Tillverkning och funktion

Skinnjackan är sedvanligen ett klädesplagg tillverkat av djurhud som till största del används som ett ytterplagg ovanpå andra kläder. Skinnjackor kan även tillverkas av syntetiska material för att tilltala dem som inte vill bära produkter av djur. De syntetiska materialen är också billigare att tillverka än äkta skinn.

Skinnjackan kan även i vissa variationer användas som ett klädesplagg för inomhusbruk och i Sverige är det traditionellt sett mer brukligt för kvinnor och mer sällan bland män.

Hur skinnet förbereds

De vanligaste sorterna av djurhud som använda för att tillverka skinnjackor är från antilop, hjort, lamm, får och nötkreatur. Efter att huden avlägsnats från djuret kyls det ner, saltas och förvaras i en saltlösning. Huden skickas därefter för garvning, en behandling som genom olika kemiska processer gör materialet mer slitstarkt och samtidigt mjukt.

Huden färgas oftast svart eller brunt men förekommer även i många andra färger. De senare åren har det blivit mer och mer populärt med skinnjackor som har starkare färger så som röda, vita men även gula och gröna färger används.

Nu för tiden tillverkas de flesta skinnjackor i Italien, Pakistan, Indien, Mexico och USA där man använder hudar som är restprodukter från köttindustrin.

Skillnaden på skinnjackor för modebranschen och funktionsplagg

Det är stor skillnad mellan skinnjackor som tillverkas för modebranschen och de jackor som skapats med syfte att skydda den som använder jackan, till exempel för motorcyklister.

Skinnjackor som skapats för att skydda är gjorda av tjockare läder med rejäla blixtlås. De är tillverkade för påfrestande väderförhållanden och är oftast vattentäta. Dessa skinnjackor är även designade att vara något längre än motsvarigheten för modebranschen eftersom de under en åktur med motorcykeln ska skydda från kyla men även agera som skydd mot våld mot de känsliga organen vid olyckor i trafiken.

Ovanstående funktioner gör sammantaget att dessa funktionella skinnjackor är tyngre än andra som skapats för modebranschen. Skinnjackans tyngd ökar även ytterligare i de varianter som innehåller någon form av förstärkning med syfte att skydda i trafiken. Dessa jackor är designade i olika varianter men oavsett estetiskt värde är det viktigaste att skydda användaren.

En mer ovanligt skinn används med fördel för de helsydda skinnställen, oftast används nöt för gatåkande mc-föraren men inom Roadracingen så fördras det dyrare känguruskinnet pga av dess låga vikt men med skyddsegenskaper som överstiger alla andra skinn.

Skinnjackan inom det militära

I början av 1900-talet användes skinnjackor inom flygvapnet och andra delar av militären i flera länder. Under andra världskriget var fodrade skinnjackor, kända som bombarjackor, mycket uppskattade hos dem som var utsatta för vädrets makter. Skinnjackan var en del av munderingen som användes av bland annat det amerikanska flygvapnet utifrån att piloterna arbetade på höga höjder där klimatet var ogästvänligt. Skinnjackor fodrade med fårull var särskilt uppskattade.

Skinnjackan i populärkulturen

Under 1940- och 1950-talet fick skinnjackan sin särskilda plats i filmens värld i Hollywood och man kunde se flera av tidens största stjärnor i det populära plagget. Skådespelaren Jimmy Stewart, som under andra världskriget hade tjänstgjort inom det amerikanska flygvapnet, gjorde plagget populärt och efter honom följde bland andra Gary Cooper i filmen For Whom the Bell Tolls och Harrison Ford i Indiana Jones där skinnjackan på sätt presenterades som en del i varje äventyrares garderob.

Under 1950-talet var skinnjackan ett plagg som visade att ägaren var cool, vilket blev tydligt när plagget dök upp i filmer som The Wild One, Cruisers duo och Grease. Skinnjackan har även varit en viktig del av olika filmkaraktärers framtoning, som i filmer som Terminator och The Matrix. Både dessa filmer framhävde den klassiska långa svarta skinnjackan utan större utsmyckningar och speciellt den senare har gått till historien när det gäller just långa svarta skinnjackor.

Även musiker och deras fans har använt skinnjackan som en symbol för deras kultur där punkare och fans av heavy metal ofta sågs med skinnjackor med nitar och kedjor på.