Frisörer har inte riktigt tagit steget online – kollegieblock vid bokning och affischering som marknadskanal är fortfarande något som förekommer bland många frisörsalonger, i Uppsala och även runt om i hela Sverige. Och detta är något som medför ett problem, både för oss som letar en frisör och för frisörer som står med tomma stolar.

Det som krävs är en mötesplats, där frisören kan visa upp sig och sin salong och jag som letar en klipptid enkelt ska kunna hitta den informationen om frisören som jag behöver. Webbplatsen Frisör Uppsala har initierat en sådan mötesplats. Här listas samtliga frisörsalonger i hela Uppsala, och frisörsalongen kan själv bestämma vad som ska synas på hens profilsida.

Är man frisör och saknar en hemsida (vilket ca 85% gör) så kan denna sida ge ett stöd för att koppla samman frisören med deras potentiella kunder. Och som sagt får frisören själv välja hur sin profilsida ska utformas. Frisöruppsala.nu erbjudet i nuläget tjänsten att implementera en koppling till salongens Facebooksida så de kan visa upp recensioner och kommentarer som är nöjda med sitt besök. De erbjuder även möjligheten att på profilsidan visa upp sina lediga klipptider för dagen och lägga upp bilder så användaren kan få en uppfattning om frisören i fråga.

Jag pluggar själv i Uppsala och när man flyttar till en ny stad finns det inte någon självklar sida att vända sig för att hitta en frisör. Så detta är inte bara ett inlägg för människor som söker en frisör – det är en uppmaning till frisörer i Uppsala att söka sig online, så vi, er kunder, kan hitta er online!

– Det är dax för frisörer hitta en väg online som resten av branscherna som är verksamma under 2000-talet.

Ser man till den ekonomiska aspekten så kan man utläsa att frisörernas största svårigheter är att hitta nya stamkunder och det är en riktigt tuff bransch att slå sig in i. Men frågan är – vad gör man åt saken? Det finns oändligt med utrymme online, och dörren är inte stängd för att ta marknadsandelar. Visst kan man hitta nya kunder genom att skylta med drop-in tider utanför salongen, men man måste tänkta större! Det söks över 100,000ggr/mån på frisör-relaterade sökfras, allt från hårförlängning till ett sök direkt på frisörsalonger, men trafiken tas inte om hand om.

Men visst kan man förstå att alla frisörsalonger inte har möjligheten att bygga och administrera en hemsida, det kan vara brist på tid, kunskap och pengar. Just därför tycker jag en frisörportal är lösningen på allas problem. Istället för att strunta helt i att synas online så kanske det bör finnas en bättre lösning. Skapa ett konto, bestäm vilken information du vill visa för dina kunder och det är klart! På så vis slipper du som frisör lägga tid pengar på att skapa en hemsida och du får en synlighet online som krävs både av oss som söker en frisör men även som behövs för att fylla dina stolar.

I en studentstad som Uppsala så är det en hög frekevens, en hög rullians på befolkningen. Och lika som jag, så vet man inte var man ska vända sig för att hitta en bra frisör. Det går också att utläsa på trafiktrenderna i Uppsala. Där kan vi se att sökvolymen når över genomsnittet än många andra stora städer. Detta innebär att det är betydligt viktigare för frisörer att synas online. Kunder söker efter er – se till att visa upp er!

I nuläget tar det största kedjorna plats i sökresultatet, men de är nödvändigtvis inte den salongen jag är ute efter. Så om frisörer i Uppsala, och hela Sverige för den delen, skulle kunna samlas på en frisörportal likt frisöruppsala.nu så löser vi många problem i världen. Kanske inte stora och viktiga, men små problem är ack så viktiga att råda bot på med.

Frisörer – våga ta steget online!