Även om det finns språkkurser i många olika format idag är det ändå bäst att lära sig ett språk i dess rätta miljö. Att lära sig hemma på datorn eller på en kurs i stan är inte fy skam, men har du möjligheten att studera utomlands så gör det.

1. Du kan praktisera varje dag
Genom att studera på plats i det land där språket du lär dig talas har du möjlighet att träna på det du lärt dig under dagen. Deltar du i en språkkurs hemma är det svårt att praktisera och få igång talet. Då är risken stor att du istället lär dig grammatik som du inte har en aning om hur du ska använda när den dagen väl kommer.

2. Du lär dig så mycket mer än ett språk
Förutom själva språket lär du dig också hur samhället fungerar, hur kulturen ser ut och hur människorna faktiskt talar. Det formella språk du lär dig i skolan skiljer sig ofta från det vardagliga språket som vanliga människor använder. Ett åka på en engelsk språkresa är mycket vanligt, i och med att du snappar upp hur de inhemska (USA/England) talar sitt språk.

3. Du får en kombinerad semester
Att delta i en språkkurs utomlands innebär att du har chansen att uppleva mer än vad du skulle göra under en normal semester. Medan du lär dig språket kommer även intresset för andra saker i landet öka vilket gör att du ser på saker på ett nytt sätt.

4. Du finner nya vänner
På en språkkurs utomlands träffar du människor från hela världen. Alltså har du alla chanser att skapa nya bekantskaper och finna nya vänner där du befinner dig. Håll kontakten med dessa även då kursen är slut. Man vet aldrig när det kan finnas möjlighet att träffas igen.

Att åka på en språkresa gör man inte bara för att lära sig språket. När man befinner sig i det land där språket man studerar talas finns alla möjligheter att lära sig mycket mer än så. Om du väljer att åka iväg på en språkresa kan du vara säker på att denna kommer att ge dig kunskaper som är omöjliga att få på hemmaplan. De flesta språkresearrangörer erbjuder resor där både språkkurser och andra aktiviteter är inkluderade. Alltså ägnas några timmar åt språket medan resten av dagen tillåter dig att praktisera det du lärt dig på kursen. Om det är under en gemensam aktivitet eller ute på stan spelar ingen större roll. Huvudsaken är att du vågar använda den kunskap du har och upptäcka nya äventyr tack vare denna.

Läs mer exempelvis spanska språkresor.

Ensam är stark
Ibland kan det vara bra att åka iväg på saker på egen hand – för att pröva sina vingar så att säga. Genom att befinna sig i en miljö man inte känner till sedan tidigare måste man prova nya tillvägagångssätt. Om människorna dessutom talar ett annat språk och lever i en annan kultur är det extra viktigt att använda hjärnan och klura ut olika nya situationer. Det är just detta som en språkresa innebär. Att du på egen hand tar tag i situationen och löser denna – oavsett om den är språkligt eller kulturellt annorlunda. Men andra ord så lär du dig att möta människor på ett nytt sätt.

En viktig utveckling
Genom att befinna dig på en språkresa kommer du att utvecklas som människa. Du lär dig att ta ansvar och kommunicera med främmande människor. Något som du kommer ha stor nytta av i livet. Alltså är denna typ av resa en viktig del när det gäller din personliga utveckling.