Har du hört talas om Jan Van Haasteren? Han är en världsberömd tecknare som nog mest är känd för sina motiv på Jumbos pussel. Lär dig mer om Jan Van Haasteren i denna artikel.

1936 – De första åren

Jan föddes i Schiedam, Nederländerna, den 24 februari 1936. Han är den äldsta av tre bröder och hans passion för teckning startade från det ögonblick han kunde hålla en penna.

1945 – Efter kriget

Krigsåren under andra världskriget var svåra i Schiedam. Efter kriget var Jan en utmärglad och tunn pojke och därför sickade Röda Korset honom till England för att han skulle få hjälp av en fosterfamilj. Det fungerade riktigt bra eftersom han återvände till Nederländerna fyra månader senare och vägde då dubbelt så mycket! Han gick på en teknisk skola i Schiedam och valde att studera till dekorationsmålare. Han fick goda betyg och vitsord från skolan i Schiedam vilket öppnade dörren för vidare studier vid konstakademien i Rotterdam. Man såg tidigt att han hade talang och han hade även stora planer för framtiden.

1950 – Penseldrag och andra upptåg

Jans far hade åsikten att Jan inte skulle kunna leva på teckning och målning och rekommenderade därför Jan att studera ”Publicity & Advertising” vid akademien. Jan följde sin fars råd och studerade Publicity & Advertising under fyra år och han hann även med en mängd olika upptåg som att klättra genom vindsluckor till andra klassrum och att knycka cyklar. På grund av sina upptåg så fick han ofta besöka rektorn men han klarade ändå studierna med bravur och hade redan innan han blivit klar med studierna fått två jobberbjudanden.

Efter en kort tid på en liten reklambyrå som heter J. Grijseels i Rotterdam, gjorde Jan lumpen. Efter avslutad militärtjänstgöring, återvände Jan till Grijseels. Men snart bytte han till en större reklambyrå, Nijgh & Van Ditmar. Där träffade han Van Delden, som frågade Jan om han skulle vara intresserad av att hjälpa honom med att teckna ”Smidje Verholen” (en tecknad serie). Och vips så hade Jan tagit sina första steg som professionell tecknare.

1960-talet – Att få känsla för serier

Jan drogs till tecknande som en anka till vatten och var verksam i reklambranschen för byrån Marten Toonder Studios. Jan började från ”botten” på animationsavdelningen men avancerade snart till serie-avdelningen. Han jobbade med välkända serier såsom ”Kappie”, ”Tom Poes” och ”Hiawatha”. Efter fyra år så lämnade han Toonder för att jobba med Joop Geesink i år innan han blev frilansare. Han tecknade nu serier som ”Erik an Opa” i den lokala tidningen samt ”Donald Duck Magazine”.

1970 – Den bisarra baronen samt bomber och granater

Serien Baron van Tast (skriven av Lo Hartog van Banda) publicerades i PEP, 1972. Jan tecknade bilderna och denna serie var ett ypperligt tillfälle för Jan att visa sin bisarra humor. Baronens värld är aldrig vad den utger sig för att vara och Jan får tillfälle att ha riktigt kul med Baronen. Många av Jans karaktäristiska uttryck kommer till under denna tid, såsom exempelvis hajfenan och händerna.

Serien om dynamitexperten ”Tinus Trotyl” publicerades i ungdoms-magazinet Sjors mellan 1973 och 1975. Philip Sohier skrev storyn och Jan illusterade. Sjors och PEP gick samman 1975 och i samband med detta så tog man bort Baron van Tast till Jans förtret. Kvar fanns Tinus Trotyl men när när bomdåden under denna tid inträffade på Irland så kände inte Jan för att fortsätta med Tinus Trotyl. Han fokuserade nu istället på att illusterar bland annat Kalle Anka.

Jan fick ofta jobb som innebar att illustrera reklamkampanjer. Som exempel så fick han i uppdrag att illustrera en reklambild för ett Nederländskt gin, Bokma lemon-flavoured Geneva. Han gjorde en härlig bild innehållande en biljard-boll som åker av bordet och en massa citroner som var dolda i bilden. Bilden blev en riktig succe och snart så strömmade reklamjobben in för Jan.

1980 – Från posters till pussel

Under 80-talet kom Jan i kontakt med pussel-tillverkaren Jumbo. Först gick det inte så bra och Jumbo insåg att Jans illustrationer var för små för att passa pussel. Men då såg Jumbo de stora posters som Jan tidigare gjort och man gjorde helt enkelt om hans posters ”Olympics” och ”Some like it hot” till pussel. Dessa blev mycket framgångsria som pussel och samarbetet mellan Jumbo oh Jan utvecklades till att Jan nu började illustrera bilder specifikt för pussel. Nya pussel med Jas illustrationer kom nu ut år efter år.

År 2000 och fram till idag – Jan håller takten

Jan lever med sin fru i Bergen och han jobbar dagligen i sin studio. Han producerar ungefär tre illustrationer per år för pussel från Jumbo. Alla illustrationer innehåller Jans världsberömda karaktäristika hajfenan, Saint Nicholas, proteserna och mycket mer. Sammanlagt har Jan ungefär 40 olika karaktäristiska uttryck!

Hur jobbar Jan?

Enligt Jan själv så har han alltid en massa galna ideer att illustrera samt att Jumbo ofta har en del ideer också. Efter diskussioner dem emellean så brukar det landa i att temat för illustrationen tas fram.  Även om diskussioner sker med Jumbo så har ändå Jan stor frihet att teckna det han vill.

När det kommer till att börja teckna så börjar Jan med att göra en detaljerad blyertsteckning och research. När han exempelvis gjorde ”Tour de France” så utgick han från några foldrar som han hittade i den lokala cykelaffären. Han tyckte dock att cyklarna var alldeles för moderna och att det blir roligare att illustrera gammeldags outfits och saker. Han hämtade därför istället inspiration sin ungdom och cykelloppet ”Ronde van Schiedam”. Den Nederländske mästaren, Wim van Est, cyklade då och gatorna var fulla av människor som hejade. Jan tyckte det var fantastiskt att en känd idrottsman som Wim var i Schiedam och cyklade för skojs skull medan hans mottävlare fick kämpa för att hinna med honom.

En bild som ”Tour de France” tar ungefär 3 månader att färdigställa för Jan och han har alltid lite separationsångest när han skall lämna över den till Jumbo som gör ett pussel av den. Han får dock alltid ett exemplar av pusslet från Jumbo, så att han kan se hur slutprodukten blir.