Det finns mycket att tänka på innan man lånar pengar, bland annat är det viktigt att man tar kontroll över sin ekonomi så att man vet exempelvis dels hur stort lån man eventuellt är i behov av att ta, samt en idé kring vad ett sådant lån skulle kunna kosta. Det finns ett antal goda råd att följa för den som funderar på att ta ett nytt lån eller justera ett befintligt. Initialt är det ett mycket bra göra en egen uträkning eller någon form av kalkyl över sin egen ekonomi – då ser du snabbt om och i så fall hur stor summa du är i behov av att låna för att täcka dina utgifter eller investeringar.

Det är dessutom mycket viktigt att läsa på kring vad amortering kan innebära för din ekonomi i relation till de lån du har eller kommer att ta. Har man kapacitet att betala av sina lån är det en möjlighet man bör ta, för även om räntan är låg eller näst intill obefintlig kostar det alltid pengar att ha ett aktivt lån. Se också till att se över om du för tillfället har möjlighet att lägga om de eventuella krediter du innehar på ett mer förmånligt sött. För exempelvis bostadslån är det viktigt att vara uppmärksam på när dessa förfaller så man i förväg kan meddela sin bank för att ta fram en plan för ett nytt lån.

Se också över vad den totala kostnaden kommer att landa på. Du räknar ut den slutgiltiga totalkostnaden för vad själva lånet kostar genom att lägga ihop samtliga av lånets alla delar, det vill säga ränta, amortering, uppläggningsavgift samt aviavgiften.

Jämförelseräntan räknas ut genom att lägga ihop alla kostnader för lånet, för att sedan sättas i relation med återbetalningstiden samt betalningsperioden – då kan man analysera årsräntan för lånet. Notera dock att kostnaden för amortering inte ingår i detta.

SMS-lån kallas de snabba och enkla lån för dig som behöver en mindre summa snabbt och utan krångel.
Vanligtvis brukar man kunna låna mellan 1000 och 10 000 kr med ett SMS-lån och lånetiden är vanligtvis mellan 30 och 90 dagar.

Att ansöka om ett sms-lån är mycket mycket enkelt, du gör din ansökan direkt på nätet och får svar direkt på skärmen om lånet är godkänt eller inte. genom att signera ansökan med Bank ID slipper du mer tidskrävande sätt för att identifiera dig.

Det finns även företag som erbjuder nya kunder att låna helt ränte och avgiftsfritt. Detta gör man för att locka till sig nya kunder.

När ditt sms-lån är godkänt sker utbetalningen av pengar till ditt konto mycket snabbt, vanligtvis inom 30 minuter.
Att ta ett sms-lån är en bra lösning när du behöver pengar snabbt och utan krångel. Om du behöver låna ett större belopp under en längre tid är det oftast bättre att ta ett privatlån.

Med ett SMS-lån kan du även låna pengar på helger och kvällar, de flesta smslåneföretag har mycket generösa öppettider vilket gör att man hanterar din ansökan och betalar ut lånet snabbt.

Om man har betalningsanmärkning har det tidigare varit svårt att få lån och krediter men numera kan man få både sms-lån, privatlån och även bolån om man har en eller flera anmärkningar. Dock får man inte ha något aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden.

Det är alltid viktigt att tänka sig för noga innan man lånar pengar, annars kan man försätta sig i en mycket svår ekonomisk situation. Om man inte betalar tillbaka sitt lån riskerar man att åka på höga extra kostnader och man kan även få en betalningsanmärkning. Men om man klarar av att betala tillbaka sitt lån kan man tryggt låna pengar