Alla vet säkert ungefär hur viktigt det är för både barn och vuxna att hålla rätt kroppstemperatur. Om vi blir nedkylda blir vi lättare sjuka av virus och bakterier runt omkring oss och därför bör vi alltid göra vårt bästa för att hålla oss lagom varma och torra – framför allt när det är kallt ute. Bra regnkläder är ett måste när det regnar ute, för blir våra understa lager blöta är risken för nedkylning och därmed att bli sjuk högre. Men det är faktiskt inte bara de yttre lagren kläder som till exempel regnkläder som är viktiga – även de undre lagren kläder spelar faktiskt stor roll.
När vi rör på oss, som både barn och vuxna som är utomhus gärna gör – producerar vår hud svett för att vi inte ska bli överhettade. Svett är detsamma som vattenånga och lite andra ämnen och vattnet gör oss blöta av svett. Därför är det viktigt att vi transporterar bort fukten från våra undre lager kläder genom att välja rätt underställ. Ett underställ av bomull suger åt sig svetten och blir därför blött och därmed ofta kallt. Ett underställ i ull eller polyester transporterar istället vidare fukten så att den hamnar längre bort från vår hud. Dessutom håller i synnerhet ull men även polyester värmen bättre än bomull även när fukt är inblandat. Välj därför ett underställ i merinoull nästa gång du planerar att vara utomhus hela dagen eller en längre tid.
Även mellanlagret om man på grund av vädret behöver ett isolerande mellanlager bör vara av merinoull, till exempel ullfrotté – eller syntetmaterial som andas och transporterar bort fukt. Mellanlagret isolerar värmen och håller dig varm samtidigt som det håller dig torr.
Det yttre lagret är liksom det inre lagret otroligt viktigt. Det yttre lagret skyddar dig mot regn och vind utifrån samtidigt som det transporterar bort fukt från de inre klädlagren – understället och mellanlagret – vidare ut i luften. Det är viktigt att dina ytterkläder, regnkläder eller skalkläder är helt vattentäta. Vattentätheten i ett material mäts i hur många mm vattenpelare, alltså en enhet för vattentryck, materialet i ecempelvis regnkläder kan stå emot. Ju högre vattenpelare, desto bättre vattentäthet. Ett plagg måste tåla minst en 2000 mm vattenpelare för att få kallas regnkläder. Dessa regnkläder håller tätt någon timme i ett vanligt duggregn. Om du stället högre krav än så – till exempel om du ska vara ute i riktigt hällregn eller åtminstone en heldag i duggregn, bör du satsa på regnkläder med en högre vattentäthet än så. Ett material som till exempel Gore-tex kan ha en vattentäthet på 20000-40000 mm vattenpelare – alltså 10-20 gånger så bra vattentäthet!
Skillnaden mellan regnkläder i material som gore-tex och billigare och enklare regnkäder är att gore-tex är ett så kallat tex-material som har ett särskilt vattentätt membran invävt i tyget medan billigare enklare regnkläder har ett så kallat coatingmaterial utanpå tyget. Kläder i Gore-tex har längre livslängd, framför allt vad gäller vattentätheten, och slits inte lika mycket i tvätten.
Men regnkläder ska inte bara vara vattentäta och skydda mot regn och rusk – de ska också hjälpa det inre lagret kläder att transportera bort fukt (svett) inifrån. Detta är samma sak som att regnkläderna ska ha en god andasfunktion. Hur väl ett plagg andas mäts i hur många gram vätska per kvadratmeter ett material släpper igenom på 24 timmar. Detta anges som g/m²/24 tim och då är givetvis ett lägre värde bättre än ett högre värde.
Regnkläder eller skalkläder som är vattentäta och andas är också bra på andra sätt. Om du har ett riktigt bra set med skaljacka och skalbyxa kan du använda dem nästan oavsett hur vädret är. Du kan alltså ha en skaljacka som vilken vårjacka eller vindjacka som helst och slipper med andra ord byta om ifall du är ute och det börjar regna. Eftersom andasfunktionen är så bra i lite finare skaljackor eller regnkläder så kommer du inte att känna dig svettig i kläderna när vädret är bra heller så du kan klä dig efter temperatur snarare än efter luftfuktighet och nederbörd. Smart va?