Kommer ni ihåg när man använde kameror som behövde laddas med en film som enbart klarade av 24 eller 36 bilder. Sedan fick man lämna in rullarna och spänt vänta en vecka för att få bilderna levererade i ett fint paket. Det enda som man saknar från den tiden kanske just är förväntningen när man väntade in framkallningen. I övrigt har den digitala utvecklingen mest bara fördelar.  Vi kan ta tusentals bilder utan att det kostar oss en krona och vill vi ändå framkalla så gör vi det enbart med de bilder som blev lyckade.

Men vad hände då med de fotocenter som levde på att framkalla bilder?  Om det var någon grupp av affärer som upplevde digitaliseringen omvälvande så var det verkligen denna. En del höll sig stenhårt fast vid det gamla konceptet vilket gjorde att de snart fick lämna in konkursansökan. Andra valde att flyta med utvecklingen, ändra utbudet och till och med skapa produkter som kunden inte tidigare visste att han/hon behövde.  Idag finns det extremt få fotocenter kvar som enbart håller på med framkallning. Det är de få som fotofantasterna anlitar men i övrigt har framkallningsbutikerna mer förvandlat sig till hela fotocenter. Ett center där man kan köpa mängder av tjänster och produkter som har med foto att göra. Ett exempel är BGA Fotocenter som speglar utbudet som dagens fotocenter behöver erbjuda för att kunderna ska se det attraktivt.

Vilka delar består då ett klassiskt fotocenter av? Detta är några av de viktigaste delarna även om utbudet kan bestå av betydligt mer.

Klassiska fotoframkallning

Bara för att framkallningen har minskat så är den inte död. Idag framkallas det betydligt mer än vad många tror. Men i motsats mot förr läggs inte bilderna i en låda för att arkiveras för framtiden. De kan sättas i ramar, i fotokollage eller annat.  Även utbudet inom framkallning har breddats betydligt då det idag finns mängder av storlekar. Allt från det allra minsta till de stora fototapeterna som blivit mer och mer populära.

Funktionella foton

En annan tjänst som fortfarande lever kvar sedan den analoga tiden är att fotocenter erbjuder s.k funktionella foton. Det kan tex vara att man ska ut och resa och därför behöver ett foto till sitt visum. Eller att man klarat av körkortsuppkörningen och ska ha en körkortsbild till det efterlängtade kortet.  Även om man kan ta dessa bilder själv med en digitalkamera så väljer många ändå att gå till ett fotocenter för att få hjälp med denna tjänst. Orsaken är att de då vet att de får ett foto som håller den kvalité som krävs. Att komma till en ambassad och inse att kortet man tagit själv inte duger är inte speciellt lysande…

Fotopresenter

Att ge en personlig present till någon som fyller år är alltid uppskattat och det är extremt enkelt att skapa personliga presenter om man letar bland fotopresenter. Detta eftersom man har möjligheten att välja precis vilket foto som helst som ska vara på produkten. Det kan vara den klassiska fotomuggen eller fotoalmanackan likväl som de mer nya produkterna som fotoskal till mobilen eller fotomagneter. Egentligen spelar det inte någon roll vad produkten är för något. Så länge det är en rolig eller minnesvärd bild på den så blir den uppskattad.

Ramar och tillbehör

Ett fotocenter ska kunna erbjuda en helhet av produkter. När bilden är framkallad finns det därför mängder att ramar att välja mellan. Även de som hellre vill ha en passepartout hittar det. En del butiker erbjuder till och med specialtillverkade ramar utifrån kundens individuella behov.

Andra produkter som alltid finns är de klassiska fotoalbumen. De används betydligt mindre idag men efter att scrapbooking fått ett uppsving har även lite fler valt att sätta in bilder i album. Man kan välja mellan att köpa de där fotot sätts in i en plastficka eller de där man klistrar fast fotot (mer likt scrapbooking)

Utvecklingen går helt enkelt framåt vilket enbart är positivt för konsumenterna. De som fortfarande fotar analogt kan gå till ett fotocenter och framkalla. De som vill ha produkter från sina digitala bilder på mängder av andra sätt kan även gå till samma center.