Alla som äger en bil blir för eller senare i behov av att tanka bilen. Ibland kanske flera gånger i veckan beroende på hur mycket bilen används. Det finns i nuläget ca 2500 bensinstationer utmed

Sveriges vägar som står beredda att bistå med bränslen såsom bensin, diesel och etanol. Många bensinstationer erbjuder även relaterade biltjänster såsom hyrbil, biltvätt, bilverkstad och snabbmat. Men vad vet du egentligen om de olika bensinstationskedjorna som finns etablerade i Sverige? Läs gärna vidare för en redogörelse kring detta.

Bilisten

Bilisten är en kedja som ägs av Qstar. Flertalet av Bilistens bensinstationer finns ute på landsbygden och då gärna i anknytning till någon annan service, exempelvis en matbutik eller ett gatukök. Det finns ca 50 st Bilisten i Sverige.

Börjes Tankcenter

Börjes Tankcenter är en liten, entreprenörsägd, kedja med bas i Åseda i Kronobergs län, Småland. Kedjan består av drygt 10 st bensinstationer och vänder sig till både privatpersoner och den lokala transportsektorn.

Din-X

Din-x fokus är att vara genom en del av den svenska landsbygden. Därför finns denna kedja representerad med ca 150 obemannade stationer ute på landet.

Ingo

Ingo är obemannade bensinstationer som tack vare detta brukar kunna hålla relativt låga bränslepriser. Det finns ca 240 Ingo-stationer i Sverige för personbil vilket gör denna kedja till en av de större. Ingo ägs av ett kanadensiskt bolag och hette tidigare Jet.

OKQ8

Hela 700 stationer ingår i OKQ8 vilket gör denna drivmedelskedja till en av Sveriges största. Bolaget är till hälften svenskt och till hälften ägt av ett Kuwaitiskt bolag. OKQ8 vill vara en del av billivet och därför erbjuder man en hel del kringtjänster såsom hyrbil, biltvätt, försäkringar, bilverkstad och banktjänster.

Oljeshejkerna Johnsson

Detta är en mindre, entreprenörsstyrd, drivmedelskedja med etableringar av ca 15 stationer i Småland och Blekinge. Företaget kommer från Alvesta.

Preem

En av de större kedjorna i Sverige är Preem med över 550 tankningsställen både på landsbygd och i tätort. Företaget driver även raffinaderier på västkusten i Lysekil samt Göteborg. Preem brukar erbjuda ett stort utbud av bilrelaterade tjänster på sina bensinstationer.

Pump

Pump är ett klassiskt varumärke inom drivmedel som ägs av Qstar. Vidare är Pump automatsstationer som allt som oftast är etablerade ute på landet.

Qstar

Qstar startade 1990 i Östergötland och har sedan dess växt till att omfatta ca 280 stationer. Samtliga är automatstationer. Qstar äger som bekant även kedjorna Bilisten och Pump.

Runes Bensin

Runes Bensin är förmodligen Sveriges minsta drivmedelskedja. Företaget kommer från småländska Emmaboda och där bedrivs även merparten av verksamheten med drivmedel, bensinstation och biltvätt.

Shell

Shell är ett globalt drivmedelsföretag och finns även i Sverige med ca 140 stationer för personbil. Shell samarbetar med 7Eleven vilket gör att man ofta hittar ett stort utbud av snabbmat samt utbud av andra varor på Shellmackarna. Shells huvudkontor ligger i staden Haag i Nederländerna.

St1

St1 startades i Finland 1995. 2004 etablerades denna drivmedelskedja i Sverige. Det finns idag ca 280 automatstationer under St1s flagg efter det att företaget förvärvat Hydro samt Uno-X. Under licens driver även St1 Shells stationer i vårt avlånga land.

Statoil

Statoil har ett brett distributionsnätverk med ca 300 bemannade bensinstationer och ca 250 obemannade bensinstationer. Statoil ägs av ett kanadensiskt bolag som heter Alimentation Couche-Tard och kommer byta namn till Circle-K under 2016.

Tanka

Tanka är bensinstationer som återfinns i anknytning till Sveriges Volvohandlarare runt om i landet. Med Volvo-kortet så får man rabatt när man tankar på en Tanka-station. Antalet stationer uppgår till ca 160 st.

hitta bensinstation

Hitta en bensinstation bland kedjorna i Sverige

Förhoppningsvis har du nu fått en överblick över vilka företag i Sverige som bedriver bensinstation. Saknar du någon kedja som vi glömt? Kommentera gärna under artikeln här så lägger vi till dem.