Det finns mängder av olika krediter på marknaden idag. Äger man bostad så har de flesta ett så kallat bolån. Om man skall bygga ett nytt hus så behöver man oftast ta ett så kallat byggkreditiv för att finansiera tomt och entreprenad. Köper man ny bil så blir det för de flesta aktuellt med billån. Ja, listan på olika typer av krediter kan göras mycket lång och man kan i princip låna till vad som helst nuförtiden. Denna artikel skall dock handla om en annan typ av krediter, nämligen smslån. Läs vidare i artikeln så skall vi belysa detta ämne lite närmare. I artikeln beskriver vi kortfattat vad smslån är för något samt några för- och nackdelar med denna företeelse.

Om smslån

Namnet smslån kan vara lite missvisande. Det är ju inte ett lån som främst är avsett för att finansiera de sms-kostnader som man blir debiterad av teleoperatörerna. Men faktum är att man kan betala dessa kostnader om man nu skulle vilja, detta eftersom man får använda lånebeloppet till vad man vill och det ställs ingen säkerhet för lånen som för exempelvis bolån där bostaden utgör säkerheten (panten) för kreditgivaren, dvs banken. Smslån är alltså lån utan säkerhet och namnet kommer av att man enkelt kan ansöka om lån via mobilen genom att skicka ett sms till kreditgivaren. Olika kreditgivare har olika policys för vem de godkänner lån till. Vissa kreditgivare har inga regler alls vilket exempelvis innebär att man kan ta nya smslån utan UC. UC är en kreditupplysning som berättar vilken kreditstatus man har avseende inkomst, betalningsanmärkningar osv. Medan vissa kreditgivare inte alls tar hänsyn till kreditstatusen hos de lånesökande så har andra kreditgivare hårdare krav vilket exempelvis kan innebära att man inte blir beviljad ett smslån om man har betalningsanmärkningar. Beloppen som det handlar om avseende smslån brukar vara relativt små summor på mellan 500 kr och upp till 35 000 kr. För många är detta inte oväsentliga summor naturligtvis men i jämförelse med exempelvis bolån (som inte sällan är på flera miljoner kronor) så handlar smslån om små belopp. Löptiderna (tiden som man lånar pengarna och betalar ränta) är också relativt korta då de brukar vara på en månad med möjlighet till förlängning (vilket naturligtvis kostar extra). Nedan beskriver vi lite olika för- respektive nackdelar med smslånen.

Fördelar med smslån

Alla har inte en upparbetad buffert för oförutsedda kostnader. Går exempelvis bilen sönder så innebär det en kostnad att få denna lagad. Om man är beroende av bilen och det är långt till nästa löning så kan därför smslån vara ett alternativ. Den största fördelen med smslån är nämligen att det är enkelt att ansöka om och man får snabbt besked och eventuella pengar utbetalda. Just enkelheten och snabbheten har gjort att smslån blivit väldigt populära under de senaste 10 åren.

Nackdelar med smslån

Eftersom det är så enkelt att ta smslån så är de också beroendeframkallande. Att finansiera sitt liv med smslån är dock inte en hållbar löning på sikt eftersom dessa lån är väldigt dyra. I alla fall procentuellt. Faktum är att den effektiva räntan (som ibland kallas avgift) kan ligga på mellan 29 % och flera tusen procent beroende på hur stort belopp man lånar, hur länge och vilken kreditgivare man har. Det är alltså dyrt att ta smslån och det är lätt att man hamnar i en ond spiral där man måste ta nya sms lån för att kunna återbetala gamla. Smslån är därför något man bör vara mycket försiktig med och endast ta om man vet att man kommer kunna betala tillbaka med ”egna pengar” relativt snart. Alla lån skall självfallet återbetalas förr eller senare och smslån är inget undantag.