Att hyra och köra bil under semestern i Spanien är enkelt. Spanien har ett välutbyggt vägnät och liknande trafikregler som i Sverige. Det finns lite olika typer av vägar och en del kostar pengar att köra på tex Autopistas som är avgiftbelagda motorvägar och hanteras av privata aktörer. Avgiftsfria motorvägar och motorleder kallas Autovias. Övriga större vägar benämns med N samt ett nummer. Att hyra bil i de större spanska städerna, tex Madrid, Barcelona, Valencia kan var svårt. Det är svårt att hitta parkeringar och ibland är det långa bilköer. Men på den spanska landsbygden eller längs solkusten kan en hyrbil verkligen vara ett hjälpmedel för att ta sig runt och besöka de kända platserna eller turistorterna. Det går tex alldels utmärkt att köra hyrbil till Gibraltar. Det enda som kan strula är gränskontrollen, helst när man ska lämna Gibraltar. Den spanska delen av gränsen används ibland som en politisk markering mot Storbritannien och personalen medvetet drar ut på arbetet och långa köer uppstår.

Var ska jag hyra?

Online finns många sidor och biluthyrare att söka och leta hos. Att jämföra deras priser och villkor är inte det lättaste och det billigaste alternativet är kanske inte alltid bäst. Boka på en sajt som söker hos flera olika biluthyrare i Spanien. T.ex. de större bolagen som Avis, Alamo, National, Hertz etc. Men jämförelsesajter söker även hos mindre lokala bolag som kan vara billigare på specifika orter. Vill man känna sig säker väljer man en känd aktör, men i Spanien är det inga problem att hyra bil från lokala alternativ. Spanien EU medlemskap innebär att regler och villkor är väldigt lika. De bolag som har kontor på de stora flygplatserna kan man lita på.

Hur hyr jag billigt i Spanien?

Boka din hyrbil via Internet, det är billigare, enklare och tar mindre tid. Jämför flera sajter. Boka så tidigt som möjligt, det blir oftast dyrare ju närmare resan du kommer. Boka innan du reser i synnerhet om din bil skall hämtas på en flygplats. Reser du med charter kan du ibland hyra förmånligt via det företag som din researrangör har avtal med. Kontrollera att fri körsträcka ingår i priset. När du hyr via nätet så ingår alltid fri körsträcka.

Hyresvilkor i Spanien

För att hyra en bil i Spanien måste du vara över 21 år, men ofta kostar det mer om du är under 25 år. Du måste haft ett gällande körkort i minst 3 år utan allvarligare avbrott. Internationellt körkort krävs om du har ett körkort som är skrivet på ett annat språk än latinskt, vilket innebär att du klarar dig utan i Spanien.

Hyrbilsförsäkringar

Försäkring i Spanien skiljer inte från övriga länder i Europa. Självriskeliminering kan vara ett bra val, men kan ibland kosta lika mycket som bilhyran. Kolla alltid vilka försäkringar det handlar om, och hur hög självrisken är. Det kan annars bli dyrt om något händer.

Trafikregler i Spanien

Det är lätt att köra bil i Spanien, det är bra vägar och det är väl skyltat. En GPS kan dock underlätta din i Spaniens storstäder. Några regler som skiljer från Sverige är: Tillåten promillehalt är 0,05 % vilket motsvarar ca 1 drink på en timme, man måste ha två varningstrianglar i bilen vid olycka sätta en triangel framför och en bakom bilen. Det är förbjudet att tala i mobiltelefon, skicka SMS eller att ändra på en GPS-navigatorn under körning. Det är heller inte tillåtet att använda öronsnäckor och hörlurar till mobiltelefon, radio eller musikspelare. Om du kliver ur bilen på en trafikerad väg skall du sätta på en reflexväst. Det är inte tillåtet att bogsera på egen hand. Det är förbjudet att tuta mellan kl. 23.00 och kl. 06.00 inom tätbebyggt område.