De flesta av oss har någon gång stött på begreppet kryptovaluta och framförallt Bitcoin, vilket är världens första och mest kända kryptovaluta i världen. Den lanserades redan år 2009 och har sedan dess fullständigt exploderat i värdering.

En Bitcoin handlas idag till ett pris omkring ungefär 20 000 amerikanska dollar. Som högst har en Bitcoin handlats för 65 000 USD år 2021. Anledningen till varför Bitcoin ökat i värdering har att göra med dess unika egenskaper. Den är decentraliserad, varpå ingen kan komma att manipulera dess värde, samtidigt som den bygger på den revolutionerande blockchain-teknologin. Läs mer om Bitcoin hos InvestoRunner.

Utbudet på Bitcoin är dock begränsat och dess pris har stigit i takt med att allt fler fått upp ett intresse av att vilja investera i kryptovalutan. Vad dock många inte känner till är att man inte behöver köpa själva kryptovalutan för att exponering mot dess prisförändringar. Det finns även andra sätt, varpå en av de mest omtalade är Bitcoin XBT.

Vad är Bitcoin XBT?

Bitcoin XBT är världens första certifikat som tillåter dig att investera i Bitcoin direkt hos din nätmäklare. Certifikatet skapades år 2015 och förvaltas av bolaget XBT provider.

Ett certifikat följer utvecklingen för en underliggande tillgång. I fallet för Bitcoin XBT följer certifikatet kursutvecklingen för Bitcoin. Det fungerar på så sätt att när du handlar Bitcoin XBT kommer företaget att köpa eller sälja motsvarande mängd kryptovaluta åt dig.

Den första mäklaren att erbjuda Bitcoin XBT certifikat i Sverige var Avanza. Hos Avanza kan du handla Bitcoin XBT via ett AF (aktie- och fondkonto), ISK (investeringssparkonto) och KF (kapitalförsäkring).

Bitcoin XBT tillåter dig att handla Bitcoin enkelt och smidigt, precis som när du handlar fonder och aktier. Både Nordnet och Avanza har rapporterat ett mycket stort intresse för Bitcoin XBT hos sina kunder. Här kan du lära dig vad Bitcoin XBT är.

Fördelar med att handla Bitcoin XBT

lättillgänglighet – Det finns flera fördelar med att handla Bitcoin XBT. En av dem är lättillgängligheten att få exponering mot Bitcoin kursen via din vanliga nätmäklare. När certifikatet lanserades på den svenska marknaden blev det helt plötsligt tillgängligt för miljoner kunder i Sverige att kunna få exponering mot Bitcoin.

Slipper deklarering – Att deklarera kryptovalutor är relativt krångligt. Det är svårt att förstå sig på och tar oftast en del tid. Därför är Bitcoin XBT ett perfekt alternativ för dig som inte har tid eller energi att deklarera, men som ändå vill få exponering mot Bitcoin och dess kursutveckling. Genom att handla certifikatet via ett ISK eller KF slipper du deklarera dina affärer till Skatteverket.

Slipper vinstskatt – Vanligtvis behöver du betala 30 % kapitalskatt på de vinster du gör i kryptovalutor. Genom att handla Bitcoin XBT kan du få exponering mot Bitcoin och dess kursutveckling via ett ISK-konto eller KF. Du slipper med andra ord betala 30 % i vinstskatt.

Nackdelen med att handla Bitcoin XBT

Avgifter – Precis som det finns fördelar, finns det även nackdelar med att handla Bitcoin XBT. En av de största nackdelarna är att certifikatet kostar i form av en årlig ränta, plus andra avgifter. Förvaltningsavgiften ligger på höga 2,50 % per år. Den totala avgiften hamnar kring 3.00 % per år efter förvaltningsavgift, schablonskatt och courtageavgiften hos nätmäklaren.

Öppettider – Till skillnad från kryptovalutan Bitcoin, som kan handlas när som helst 24 timmar om dygnet, är handeln med Bitcoin XBT begränsat till börsens öppettider. Du kan alltså endast handla certifikatet måndag till fredag, mellan klockan 09.00 och 17.30.

Bolagsrisk – En annan nackdel med att handla Bitcoin XBT är att du utsätter dig för risken att utgivaren av certifikatet går i konkurs. Om utgivaren skulle gå i konkurs kan certifikatet komma att bli värdelöst, varpå du förlorar alla dina pengar.

Användningsområden och funktioner – När du handlar Bitcoin XBT certifikat går du miste om de funktioner och användningsområden som kryptovalutan Bitcoin har ett erbjuda. Exempelvis kan Bitcoin användas som betalningsmedel, vilket inte Bitcoin XBT inte kan.

Kritik mot Bitcoin XBT

Det finns flera sparekonomer som avråder privata investerare att handla Bitcoin XBT certifikat. Anledningen till varför är då de anser det som svårt att bedöma motpartrisken för investerare. Bitcoin XBT är helt beroende av XBT Provider som utgivare och deras ägare CoinShares, vilket är företaget som står som garant för värdet av Bitcoin XBT.

Kritik har riktats mot att företaget om att de inte visar på god information om hur de hanterar kryptovaluta. Det finns ingen klar inblick i företaget och deras affärsmodell, och därmed motpartrisken. Exempelvis har Nordnets sparekonom, Joakim Bornold avrått kunder från att handla XBT certifikat då man i en granskning upptäckt att företaget slarvat med pengar genom att ha använt sig av en fel ägarlista vid en kontantutbetalning.

Kontantutbetalningen skedde i samband med att uppdelningen av Bitcoin (BTC) och Bitcoin Cash (BCH). Alla som ägde Bitcoin vid denna tidpunkt fick även Bitcoin Cash. Eftersom XBT Provider vill att certifikatet endast ska följa kursutveckling för Bitcoin valde de att sälja alla Bitcoin Cash och dela ut pengarna till sina ägare. I och med att de använt sig av fel ägarlista hamnade kontantutbetalningarna i fel händer.

Varför köpa Bitcoin XBT?

Även om XBT Provider gjorde ett misstag framgår de för att vara ett seriöst bolag. De fortsätter att erbjuda certifikatet än idag och även skapat ett nytt certifikat, Ethereum XB, vilket följer prisutvecklingen för kryptovalutan Ethereum. Att köpa Bitcoin XBT fortsätter än idag att vara ett bra alternativ för de individer som på ett enkelt sätt vill få exponering mot Bitcoin och samtidigt slippa betala 30 % i vinstskatt och deklarera sin handel till Skatteverket. Du kan besöka sajter som CryptoRunner för att lära dig mer om Bitcoin och hur Bitcoin XBT certifikat fungerar i detalj.