Många svenskar lever med små marginaler i sin ekonomi. Enbart några hundralappar här och där i oförutsedda utgifter kan för många vända hela deras ekonomi upp och ner, vilket också resulterar i att en- eller flera andra kostnader kan behövas prioriteras bort.

Ett alldeles ypperligt sätt att spara en bra extra slant varje månad är också att man gör upp sin egen budget. En budget ska innehålla det sammanlagda beloppet för dina samtliga intäkter och utgifter sett under en månads tid och kan enkelt göras upp i ett Excelark på sin dator eller med papper och penna om man hellre skulle föredra det.

Att dela upp sin budget i flera områden är också rekommenderat då detta gör att man får en bättre överblick över hur sin faktiska verkligen ser ut. Dela därför in din budget i:

·        Dina inkomster. Ta här med ALLA inkomster som lön från arbete, A-kassan, barnbidrag, sjukpenning m.m.

·        Dina fasta avgifter.

·        Dina rörliga avgifter.

·        Alla övriga kostnader.

Tips, spara pengar på detta!

Det kan för många kännas svårt och nästan rent av omöjligt att spara in några hundralappar här och där, särskilt om man redan har en ekonomi som är minst sagt ansträngd.

Det finns dock en hel del saker som de allra flesta ändå kan göra och som enbart kräver satsat tid, byte av vanliga rutiner, disciplin och en hel del finurlighet och motivation.

Ett klassiskt sätt att spara pengar på är att se över det- eller de mobilabonnemang som man själv- och familjen använder. Här kan bredbandstelefoni vara en fantastisk tjänst att nyttja och som även kan göra att det finns tusenlappar att kunna spara.

Med bredbandstelefoni så har man dessutom möjligheten att kunna ta med sig tjänsten ut till sommarstugan på landet- eller på semesterveckan på Gran Canaria om man skulle vilja.

Att även jämföra elavtal och nödvändiga försäkringar med varandra är också ett sätt att kunna spara gott om pengar varje månad. Har man möjligheten att ställa bilen och istället kunna gå, cykla eller att ta kommunaltrafiken till jobbet gör också att man sparar pengar precis som man också förbättrar sin egen hälsa- och välbefinnande.

Förbättrar sin allmänna hälsa precis som det även ger extra slantar över i plånboken varje månad gör det om man äntligen gör slag i sak med att även sluta röka eller snusa.

Veckohandlingar istället för sporadiska handlingar mer eller mindre dagligen sparar också pengar varje månad precis som det också gör att göra matlådor att ta med till jobbet att äta och dra ner på lunchandet på restaurang med arbetskamraterna.

Skulle man även ha ett boende där man kanske inte behöver all den boendeyta som finns så kan det också vara värt att fundera på att byta till ett mindre boende och på så vis också spara gott om pengar varje månad. Funderar man att byta sin lägenhet till en mindre lägenhet så finns det gott om bytesannonser att kunna hitta på exempelvis Blocket.se och där man även själv kan välja att lägga ut sin egen bytesannons.

Ett annat alternativ kan vara att hyra ut ett rum i sitt befintliga boende och på så vis även få en bra extra inkomst varje månad. Skulle man ha en större hyreslägenhet och vill hyra ut ett rum till en inneboende så behöver man enligt svensk lagstiftning inte meddela sin hyresvärd om att man har en inneboende. 

Även om det inte finns något krav på att behöva informera sin hyresvärd om att man har en inneboende så kan det ändå vara värt att informera sin hyresvärd om detta, särskilt om man fortsatt vill ha en god relation med sin hyresvärd även i framtiden.