Något som det inte råder något tvivel om i dagsläget är bostadskrisen och faktumet att det är oerhört svårt att få tag på en lägenhet. Speciellt i storstäder som Stockholm och Göteborg.

Visste du att Stockholm har världens längsta bostadskö enligt Guinness rekordbok?

Jag som skriver den här artikeln, Nabil, kommer personligen från Göteborg och vet med mig vilken huvudvärk det kan vara att försöka få tag på en lägenhet. Får jag vara brutalt ärlig tror jag inte mitt namn gjorde det mycket lättare, men jag löste det rätt snyggt ändå!

Vill man dra det till sitt yttersta kan man gå så långt som att säga att jag passerade bostadskön i Göteborg. Hur då, undrar säkert du?

Enkelt. Privata hyresvärdar. 2 ord du bör lägga på minnet ifall du inte vill vara en del av bostadskrisen.

Det var nämligen privata hyresvärdar, inte de kommunala, som kom att ge mig möjligheten att flytta till min alldeles egna lägenhet. Detta i Majorna i Västra Göteborg för den som undrar.

Jag hade, som vi får göra i Göteborg – stått i vår bostadskö ”BoPlats”. Detta utan några nämnvärda resultat under 7 års tid.

Vid det här laget var jag med flickvän, jobb och kunde helt enkelt inte vänta längre, så jag gjorde mitt yttersta för att få tag på en lägenhet på ett nytt, kreativt sätt – nämligen via privata hyresvärdar.

Det hela är så simpelt som att du letar reda på information om privata hyresvärdar och kontaktar dessa med ett så charmigt budskap om dig själv som möjligt. Försök verkligen sälja in dig själv till hyresvärden, för det är vad allt bottnar i till slut.

Några saker som kan vara värda att trycka på när du hör av dig till en hyresvärd, om möjligt, är:

  1. Din lön:
    Har du en hög lön – nämn det i mailet. Det gjorde jag, och jag tror det funkade fint för att fånga min hyresvärds uppmärksamhet.
  2. Humorn:
    Jag brukar säga att om man lyckas få en hyresvärd att skratta via mail så har man foten inne. Humor är och kommer alltid att vara mitt främsta vapen för att få som jag vill! Djupt, jag vet – men det funkar!
  3. Långsiktigheten:

    Alla (privata) hyresvärdar är ute efter en hyresgäst som tänkt bo hos dem så länge som möjligt. Nämn även detta i ditt mail för att framstå som en seriös hyressökande. Med det sagt så föreslår jag även att du har referenser från tidigare hyresvärdar redo.

Nog om mina tips och tillbaks till mig och min story!

För att göra en lång historia halvkort så lyckades jag lösa en lägenhet i centrala Göteborg, närmare bestämt i Majorna – genom att höra av mig till privata hyresvärdar. Det var inte lätt, det gick inte snabbt, men när jag väl hade löst det var känslan olik någon annan.

Nu bor jag i Majorna och livet leker som man säger. Är du ute efter en lägenhet du kan kalla din egen, rent av ett eget hem, så skulle jag med handen på hjärtat säga att det är privata hyresvärdar som är ditt svar – i alla fall 2017.

Vi blir allt fler i det här landet i en snabbare takt än vad det byggs lägenheter dessutom – så att ställa sig i den vanliga bostadskön är kanske inte världens bästa idé ifall man behöver en lägenhet i en storstad snabbt.

Utöver att nyttja mina tips ovan så kan en lista över privata hyresvärdar i just din stad vara bra att ha. På Bostadskaos.se har vi sammanställt listor över bl.a. privata hyresvärdar i Malmö men även Göteborg och Stockholm.

Vi hoppas våra tips var till hjälp och att du hittar en lägenhet så snart det bara går! Lycka till!