Intresset för att laga god mat och baka är på uppgång och det är många som ägnar några av sina lediga timmar åt avancerad eller enklare matlagning, inte bara för att alla måste äta utan för att matlagning faktiskt är en kreativ och rolig syssla när man är på det humöret. Men det är just det – för att vilja, orka och bli motiverad att laga lite bättre, lite mer avancerad och lite roligare mat krävs att man är på det humöret. När matlagning blir ett tvång och en tråkig vardagssyssla är det lätt hänt att man fastnar i halvfabrikatsträsket – med pasta, potatis, ris, korv, bacon och färdiga köttbullar eller fiskpinnar. Det kallar jag varken avancerad eller rolig matlagning utan bara ett tråkigt måste – och då kan man lika gärna lägga ner matlagningen helt och gå och ta en burgare istället.

Så hur gör man då för att hitta inspiration och det flow som behövs för att man ska vilja laga bra och god mat av schyssta råvaror från grunden åtminstone några dagar per vecka? Jo, det krävs faktiskt några saker för att det ska bli både lättare att bestämma sig för vad man ska laga och roligare och enklare att laga maten. En del kallas inspiration. Eftersom matlagning idag verkar ha blivit något trendigt så går det många bra matlagningsprogram på tv, det finns tusentals matbloggar och andra webbsidor om matlagning och det finns mattidningar som är fyllda med recept på bra och god mat. Titta på tv, surfa runt på matsajter och bläddra i en tidning för att se härliga bilder på läcker mat – låt dig inspireras och spara de recept du tycker verkar lockande.

En annan del av det här med att motivera mig att laga mat handlar faktiskt om nåt så ytligt som köksutrustning. För vad man än säger om konsumtionshysteri och annat – att investera i riktigt bra köksutrustning lönar sig! För mig är den viktigaste delen av en bra köksutrustning för hemmet eller en restaurang bra knivar. Utan bra knivar vill jag inte laga mat – då blir det burgaren eller thai take away. Alla bra kockar behöver riktigt bra knivar och mitt favoritmärke av knivar heter Global, tillverkas i Japan och har en lång tradition av knivtillverkning och svärdtillverkning. Jag kör helt enkelt min mat med ett modernt samurajsvärd! Förr slipades varje Globalkniv för hand och de har tio knivslipare varav två är mästare – men på grund av att efterfrågan på Globalknivar är så enorm slipas de flesta knivar idag av en avancerad sliprobot, men tack vare frekventa stickprovskontroller av globals mästerliga slipare med decenniers erfarenhet av knivslipning. Globalknivar kan köpas i alla välsorterade köksbutiker både på stan och på nätet. En butik som har ett enormt sortiment av olika modeller av Global knivar hittar du här.

Självklart finns det också annan köksutrustning för både privata hushåll och för restaurang som också gör en avgörande skillnad för både resultatet och för vägen dit. Att laga mat med en proffsig frittös istället för en enkel billig, att ha ett riktigt stekbord eller en riktig skärmaskin för restaurang istället för en vanlig enkel hemmautrustning är visserligen en viss skillnad i pris – men enorm skillnad i kvalitet. Köksutrustning anpassad för restaurang är ju gjord för att klara av att laga stora mängder mat snabbt och enkelt, men också för att hålla riktigt länge. Så om du har favoriter inom kökutrustning som du använder väldigt ofta är det en bra idé att uppgradera dem till riktig restaurangutrustning. Det kommer att spara mycket tid och bli betydligt enklare att laga större mängder god mat. Man kan också köpa köksutrustning för restaurang begagnat i nyskick och då få riktigt bra utrustning till ungefär samma pris som vanliga enkla grejer kostar nytt. När man köper begagnad köksutrustning från ett bra och seriöst företag så är den alltid noggrant rengjord, servad och har helt ny garanti. Du får utrustning för proffs till lägre eller samma pris som vanlig enkel köksutrustning som du köper på stormarknaden. Ett bra och seriöst företag som säljer begagnad köksutrustning med nya garanti hittar du här. Så passa på att uppgradera din köksutrustning idag!