Bor man trångt så ställs det extra höga krav på att man planerar sina ytor och tänker igenom innan man köper inredning. Badrummet är ett speciellt rum eftersom det ofta är ganska litet, speciellt i äldre lägenheter, och det att ett badrum utsätts för fukt. Har man väl en gång satt in en skruv i en badrumsvägg så ska man inte plocka ut den eftersom badrum är så känsliga för fukt och många problem med fukt i hus börjar just i ett badrum.

Bor man i ett äldre hus så har man ofta ett ganska litet badrum med ett badkar, toalettstol och handfat. Golvytan räcker sällan till för mer än en person att stå på. Ganska länge var detta standardlösningen – på sin tid var det en underbar standard att ha ett litet badrum och badkar i sin lägenhet. Idag kanske vi är något mer bortskämda – för vi vill ha större och lyxigare badrum. Att bygga ut badrummet i en liten lägenhet är inte så lätt och kräver ofta ganska omfattande renoveringar.

En lösning är då att kasta ut badkaret – de flesta väljer idag att ta en dusch av både tids- och miljöskäl. En dusch går snabbt och enkelt och det går inte åt alls lika mycket vatten om man duschar än som om man badar. En dusch kan ersättas av en duschkabin men den tar upp plats och därför kan lösningen med duschvägg eller duschdörrar vara den bästa för ett litet badrum.

Det som skiljer duschdörrar från en duschvägg är att en duschvägg är fastmonterad medan ett par duschdörrar kan vikas ihop och man fäller in sina duschdörrar mot väggen. Om man har duschen närmast toaletten kan en duschvägg vara en bra lösning då man får en avgränsning som förhindrar att man får en massa vatten på golvet och hela badrummet. Men en duschvägg är ändå ett fast föremål som kan få ett badrum att kännas mindre än vad det är.

Ett par duschdörrar som går att fälla in längs väggen när man inte använder duschen. Det är den perfekta lösningen när man har ett litet badrum – du får friheten av att njuta av en dusch utan att ha vatten på hela golvet samtidigt som du frigör golvyta.

De flesta duschdörrar och duschväggar är av glas och oftast kan man välja mellan vanligt glas och frostat glas. Ett tips är att om man väljer en duschvägg i ett litet badrum att välja vanligt glas. Genom frostat glas så minskar man ytan på det man ser av badrummet och där med får man känslan av badrummet är mindre än vad det egentligen är. Duschväggar som du fäller in kan spelar det ingen roll om man väljer frostat glas eller vanligt glas på.

Duschdörrar börjar bli allt vanligare i hemmen medan duschväggar säljs mest till gemensamma duschar som på gym. Duschväggar delar av och ger lite möjligheter till att ta en dusch privat på till exempel ett gym. En stor fördel med många av den nya generationens duschdörrar och duschväggar är att om man har utanpåliggande rör, som är vanligt nyare bostäder, så kan man ändå hänga upp duschdörrar och duschväggar eftersom det finns en list som man kan kapa och låta rören passera. Rör som ligger utanför väggen har fördelen att det är lätt att upptäcka problem och enkelt för en rörmokare att åtgärda problem då rören är lätt åtkomliga.

Yta att leva på börjar bli vår tids riktiga lyx eftersom vi bor allt trängre i städerna. Att då stanna upp och planera är att ge sig själv möjligheten att att göra det mesta av det man har är att ge sig själv den lyxen.