ifrån sig och oavsett storlek på lampa inte lämpar sig att hänga i exempelvis ett vardagsrum eller sovrum. Med passiv kylning avleder istället växtbelysningen effektivt den värme som produceras genom sitt kraftiga metallskal.
Tack vare den passiva kylningen är växtbelysningen också IP65 klassad. Det innebär att växtbelysningen är lika lämpad att hängas inomhus som den är att hänga utomhus eller i ett växthus. Med IP65 klassning klarar den av både vattenstänk så väl som direkt regn utan att det ställer till problem. Alla växtlampor testas individuellt efter tillverkning så att vi är säkra på att de håller upp till de IP65 krav som vi har.

Växtbelysning med passiv kylning

Lampan har en spridningsvinkel på 45 grader, och lämpar sig väl att hängas på 2m höjd över golvet. Vi höger upphängning kan växtbelysningen tack vare sin smala ljusvinkel både under så väl små som stora växter med det ljus de behöver. Växtbelysningen kan så klart också hängas närmre för ett mer koncentrerat ljus. Att hänga växtbelysning med smal ljusvinkel nära är mycket fördelaktigt om ändamålet med belysningen uteslutande är för att odla och inte för att underhålla eller övervintra växter.
Kraftfullare växtbelysning finns även hos Gemma för den som primärt har odling som ändamål.
De mer kraftfulla lampor som Gemma utvecklar har samma effektiva spektrum som 60 Watt växtbelysningen men lämpar sig enbart för odlings-bruk då fläktar används för aktiv kylning. Detta håller priset nere då produktion av växtbelysning över 60 Watt med passiv kylning blir för dyrt för den med uteslutande mål att bara odla.

Växtbelysningen kommer med stabila metallkonsoler som gör monteringen enkel. Konsolerna tillåter även att lampan kan tiltas, så att ljuset lättare kan justeras dit det behövs.
Lampan kommer färdig med kabel och kontakt och är redo att användas efter montering.