Är du ute efter ett privatlån (också kallat blancolån) så bör du börja med att lugna ner dig lite och fundera igenom det hela. Det logiska för dig kanske är att helt enkelt kontakta din bank och be om ett lån men det är inte alls säkert att det är mest ekonomiskt. Det finns många olika långivare och banker som erbjuder privatlån och det kan mycket väl finnas billigare alternativ.

Det första du ska göra när du vill låna pengar är alltså att jämföra privatlån. Genom att kolla upp alla alternativ innan du tar ditt beslut har du möjlighet att spara en hel del pengar. Det kan skilja ganska mycket i total kostnad för olika lån beroende på räntor, uppläggningsavgifter, aviavgifter, lånens löptid etc. Ta den extra tiden för att försäkra dig om att du får ett så bra lån du bara kan. Det kan finnas mycket pengar att spara på att lägga ner lite extra tid.

Effektiv ränta när du jämför privatlån

Något du ska hålla utkik efter när du jämför olika privatlån är den effektiva räntan. För att konsumenter skulle kunna jämföra lån på ett bra sätt bestämdes att banker och långivare ska skriva ut effektiv ränta för sina lån.

Effektiv ränta är en samlad kostnad för ett lån utskrivet i procent, ungefär som vanlig ränta. Det som räknas in är t ex ränta, uppläggningsavgift, aviavgift och andra kostnader. Siffran räknas sedan ut så att man får en procentsiffra som räknas per år. Med effektiv ränta kan du enklare jämföra två likadana lån utan att behöva sitta och räkna ihop alla kostnader för varje lån själv. Det blir överskådligt och lätt att jämföra olika lån. Det är helt enkelt så att det lånet med lägst effektiv ränta även är det billigaste lånet. Kom bara ihåg att det kan finnas andra saker att ta hänsyn till när du väljer en långivare, även om priset självklar är en väldigt viktig faktor.

Ansök för att få reda på just din ränta

För att få reda på exakt vilken ränta och löptid du kan få måste du ofta skicka in en låneansökan. De flesta långivare har nämligen individuell räntesättning, vilket innebär att din ränta baseras på hur bra din ekonomi är och vad du får för löptid. Oftast står det enbart utskrivet en exempel effektiv ränta på deras webbsida. För privatlån brukar denna vara för ett lån på 100 000 kr under fem år. Du kan alltså inte veta exakt vad ditt lån kostar förrän du ansökt. Det som är lite dumt här är att det inte är helt bra att ansöka om lån hos många olika långivare då det innebär många kreditprövningar, vilket kan sänka din kreditvärdighet. För många förfrågningar kan t o m göra så att du blir nekad att låna av just den anledningen.

Låneförmedlare och jämförelsesajter

För att få en allmän uppfattning om hur bra ränta, villkor och kostnader en långivare kan erbjuda är det inte dumt att besöka någon typ av jämförelsesajt där många långivare finns med. Då kan du se vilka långivare som verkar billiga och har bra villkor. Det är ett bra första steg när du vill hitta ett privatlån.

Ifall du vill kan du även prova en låneförmedlare. Dessa samlar vanligen många olika banker och långivare under sig och när du skickar in en ansökan så skickas den vidare till alla dessa långivare. Du får sedan offerter från dem som är villiga att låna ut till dig så att du kan jämföra deras räntor och villkor och välja ut din favorit. Fördelen är att du bara behöver en enda ansökan och det görs bara en kreditprövning. Det kostar dig heller inget att använda en låneförmedlare. De tjänar sina pengar på att förmedla lånen så det är långivarna som betalar dem inte du.