Sveriges nionde största stad är Norrköping. Staden är belägen i Östergötland och har ca 95 000 invånare. Precis som för alla andra bilägare i vårt avlånga land så blir det aktuellt för Norrköpingsborna att två gånger per år säkerställa att rätt däck är på. Detta blir aktuellt i samband med att vinter- respektive sommardäcken skall bytas. Nuförtiden så kan man både boka däckbyte på nätet, genomföra däckbytet själv eller låta verkstaden göra jobbet. Av praktiska- såväl som säkerhetsskäl så är det många låter verkstaden göra jobbet. Men hur hittar man då den bästa däckverkstaden i Norrköping? Ett sätt är naturligtvis att leta fram sin gamla telefonkatalog och börja slå, men det smartaste och mest tidseffektiva sättet är att använda internet. Genom att Googla får man fram ganska många olika verkstäder i Norrköping men ett ännu smartare sätt är att använda sajten hitta-verkstad.se. hitta-verkstad.se är en portal som samlar i sort sett alla verkstäder i Sverige på ett och samma ställe. Via sajten kan man hitta däckverkstäder för exempelvis personbil, tunga fordon, MC och lantbruksmaskiner. I just Norrköping finns ca 70 verkstäder som erbjuder däckbyte och andra tjänster på fordon. Genom portalen så blir det enkelt att hitta kontaktuppgifter så att man kan prisförlag och man kan även läsa andras recensioner vilket kan vara en bra vägledning vid val av verkstad. Men om man hellre vill göra däckbytet själv då? Ja, läs vidare så bjuder vi även på en liten guide om du läser vidare.

Byta däcken själv istället för att anlita verkstad

Det första man bör påminna om när det kommer till däckbyte på egen hand är att sätta säkerheten i första hand. Därför är det att rekommendera att använda en garagedomkraft och endast byta ett hjul i sänder. För att inte fordonet skall börja rulla så är det också bra att dra åt handbromsen. För att kunna lätta på hjulbultarna så behövs ett fälgkors. Om hjulbultarna sitter åt för hårt så kan man även använda en så kallad muttermaskin. Dessa drivs oftast av tryckluft och kan därför ge betydligt bättre kraft än ett manuellt handhavande av fälgkorset. Nu är det dags att lyfta upp fordonet med hjälp av domkraften. När fordonet är upphissat skruvar man helt enkelt av bultarna och byter däcken. Om man inte får loss fälgarna på däcken (vilket är ganska vanligt) så kan man skruva tillbaka hjulet (dock inte för hårt) och köra ett par varv med fordonet. Därefter brukar även fälgarna lossna ganska enkelt. Hjälper inte detta så får man ta hjälp av en gummislägga eller liknande för att försiktigt banka loss den trilskande fälgen. Att spraya rostlösare mellan däck och fälg kan även hjälpa till.

När det kommer till däckplacering så är det säkrast att använda de däck som har mest mönsterdjup baktill. Sommardäck måste ha mint 1,6 mm mönsterdjup enligt lag (när det gäller personbil) och redan vi 3 mm mönster djup förlorar däcken egenskap. Att kontrollera mönsterdjupen är därför ett måste vid däckbyte. Att hålla bultarnas gängor infettade är ett bra tips eftersom det förenklar användandet av dem och när man drar åt dem så skall man göra det korsvis för bästa resultat och säkerhet. Det är också viktigt att man kollar med fordonstillverkaren hur hårt bultarna skall dras. Drar man för hårt så kan de vara svåra att få loss och drar man för löst så finns ju risken att de lossnar vilket kan få ödesdigra konsekvenser. En annan viktig sak att tänka på är att däcken kan vara avsedda för att sitta på en viss plats vilket isåfall kan vara markerat på däcken. Är detta för mycket att tänka på så kanske det är bättre att anlita en verkstad ändå, oavsett om man bor i Norrköping eller inte.