Det mobila telefonsystemet lanserades under 1956 i Sverige av ett företag vid namnet MTA som på den tiden hade tre basstationer i landet. En i Stockholm samt en i Göteborg men även en i Malmö.

Själva GSM tekniken lanserades inte i Sverige förrän 1991 vilket i sin tur ledde till att det tidigare analoga NMT-systemet skrotades i Skandinavien och delar av Europa. Efter GSM teknikens lansering så har mobilmarknaden ökat lavinartat och nätsystemet avancerade framåt från 3G till 4G och i dagens läge introduceras 5G systemet i olika delar av världen. 

Det nya 5G nätet är dock endast avsett för dataanvändning då detta nät erbjuder högre hastigheter än de tidigare två varianterna har kunnat erbjuda, medan röstsamtalen fortfarande kommer att fungera via gamla 3G och 4G systemet. I Sverige finns det fyra stycken olika mobilnät att välja bland vilka samtliga mobiloperatörer använder sig av.

Att jämföra olika mobilabonnemang

Vi har nog alla någon gång i livet suttit i samma båt vad gäller just detta ämnet och säkerligen varit lika förvirrade av alla olika valen som finns att välja bland när det kommer till att jämföra mobilabonnemang. 

Man kan minst sagt påstå att just mobilabonnemang valen har exploderat under årens gång medan mobiloperatörerna har bara blivit allt fler och fler. Så hur ska man då kunna välja ibland alla dessa aktörer som finns ute på marknaden? Bästa mobilabonnemang jämförelsen kan ibland förvandlas till ett litet dilemma men med tanke på dagens utbudsvariation. Något som fungerar klockrent för en person eller familj kanske inte alls fungerar för en annan vilket går att lösa genom individuellt skräddarsydda abonnemang.

Så hur vet man då vad man ska välja för operatör? Det hela beror helt enkelt på vad man vill uppnå med sitt abonnemang samt hur ofta man till exempel surfar. Spenderar man mycket tid på nätet och streama mycket så erbjuder till exempel mobiloperatören Chilli ett årsabonnemang som både innehåller fri surf, fria SMS och MMS samt fria samtal och ingen bindningstid, medans Tre erbjuder till exempel kostnads fri surf inom EU som alternativ. 

Surfar man mindre så erbjuder till exempel Hallon möjligheten att spar sin oanvända datatrafik till nästa månad. Är man fler i familjen så erbjuder dom flesta aktörerna olika varianter av familjeabonnemang eller individuellt anpassade barnabonnemang men även olika studentabonnemang varianter. Comiq och Tre erbjuder sina kunder varianter av abonnemang där huvudmannen kan ansluta sina familjemedlemmar till ett och samma abonnemang för en förmånlig liten extra kostnad. Är man över 55+ och barnen redan lämnat nästet så finner man hos operatörerna Hallon och Vimla en variant av seniorabonnemang.

Var det bättre förr?

Valen är som sagt många och i slutändan handlar det om att individualisera sitt abonnemang så att det fungerar bäst för ens situation. Innan mobilen gjorde sin introduktion i samhället så fick man helt enkelt bestämma möten via fasta telefonen som satt inpluggad i väggen hemma eller på sin arbetsplats, för att sedan hålla den bestämda tiden samt platsen så att man inte missade varandra. Ville man att någon skulle kunna nå en så fick man snällt hålla sig hemma väntandes vid väggtelefonen. Så man kan nog lugnt påstå  att mobiltelefonens introduktion mer eller mindre vände upp och ner på våra liv både på gott och ont.

Det kan som sagt diskuteras om det var bättre förr samt om det är hälsosamt att vara anträffbara 24 timmar om dygnet som man numera faktiskt är. Allt har sina för och nackdelar dock är det så att i slutändan går detta att styra till så det passar och fungerar för en själv.

Silent Mode samt Airplane Mode.