I vår aldrig ständiga strävan efter en solbränd och vacker kropp finns det idag oändliga möjligheter.

Det finns en hel del produkter för solbränna till att börja med, det allra senaste är tabletter som gör att du får en bättre bränna.
Dessa tabletter är uppdelade i två huvudgrupper:

  • Den första typen ger dig en snabbare, djupare och mer varaktig solbränna.
  • Den andra typen använder du för att skydda huden från de skadliga effekterna av solen – samtidigt som du kan få den solbränna du vill.

Bli brun utan sol 

Brun utan sol- tabletter innehåller ofta Tyrosin, som är en aminosyra som hjälper kroppen att producera melanin – pigmentet som produceras av huden för att skydda oss från de skadliga effekterna av solljus. Det är melanin som gör att vi ser solbrända ut. Teorin är att om tabletterna tas under en period, kombinerat med att du är ute i solen, kommer dessa piller att ge din kropp en bättre möjlighet att producera melanin, vilket i sin tur gör att du kommer att bli brun lättare. Om du tar dessa tabletter behöver du dock inte vara ute i solen och exponera dig lika mycket. Med andra ord slipper du utsätt dig för de farliga UV-strålarna lika ofta, MEN – du får ändå samma starka solbränna!

En annan funktion med brun utan sol-tabletter är att de kan göra så att din solbränna håller i sig lite längre. Låt säga att du har varit på semester och fått en snygg brun färg, när du kommer hem är alltid regnigt och grått. Solarium är inget alternativ. Tar du tabletterna vid det här tillfället, då du redan har en solbränna, kan den hålla sig kvar längre – utan underhållning av solen.

Andra sätt att bli brun utan för mycket sol 

Vi vet ju alla att solen UV-strålar är något man ska akta sig för, men samtidigt vill vi ju alla åt den där vackert skimrande bronsfärgen. Förutom brun utan sol-tabletter, som minimerar solandet betydligt, vad finns det då för alternativ?

  • Solarium: Det är inte direkta UV-C strålar som är korta och mest skadliga för huden, men det är trots allt ändå skadlig strålning. Så även om solarium inte är lika farligt som att ligga ute i solen bör det kanske inte betraktas som ett alternativ som du kan ersätta din solning helt med.
  • Många experter är överens om att ett bra sätt att undvika för mycket skador på huden är undvika de värsta soltimmarna. Mellan klockan 11.00 till 15.00 en varm dag är solen som starkast.
  • Bränn dig inte för hårt! Ligg inte och koka i solen, känner du att ditt skin börjar bli för varmt är det smart att ta en paus.
  • Använd rätt solskyddsfaktor och hatt. Det kan till och med vara en bra idée att klä på dig lite extra (akta dig dock för att din bränna kan skapa fula ränder). Det är inget fel med att ha på sig något heltäckande och en hatt en i några timmar, om du är på stranden hela dagen. På så vis skyddar du dig bra från att bränna dig, samtidigt som du fixar en snygg och enkelt solbränna.
  • Brun utan sol -Spary: Idag finns väldigt fräscha sprayer som luktar gott och som absolut inte kladdar. Här gäller det bara att du är stadig på handen, om inte kan du alltid be någon annan spraya, så att färgen blir jämt fördelad. Det enklaste är att ni gör detta utomhus, när det gäller spray kan det lätt hända att det hamnar på mattor, kläder och golv annars. Med spray går det fort, snabbare än lotion, och det är lätt att nå överallt även om du är ensam.
  • Vad du än väljer – var försiktig med solen! Brun utan för mycket sol är alltid bäst.