På 80-talet var Spanien och dess semesteröar otroligt populära turistmål för svenskar och andra nordbor. Det som lockade var tillgängligheten, solen och de låga priserna. Sedan 2000-talet så har istället allt fler rest till andra turistmål såsom Thailand och USA. Men faktum är att Spanien fortfarande är mycket populärt turistmål för oss svenskar. Om du inte änne varit där så skall vi här berätta lite om Spanien och en av landets mest populära öar – Teneriffa.

Om Spanien

Spanien är land i Europa där det officiella språket är spanska. Landet är även medlem i EU. Invånartalet är ca 47 miljoner (2014) och huvudstaden tillika största stad är Madrid. Detta land beläget i de sydvästra delarna av Europa erbjuder allt från skidåkning i Pyrenéerna och Sierra Nevada till sol och bad utmed Costa del sol (Solkusten) och på Kanarieöarna. Kuriosa är även att spanskt territorium återfinns i Nordafrika, nämligen i form av de två autonoma städerna Melilla och Ceuta som angränsar till Marocko samt staden Llivia som ligger på franskt territorium, men defacto är en spansk exklav. Spanien är den tolfte största ekonomin i världen och i landet råder demokrati. Värt att nämna är även att förutom medlem i EU så är även landet medlem i Nato, Oecd, FN samt WTO.
Vi kan inte annat än att rekommendera ett besök till Spanien, här finns mycket att se, trevliga människor och god mat. Om du skall hyra bil i Spanien så kan vi tipsa om hyrabilspanien.se när du letar efter biluthyrning som kan den lokala marknaden.

Om Teneriffa

Teneriffa är den största av öarna i den spanska ögruppen Kanarieöarna.  Det är också den mest mest befolkade av dessa öar med ca 900 000 invånare. Ön är belägen i Atlanten utanför Nordafrikas kust. Öns huvudstad heter Santa Cruz de Tenerife.

För ungefär 7 miljoner år sedan så bestod Teneriffa av tre mindre öar. En kraftig vulkan exploderade och lavan sammanfogade de tre öarna. Teneriffas historia har sedan präglats av vulkanaktivitet vilket bland annat lett till den berömda Cañadaskratern och den kända vulkanen Teide. Den senaste vulkanaktiviteten var Chinyero. Chinyero ligger lite nordväst om Teide och hade ett utbrott i tio dagar, 1909. Teneriffas vulkanaktivitet har skapat ett spännande landskap med svart lavasand på ön.

Ön har varit belägrad av romarna under romarriket, men under slutet av 1400-talet så erövrades ön av spanjorerna. I slutet av 1700-talet attackerades ön av britterna. Anfallet kunde dock slås tillbaka. Ön har sedan endast erfarit mindre ambitiösa erövringsförsök som har kunnat slås tillbaka. Till historian om Teneriffa kan även nämnas att Francisco Franco här organiserade den kupp som ledde till det Spanska Inbördeskriget som bröt ut 1936.

Hyrbil Teneriffa

Att ta sig runt Teneriffa med hjälp av hyrbil är en härlig upplevelse

Ön bjuder på både sol och bad samt ett bedårande vulkanlandskap som är väl värt att se. Eftersom en välskött och avgiftsfri motorväg ringlar sig runt nästan hela ön så kan man hyra bil och åka på upptäcksfärd. Det går även chartrade bussturer hotellen till öns sevärdheter men för maximal flexibilitet så är hyrbilen att rekommendera. Om man tar sig runt ön så märker man att det finns olika klimat på ön. Den norra delen erbjuder blandat klimat med klar morgon som ofta övergår till mulet framåt eftermiddag och kväll. Besöker man den södra delen av ön så upplever man ofta fler soltimmar och på den västra sidan är det inte ovanligt med nederbörd på grund av det bergiga landskapet. Om man vill uppleva havet så kan man åka på hajfiske eller varför inte testaturistubåt? Vattnet runt Teneriffa är fullt av liv.

Eftersom Teneriffa har mycket vackra vägar med fantastiska utsiktspunkter så kan vi inte annat än att rekommendera ett besök. Glöm inte att boka hyrbilen i förväg bara, det blir oftast billigast.