Använder du internet? Uppenbarligen gör du det eftersom läser denna artikel som är publicerad online. Men har du någonsin funderat över om det finns några risker med ditt surfande? De flesta funderar inte i dessa banor men ett faktum är att man utsätter sig för vissa risker genom att surfa på internet. Förutom musarm så finns det farliga saker som man kan råka ut för när man surfar. Till de värre sakerna hör nog att man riskerar att bli övervakad och att få sina känsliga personuppgifter stulna. Inga roliga saker att råka ut för men tyvärr blir det allt vanligare i takt med att brottsligheten flyttar ut på nätet. Ett sätt att skydda sig mot detta är att skaffa en så kallad VPN-tjänst såsom NordVPN. Detta låter kanske lite kryptisk men VPN är en förkortning på Virtuellt Privat Nätverk (eller Virtual Private Network fritt översatt till engelska. Vad gör då VPN-tjänsten för att skydda dig online? Jo, genom VPN-tjänsten kan man surfa genom en krypterad ”tunnel” som innebär att spårbarheten online bryts. Men en VPN-tjänst kan du alltså surfa både säkert och privat. Fördelarna med detta är flera.

Slipp bli hackad på caféet

Om du nu blivit lite intresserad av VPN så kan vi även berätta att en stor fördel med VPN-tjänster ger ett bra skydd om man använder sig av offentliga nätverk när man surfar – exempelvis på ett café eller på en flygplats. Använder man sig av ett offentligt nätverk så är det fritt fram för en tredje part att övervaka ditt surfande och även stjäla viktiga uppgifter såsom personuppgifter, lösenord eller affärskritisk data.

Åtkomst till mer innehåll via VPN

Visst innehåll online är blockerat genom så kallad ”GEO-blockering”. Detta innebär att man bara får åtkomst till innehållet från ett visst land. Ta SVT Play exempelvis. Det mesta av innehållet i denna tjänst kan bara ses från Sverige. Så befinner man sig utomlands kan man inte ta del av det. Genom en VPN-tjänst så kan man dock kringgå detta genom att VPN-tjänsten simulerar att man surfar från Sverige. Helt plötsligt kan du alltså ta del av allt innehåll på SVT Play även om du befinner dig på Irland eller i Taiwan. Samma sak gäller andra populära plattformar med innehåll såsom HBO och Netflix. En VPN-tjänst kan alltså hjälpa dig att få access till mer innehåll online.

Vad kostar VPN?

Det finns ett flertal VPN-tjänster på marknaden idag och vi har inte jämfört dem alla. Om du vill prisjämföra dem så kan du helt enkelt Googla på ”köpa VPN-tjänst” så lär du säkerligen få upp ett flertal alternativ som du kan jämföra pris med. En annan variant är att söka upp någon prisjämförelsesajt som jämför priser åt dig. Kanske Pricerunner eller Prisjakt kan erbjuda prisjämförelser på VPN-tjänster? Men för att ändå ge dig en hänvisning så kan vi meddela att en svensk (baserad i Göteborg) VPN-tjänst, kallad Mullvad kostar 5 EURO per månad. Detta blir lite drygt 50 kr per månad. Detta är ett ganska överkomligt pris tycker vi för att få behålla sin integritet online och för möjligheten att se innehåll som annars är GEO-blockerat. Så skippa en öl på krogen per månad och lägg pengarna på en VPN-tjänst istället!

Fler fördelar

Utöver skydd för integriteten och möjlighet till ökat innehåll online så kan man lägga ytterligare en fördel med VPN till handlingarna. Du kanske märkt att du får en massa annonser och riktad reklam när du är på internet? Detta är ingen tillfällighet utan annonsnätverken har som affärsidé att spara dina surfmönster och sedan placera annonser baserat på dem. Så om du exempelvis kollar på bilder på olika hus online så kan du räkna med att få en massa annonsering om från husföretag. Detta kan vara väldigt störigt så därför kan man använda VPN-tjänsten som en annonsblockerare eftersom annonsnätverken (exempelvis Google och Facebook) inte ser ditt surfmönster.