Sjalar är fantastiska plagg som kan utgöra skillnaden mellan en halvtråkig vardagsoutfit och en klädel som verkligen blir något utöver det vanliga. Sjalar är kläder som man vanligtvis har runt halsen ungefär som en halsduk – eller också har man den på huvudet som många kvinnor har, men med lite kreativitet finns också ett stort antal andra användningsområden för sjalar.

Att ha en sjal runt halsen som en halsduk är inte bara skönt för att man får lite extra värme – det gör också stor skillnad för hela intrycket och din look. En fin sjal utgör en färgklick och ett komplement till dina kläder – något som är extra trevligt när många klär sig i svart och gråskala liksom mer jordnära färger till vardags. Sjalar kan också bäras på huvudet vilket är extra vanligt bland muslimer – men också i östeuropa bär många kvinnor sjalar på huvudet för värme, som solskydd eller helt enkelt för syns skull.

Sjalar finns i en mängd olika material som till exempel tyg av bomull, siden, ull, viscose, linne, polyester och acryl. Det finns också stickade sjalar i dessa och andra material som är väldigt sköna och mysiga på våren, hösten och vintern. Det finns sjalar i trikå, som ju också är ett stickat material om än väldigt finstickat, och det finns luftiga och fina virkade sjalar. Många sjalar är kvadratiska som bäraren viker till en trekant innan sjalen sätts på, men en sjal kan också vara trekantig redan från början och då används sjalen alltså enkel istället för dubbel. Det finns också raka sjalar, som då egentligen är rektangulära men mycket avlånga, som halsdukar. En sjal kan vara liten som en sjalett eller stor nog att täcka in större delen av överkroppen, nästan som en poncho, och då kan den fungera nästan lika bra som ytterplagg som en jacka gör.

Förresten är det inte självklart att kalla sjalar just för sjalar – en del stavar sjalar som ”schalar” och en liten sjal som oftast används på huvudet heter sjalett. En stor sjal man har runt axlarna kallas axelsjal och en sjal som muslimer har, som täcker hela håret, halsen och axlarna av religiösa traditioner, kallas hijab.

En del sjalar används för att bära barn i – dessa kallas bärsjalar. Är en baby väldigt liten kan man använda en helt vanlig men tålig bomullssjal eller ullsjal som man knyter över sin kropp och stoppar i den lilla babyn i, men lite äldre barn kräver förstås en riktig bärsjal. Bärsjalar kan vara allt från knappt två meter långa till fem-sex meter långa. Dessa sjalar finns också i många olika material, men de vanligaste sjalarna som används till att bära barn i är tillverkade antingen av bomullstrikå eller av tuskaftsvävt bomullstyg. Sjalar i trikå passar bra för riktigt små barn, sjalar i vävt tyg kan bära barn ända upp i skolåldern. Utomlands, till exempel i afrika där många familjer saknar resurser till barnvagnar, väljer de flesta av tradition att bära sina barn i sjalar. Denna tradition är något vi borde anamma i större utsträckning här uppe i norden eftersom burna barn blir trygga individer tack vare all närhet de får som små. Att bära sitt barn i sjalar kan underlätta föräldraskapet något otroligt mycket.

Men de flesta sjalar är trots allt bara ett klädesplagg, en religiös och kulturell markör eller en typ av huvudbonad som också är som ett smycke eller konstverk man bär med sig. Sjalar är ett enkelt och billigt sätt att variera en annars ganska intetsägande och vardaglig klädsel – nya kombinationer av sjalar och klädesplagg får dina kläder att kännas nya, fräscha och roliga längre. Det finns många butiker som säljer sjalar på nätet – en av dem som har riktigt fina sjalar heter Alvas Hus.