När pandemin slog till med stor kraft under 2020 tvingades många till hemarbete som ett led i att försöka minska smittspridningen. Oavsett om man jobbar hemma eller man arbetar på plats är det viktigt att skrivbordet man sitter vid är bekvämt och ergonomiskt riktigt. 

Att det är utformat efter våra önskemål och att designen passar in med övrigt möblemang är också viktigt i vårt val av skrivbord. Ett höj och sänkbart skrivbord kan hjälpa oss med mycket under vår arbetsdag utan att vi kanske tänker på hur det faktiskt underlättar för oss. 

På många arbetsplatser och i många hem är det en självklarhet med ett skrivbord du kan anpassa efter just den personen som sitter vid det. Det kostar mer med ett höj och sänkbart skrivbord men i gengäld mår du så mycket bättre när du kan arbeta i en ställning som är bra för din kropp.

Varför ska jag välja ett höj och sänkbart skrivbord?

Skälen är många till varför ett höj och sänkbart skrivbord är det självklara valet både hemma och på kontoret. Vi sitter ofta länge vid vårt skrivbord, ibland under hela vår arbetsdag. Då är det viktigt att vi intar rätt ställning för vår kropp samt att vi har möjlighet att skifta ställning under dagen.

Med ett höj och sänkbart skrivbord kan du anpassa skrivbordet efter just din längd och din kropps behov. Du kan också byta arbetsställning under dagen, eftersom ditt skrivbord kan höjas och sänkas beroende på om du står eller sitter.

Man kanske inte tänker på det, men när man sitter still vid ett skrivbord under en längre tid sjunker din koncentration och ditt tempo. Det kan påverka ditt arbete och även ditt mående under dagen och på lång sikt. 

Påverkar det verkligen så mycket vilket typ av skrivbord jag väljer?

Man kanske inte tror att det påverkar så mycket vilket skrivbord man väljer, men det påverkar faktiskt en hel del. Att ha möjligheten att variera mellan att stå och sitta under dagen har en positiv effekt på vår hälsa. Dels ökar det som sagt vårt fokus och vår koncentration och det motverkar faktiskt även risken för hjärt och kärlsjukdomar. 

När vi står upp, vilket vi kan välja att göra vid ett höj och sänkbart skrivbord, ökar vår blodcirkulation och ämnesomsättning i kroppen. 

Ergonomiskt riktigt

En annan viktig aspekt när man sitter mycket vid sitt skrivbord är att det är ergonomiskt riktigt för vår kropp. Som sagt är det en fördel att kunna skifta mellan att stå och sitta när man arbetar. En av anledningarna till det är att när vi sitter belastar vi ländryggen, vi behöver självklart inte stå upp hela arbetsdagen men att kunna skifta ställning är viktigt.

Du får en bättre hållning i hela kroppen när du arbetar vid ett höj och sänkbart skrivbord och du minskar också belastningen på axlar och nacke när du sitter i en ergonomisk rätt ställning. 

Du vet att ditt skrivbord är rätt inställt till just dig när armbågarna är i 90 graders vinkel och du har möjlighet att vila din kropp vid ditt skrivbord. Andra tips för att hålla koll på att ditt skrivbord är rätt inställt är att du ska ha cirka 50-80 cm mellan datorskärmen och dina ögon. 

Du ska också tänka på att din blick är riktad lätt nedåt på skärmen samt att bildskärmens kant ska vara i ögonhöjd. Det kan ta lite tid att lära sig hur man ska sitta vid sitt höj och sänkbara skrivbord men när det väl är befäst kan du många gånger inte tänka sig ett annat skrivbord än ett höj och sänkbart.