För de flesta barnfamiljer är fritidsaktiviteter ett kärt men dyrbart nöje. Dyrast är i regel ridning, ishockey och golf. Utrustningen kostar mycket, man kanske måste betala medlemsavgift till en klubb, ta en försäkring mm. Men det finns olika knep att sänka kostnaderna. Konsumentsajten Reportr berättar hur.

Fotboll

Bollen är rund, vilket små barn får lära sig redan i 6-7 års åldern. Oftast börjar man då i en fotbollsskola, som organiseras av en klubb för att sedan fortsätta i ett lag. Klubbarna står för material och tränare (som ofta jobbar ideellt eller nästan ideellt).

Det finns en fotbollsklubb på nästan varenda ort i Sverige. Det gör det lätt för barn att börja med fotboll.

Utrustning: Ett par fotbollsskor kostar ca 150 kr. Numera är benskydd obligatoriska, räkna med en hundralapp. Vissa klubbar håller med matchkläder, men att köpa en overall kostar runt 200 kr.

Avgifter: Klubbarnas medlemsavgifter varierar, men räkna med mellan 150 och 300 kr per år. Fotbollsläger tillkommer, men ofta får ungdomarna själva bidra. Allt från att sälja ett visst antal Bingolotter per vecka (vilket många upplever som ett gissel) till insamling av tomglas förekommer.

Försäkring: Alla barn som är medlemmar i en fotbollsklubb är försäkrade i Folksam.

Ridning

För att börja rida behövs ingen speciell utrustning. Det viktigaste är att man har en godkänd ridhjälm, och den kan man till en början få låna hos de flesta ridskolor. Det är också viktigt att skorna har klack, för att man inte ska fastna i stigbygeln, men speciella ridstövlar behöver ingen nybörjare.

En häst är ett levande väsen och bara för att du har lärt dig att både starta och bromsa hästen betyder det inte att du klarar av en egen.
Man måste lära sig handskas med hästar, sköta om den eller kunna avläsa om den är sjuk. Det tar lång tid att lära sig sköta en häst.
Fall inte heller för tjatet om att skaffa ”sommarhäst”, alltså ungefär som ett sommarbarn, fast med man och hovar.
Det är ett stort ansvar att ta hand om någon annans häst. Låt då hellre barnet åka på ridläger.

Utrustning: Hjälm 400-500 kr. Ridbyxor 300-400 kr. Ridstövlar är onödigt för nybörjare, köp ett par ridkängor i stället för 200-400 kr och komplettera med ett par fuskstövelskaft, s k short chaps, för 200-300 kr. Ett ridspö är bra att ha (inte för att puckla på hästen, utan för att mana honom) ca 100 kr. En egen häst kostar från 30 000 kr (trött Gamle Svarten) upp till ett par miljoner (tävlingshäst i världsklass).

Avgifter: Medlemsavgift i en ridklubb ca 150 kr. Priset på en ridlektion varierar över landet. I mindre städer kostar det ca 60–75 kr för en lektion på 50 minuter för barn och ungdomar. I Stockholm blir det dyrare – där kostar en lektion runt hundralappen.

Sätt att sänka kostnaden: Gå med i en ridklubb. Många ridklubbar ger nämligen rabatter på ridlektionerna.

Försäkring: Kontrollera om barnet är försäkrat genom skolan. Tessie Sjöstedt på Ridsportförbundet tycker att man ändå bör komplettera med en individuell olycksfallsförsäkring. Vissa ridskolor har också speciella olycksfallsförsäkringar.

Ishockey

Mååååål! Drömmen om att avgöra en viktig landskamp med en riktig ”Foppa-straff” finns hos många killar och tjejer. Många tar sina första skär på en hockeyrink i 6-7 årsåldern, då man spelar i ”Björnligan”, som knattehockeyn kallas och som finns hos de flesta klubbar.

Flickor som vill spela ishockey har inte lika lätt som pojkarna att hitta en klubb. Alla klubbar har inte damlag, även om flickhockeyn numera växer allt mer. ”Björnligan” är naturligtvis öppen för både pojkar och flickor.

Utrustning: Alla som spelar i ”Björnligan” får en tröja av Hockeyförbundet. Hjälm och ansiktsgaller är obligatoriska, dessutom behövs byxor, tröja, skridskor, klubba, benskydd, armbågsskydd, skulderskydd och handskar. Sammanlagt ca 2 000-4 000 kr.

Avgifter: Varierar mellan klubbarna. Räkna med mellan 500 och 1 000 kr per säsong.

Sätt att sänka kostnaden: Håll utkik på begagnatmarknaden. Fråga också om klubben lånar ut utrustning, eller förmedlar begagnat.

Försäkring: Barnen är försäkrade genom klubben.

Bilda rockband

Att bilda rockband är inte den billigaste av fritidssysselsättningar, men kanske den mest populära.
Visst kan det vara dyrt att bilda band, men det går om man jobbar och sliter och drivs av ett mål.

Utrustning: T ex har en bas av märket Kramer Spector, som kostade 8 000–9 000 kr. Dessutom behöver bandet förstärkare, ca 8 500 kr styck, sånganläggning, ca 5 000 kr (”och duger enbart i replokal”) samt mikrofoner. Scenkläder är inte nödvändigt.

Avgifter: Hyra för replokal slukar stora pengar. I början kan det räcka med att vara på fritidsgården, i generösa kommuner kan man även få låna utrustning.

Sätt att sänka kostnaden: I musikbranschen är det vanligt att man får ”låna” grejor, men det är nästan aldrig någon som lämnar tillbaks dem. Ett system som gör det lättare att byta upp sig i kvalitet efterhand som skickligheten ökar.

Försäkring: …Vad ska man försäkra sig mot – att få en flaska i skallen?

Friidrott

De flesta barn börjar sin friidrottskarriär i någon av de idrottsskolor som finns i klubbarna. Betoningen ligger på lek, träningen kommer på köpet och alla får pröva på allting.

Många tycker att det är bra att pröva på så många grenar som möjligt och att inte specialisera sig för tidigt. Vilket är precis vad friidrottsklubbarna också tillämpar. Det räcker att specialisera sig i 16-17-årsåldern.

Utrustning: Någon speciell utrustning behövs inte för att börja med friidrott. En t-shirt, ett par kortbyxor och vanliga gympaskor räcker. Redskap finns på idrottsplatsen.

Avgifter: Årsavgifterna varierar, men håller sig oftast runt ett par hundralappar för juniorer.

Försäkring: Alla som är med i en klubb är försäkrade genom Riksidrottsförbundet.

Tennis

”Ta rak backhand!” sa Bengt Grive när Björn Borg slog in den avgörande bollen i en Wimbledonfinal. Men innan man kommer så långt krävs många, många timmars träning.

Det finns tennislekis som tar emot barn som bara är 4-5 år. Men då handlar det naturligtvis mest om lek. Barnen får leka med bollarna på tennisbanan och lära sig hur man håller en tennisracket.

Först lite senare, när barnen är 7-8 år, börjar specialiseringen och den rena tennisträningen. För nybörjare är det lättare att träna på en inomhusbana. Grusbanor utomhus är alltid lite ojämna, vilket kan vara svårare för den som befinner sig i början av tenniskarriären.

Utrustning: En barnracket kostar 200-400 kr. Eller ta en begagnad vuxenracket och såga av handtaget en bit. Det gör många. Ett par gymnastikskor måste du ha, skorna får inte svärta ner banan. Specialskor behövs inte för nybörjare. Bollar håller klubben med.

Avgifter: Varierar mellan klubbarna, från 200 kr per termin till 1 000 kr för de mest populära klubbarna i Stockholm.

Försäkring: Många klubbar har en gruppförsäkring, kontrollera! Den som har tävlingslicens är försäkrad vid Svenska Tennisförbundet.

Det finns förstås ännu fler alternativ inom kost och träning för både barn och vuxna – men kom ihåg att kolla upp vad det kostar!