Nästan allt i en människa är protein men större delen av vår kost består inte va protein – hur kan det komma sig? Jo, kroppen gör eget protein genom att bryta ned näringsämnen till sina minsta grundstenar och bygga upp igen. Processen för att göra eget protein kallas för proteinsyntes och i proteinsyntesen så är aminosyror nödvändiga.

Människans förmåga att bilda eget protein har begränsningar av de 22 typerna av aminosyror vi har i kroppen så är det åtta som vi inte kan producera själva. Dessa måste vi äta annars blir vi sjuka och i förlängningen så kan man faktiskt dö av brist på rätt aminosyror.

När man pratar om aminosyror så ser man ofta förkortningarna EAA och BCAA. Dessa två grupper av aminosyror har lite olika funktioner för kroppen – EAA styr proteinsyntesen i högre grad än vad BCAA aminosyror gör. BCAA sätter mer fart på proteinsyntesen när vi behöver extra energi. Därför är det vanligare att man tar EAA i samband med vanliga måltider – gärna ihop med extra protein för bästa effekt.

BCAA är mer ett traditionellt kosttillskott som ger extra energi inför träningen eller under träningen. När man köper EAA eller BCAA aminosyror bör man läsa noggrant så att de komplimenterar varandra och man bör aldrig överdosera aminosyror. Precis som med allt annat när det kommer till kost och träning – för mycket kan vara farligt. Att överdosera aminosyror leder inte till ökade träningseffekter.

Proteinsyntes, när kroppen tillverkar protein, är den process som påverkar oss mest. Genom proteinsyntes får vi ny vävnad att bygga starkare muskler, att reparera skador och proteinsyntesen är en del av vår kraft. Ett dagligt intag av EAA aminosyror är det bästa stöd man kan ge sin proteinsyntes på så vis kan man säg att EAA aminosyror påverkar vår återhämtning genom att ge de bästa förutsättningar man kan ha för att bli bättre till nästa träningspass.

Aminosyror är någonting som kan kännas krångligt men ju mer man läser om aminosyror dess då mer intressant blir det och man inser hur otroligt viktig aminosyror är för att vi ska må bra. Behovet av aminosyror ökar med åren, riktigt varför vet man inte, men vi behöver fler aminosyror som påverkar proteinsyntesen ju äldre vi blir. Barn och vuxna har olika energibehov och barn behöver lite mer kolhydrater medan vuxna behöver mer protein i sin kost. Däremot behöver ingen snabba kolhydrater som visar sig vara farligt för oss alla. Snabba kolhydrater stör i stort sett alla processer i kroppen och man har funnit kopplingar mellan snabba kolhydrater och vissa degenerativa sjukdomar. Snabba kolhydrater är inte utlösande orsaken men skyndar på många sjukdomar.

Genom att låta en större del av vår kost komma från långsamma kolhydrater och protein så kan vi må allt bättre. Men även om man äter en balanserad kost så har vi en mathållning som gör att kött och mjölk innehåller mindre med aminosyror på samma sätt som frukt och grönt innehåller mindre vitaminer nu än för 30-40 år sedan. Därför behöver de flesta av oss kosttillskott i form av vitaminer eller mineraler. Tränar man mycket så behöver man också extra aminosyror för att få ut max av sin träning.

För att läsa mer om aminosyror och för att köpa så kan du vända dig hit till KOstore i Helsingborg som säljer aminosyror.

Om man ser på aminosyror i ett större perspektiv så vet man att aminosyror är grundstenen för allt liv även i växter. Livet uppkom någon gång där aminosyror klumpade ihop sig i allt mer komplexa bindningar för att till slut få RNA som blev DNA som finns i allt levande. Så aminosyror är verkligen proteinets men även livets minsta grundstenar.