Det hävdas ofta att du är mörk under ögonen på grund av trötthet, till exempel har arbetat för hårt eller bara stanna uppe sent på kvällarna. Även om detta kan vara sant,  hänger det där mörka under ögonen mer ihop med dina gener.

Så vad exakt är det som händer när du får mörka ringar under, eller runt ögonen?

Om vi ska förenkla det:  mörka ringar är ett resultat av att det tunna lagret av hud under ögonen visar blodkärlen och blodet tydligare än någon annanstans på kroppen.

Som ni kanske redan vet ser vener inte blåa ut på grund av att blodet i dem är blått, detta beror på att endast blå / violett ljusvåglängder passera kan passera genom din hud. Som ett resultat är det endast blått ljus som reflekteras tillbaka och venerna ser därför alltid lite blåaktiga ut.

Det är exakt samma koncept med huden under ögonen. De mörka blåaktiga cirklar är bara resultatet av ljus som reflekteras tillbaka av blodkärlen som sitter strax under ytan av den otroligt tunna biten av hud. Hur framträdande detta nu är i ditt ansikte beror på ditt arv, hur tunn hy du har utrustats med.

När vi åldras förlorar vår hud sin elasticitet och förmåga att förnya sig och som ett resultat, blir den tunnare. Detta är anledningen till att äldre människor oftare har framträdande mörka ringar runt sina ögon, oavsett hur mycket de sover.

En annan sak som kan orsaka mörka ringar under ögonen är något som kallas periorbitalt hyperpigmentering, vilket i grunden är ett tillstånd som resulterar i mer melanin som produceras av huden under ögonen, vilket i sin tur resulterar i att det ser ut att vara en mörkare färg. Detta är främst ett tillstånd som drabbar människor med mörkare hy. Detta är mycket vanligt förekommande, men tyvärr svårt att behandla. Det som kan lindra och hjälpa är produkter mot mörka ringar.

Det finns ett antal faktorer som kan göra så att mörka ringar syns tydligare, även om du inte är genetiskt predisponerade för dem. En av de mer allvarligare tillstånden är  när oxidation av blod läcker från de periorbitala blodkärlen. Detta innebär att blodkärlen runt ögonen har skadats, blod läcker ut, och detta ger dig uppsvullna och mörka ringar under ögonen. Om du lider kroniskt av detta tillstånd går det att få behandling, det rekommenderas dock ofta en förändring av livsstil innan man bör överväga att välja operation.

Ett annat problem som går hand i hand med periorbitalt mörka ringar är periorbitalt svullnader, så kallade påsar under ögonen. Hos många orsakas detta av vätska uppbyggd under ögonen, antingen på grund av sjukdom, allergier eller helt enkelt överdriven saltförbrukning. Detta kan resultera i att kroppen behåller mer vätska än vanligt. Det kan sedan ge ett ökat tryck på hud och blodkärl runt ögonen som kan tvinga blodkärlen närmare ytan av huden, vilket gör att mörka ringar och påsar verkar mer framträdande. Även påsar under ögonen kan vara ett resultat av hög ålder.

Åter tillbaka till det där med trötthet, kan det ha någon inverkan på påsar och färgen under ögonen eller är det bara en myt?

När kroppen är trött ökar produktion av kemikalien kortisol för att bidra till att ge dig den energi du behöver för att hålla dig vaken. En av många saker som kortisol gör är att öka volymen av blod i kroppen, vilket gör att blodkärlen (inklusive de runt ögonen) svullnar upp för att kunna rymma allt blod. Eftersom mörka ringar oftast orsakas av att våra blodkärl syns tydligt genom vår hud, så det är självklart att när dessa blodkärl svullnar är det lättare att se något som liknar ringar eller påsar runt ögonen. Det gäller även hos de personer som har välsignats med tjockare hud under ögonen.