Såhär till våren är det många unga tjejer och killar som ska gå på bal. Vårbalen i högstadiet eller i gymnasiet är en stor och viktig högtid för de flesta ungdomar, ett tillfälle då man får klä upp sig i vackra balklänningar och vara prinsessa för en dag.

En av de stora bekymren inför vårens bal kan ofta vara vem som ska bli ens kavaljer till balen – kommer någon att bjuda ut mig? Det viktigaste du som tjej som saknar dejt till balen kan göra är dels att visa att du finns och göra killarna medvetna om att du ännu inte blivit tillfrågad. Om ingen vet kanske alla utgår från att du redan har en dejt och då törs ju ingen fråga. Killar är lika blyga som tjejer även om det inte märks så tydligt. Det är inte heller så att det måste vara killen som ska bjuda ut tjejen – om du som tjej vet vem du vill gå med – tveka inte att fråga honom!

Ett annat bekymmer som många har inför sin första bal är givetvis frågan om balklänning, om klädsel till bal är hugget i sten och hur en balklänning egentligen bör se ut. I dagens moderna samhälle finns egentligen inga regler – man är faktiskt ganska fri att välja sin egen balklänning efter egen smak. Den traditionella balklänningen kallas också aftontoilette eller frackklänning och är en fotsid klänning som går ner till skorna. Balklänningar kan ha i princip vilken färg som helst så välj din favoritfärg eller en färg som du trivs bra och känner dig fin i så blir din bal lite roligare och mer avslappnad. Se också till att din balklänning sitter bra – inte för tight och inte helt slappt – för de flesta balklänningar är inte särskilt stretchiga. I balen ingår ju oftast en riktigt fin och ganska långdragen middag och därför är det bra om klänningen inte bara är bekväm när du står, går eller dansar utan även när du sitter ner till middagen. Idag ser man en stor variation i hur tjejernas balklänningar ser ut – alla möjliga färger och även mönstrade balklänningar förekommer och även kortare klänningar har blivit allt vanligare på bal

En balklänning är oftast ärmlös och därför är det en bra idé att också satsa på en fin bolero som är en kort jacka alternativt en vacker matchande sjal som tjejen kan ha över axlarna – det är fortfarande vanligt med kyliga kvällar både i april och maj så även om det är varmt när man åker till balen kan det vara kallt innan man hinner hem.

Andra accessoarer som behövs inför en bal är förstås ett par fina skor som passar klänning, en fin frisyr – kanske med håruppsättning – och en uppsättning fina och personliga smycken som passar både tjejen och balklänningen hon har på sig. Smycken är förresten en ganska viktig och faktiskt väldigt omtyckt del i planeringen inför bal för många tjejer. Smycken utgör liksom pricken över i för hela bal-outfiten och förstärker intrycket av den fina balklänningen. Personligen tycker jag att smycken är allra bäst om de är personliga smycken som säger något om tjejen. Jag är inte mycket för guld och juveler utan tycker att de allra finaste av smycken är sådana som är gjorda i silver, glas, plexiglas, glaspärlor och andra fina och ganska enkla material – det här med guld och juveler blir ofta för mycket, särskilt på unga tjejer. Sådana smycken är för övrigt perfekta som presenter om du som kille vill uppvakta din tjej innan balen.

Hur man tar sig till balen och hem är en sak som många ungdomar funderar över. Vanligtvis är det killen eller killarna som hämtar tjejen eller tjejerna – många ungdomar väljer alltså att samåka med ett eller flera andra par – helst i limousintaxi eller annan lyxigare bil men även en vanlig taxi eller föräldrar som kör fungerar bra för den som inte är så kräsen. Man bör också åka hem tillsammans med sin kavaljer och kvällen avslutas med fördel med en kram och ett tack för den härliga kvällen.

Din Drömklänning har snygga balklänningar till bra pris.
GamlaSara säljer fina personliga smycken som passar perfekt till bal.