Att åka till Mallorca och Kanarieöarna har sin charm. Vill man inte träffa landsmän på barerna och mötas av svenska menyer på restaurangerna bör man söka sig någon annanstans.

Storstäder som London och New York har även de sina nackdelar, speciellt kan shopping bli dyr på dessa alternativ. För den som verkligen vill komma till ett ställe som extremt få turister besöker presenteras här en lista på några av de resmål som har minst antal turister per år.

  • Tuvalu

Med ett genomsnitt på 20 turister per veckan kommer Tuvalu etta på listan. Det är inte på grund av dåligt klimat eller otrevligt folk. Det är bara svårt att ta sig hit. Ön ligger mellan Australien och Hawaii och nås via Fijiöarna. Flyget går tre gånger per vecka och däremellan någon båt. Har du hört talas om ön? Troligtvis inte. Däremot har fler sett dess nationsdomännamn dvs .tv som de sålt för ca 350 miljoner.

  • Marshallöarna

På andra plats kommer även en ö, eller flera. Marschallöarna ligger i Mikronesien och är ett kluster av småöar. Av de 5000 turisterna som kommer dit varje år består många av dykentusiaster. Man kan nämligen både hitta fina korallrev och vrak från andra världskriget i havet utanför öarna. Däremot är de även kända för att USA testade kärnvapen där under kalla kriget vilket det fortfarande finns spår efter.

  • Kiribati

Exakt på ekvatorn ligger Kiribati, en ö i Stilla havet med 200 mil till Hawaii (närmsta större ö). Även denna ö nås lättast via flyg från Fiji.

  • Moldavien

Det mycket fattiga europeiska landet Moldavien låg femma på den lista som Aftonbladet presenterade. Fattigdom, för hög alkoholkonsumtion och inte något som lockar turisterna gör att mycket få åker dit. En av de få länderna som inte har turism trots att det inte ligger i krig eller ligger eländigt till.

  • Salomonöarna

Ännu en ögrupp som har lite turism på grund av dess läge. De som tar sig hit får se häftiga vulkanlandskap och njuta av fantastisk dykning. Men öarna ligger vid Papaua Nya Guinea vilket är både långt bort och svårt att ta sig till.

  • Öst-Timor

Ett av de länder i världen som trasats sönder av inbördeskrig. Nu är det inte krig i landet men det kommer ta lång tid innan det är ikapp länder runtomkring i utveckling. Det klassas som ett av världens fattigaste länder.

  • Liechtenstein

Lite oväntat kommer det lilla kungadömet Lichtenstein med på listan. Landet är lätt att åka till och ligger centralt i Europa. Ändå är det få som besöker det. Men allt beror på hur man mäter. Då det bor ca 36.000 i landet och antalet besökare per år ligger på kring 45.000 är det ju en turistströmning på ca 130% av befolkningen. Det är få som klarar av att matcha det.

Orsaken att det är så få som besöker landet kanske just handlar om dess storlek, eller litenhet.

  • Tonga

Ett örike som består av 176 öar. Av dessa är det 50 som det bor folk på. Vill man åka på valsafari utan att frysa i Norge eller Grönland så är Tonga ett bra alternativ. Här bjuds även besökarna på härliga stränder, varmt klimat och dykning som är något utöver det vanliga. Felet är bara att det är svårt att ta sig dit vilket ca 45.000 personer gör per år.

Det ska väll tilläggas att länder där det är krig inte fick vara med på listan. Dessutom har man valt att inte ta med Kosovo och Grönland i jämförelsen vilket är något förvånande. Kosovo har fred sedan många år och med Kroatien som stor turistland i närheten borde även Kosovo kunna få del av turismen snart. Grönland å sin sida har många häftiga turistattraktioner att locka med. Däremot lockar inte kylan. Men vart man åker beror på hur vill du resa på din semester!

Den data som legat till grund för undersökningen kommer från Världsbanken.